La 90 de kilometri de Iaşi, în județul Botoșani, pe graniţă, există un loc de care nu foarte mulţi ştiu. Lacul Stânca Costeşti devine de la an la an „Marea Neagră“ a Moldovei, unde oricine poate înlocui litoralul pentru o zi. În această duminică câteva sute de persoane s-au instalat pe plaja de Stânca Costeşti.
Printre ei se aflau şi foarte mulţi ieşeni. Lacul are o suprafaţă de 2.950 de hectare şi a fost declarat rezervaţie naturală în anul 2004, o porţiune fiind delimitată în 2007 ca arie de protecţie specială avifaunistică, scrie ziaruldeiași.ro.
Turiştii care ajung la plaja de pe Prut pot vizita şi alte obiective turistice din zonă, cu valoare istorică, cum ar fi Biserica Cuvioasa Parascheva din Ştefăneşti, construită în anul 1640, Muzeul Ştefan Luchian, situl arheologic „Gura Hârtopului“ de la Ripiceni (sec IV - V, Epoca migraţiilor, Epoca bronzului târziu, Eneolitic, Cultura Cucuteni) şi siturile arheologice „Iazul lui Bogdan“ (aşezări datate din sec IV- V, Epoca daco-romană) şi „La Stâncuţa“ de la Liveni (aşezări din aceeaşi perioadă).
Ieşenii care consideră însă că plaja de la „Marea Nordului“, după cum o numesc localnicii, este prea departe, pot opta pentru o altă plajă, tot pe Prut, care se află pe raza localităţii Oprişeni, aflată la doar 20 de kilometri de Iaşi. Aici plaja este însă mai îngustă, iar priveliştea nu beneficiază de o apă întinsă ca la Costeşti.