Sute de credincioși au îndurat ploaia și frigul pentru a-l prăznui pe Sfântul Gheorghe. ÎPS Teofan: „Să fim biruitori asupra necredinței care se răspândește în lume”

Sute de credincioși au îndurat ploaia și frigul pentru a-l prăznui pe Sfântul Gheorghe. ÎPS Teofan: „Să fim biruitori asupra necredinței care se răspândește în lume”

Pe o vreme răcoroasă și o ploaie abundentă, sute de credincioși au fost prezenți în număr mare, vineri dimineață, în curtea Mănăstirii Popăuți pentru a-l prăznui pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul municipiului Botoșani.

Evenimentul liturgic a durat aproximativ două ore, fiind oficiat de un sobor de preoți de la mai multe parohii din Botoșani, în frunte cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. 

La ceremonia religioasă au participat, alături de botoșăneni, și oficialitățile locale: președintele CJ, Doina Federovici, subprefectul Magda Oleniuc, primarul municipiul Botoșani, Cosmin Andrei și viceprimarul Liviu Toma.

După slujbă, ÎPS Teofan a transmis credincioșilor că datoria morală a creștinilor este de a urma modelul ocrotitorului spiritual al orașului și de a birui asupra necredinței și ideologiilor care se răspândesc în întreaga lume.

„Astăzi, la 17 veacuri de când a pătimit Sfântul Gheorghe, noi creștinii suntem chemați să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască putere de biruință, să fim purtători de biruință asupra necredinței care se răspândește în lume și asupra noilor ideologii care se răspândesc în lume. Aceste ideologii arată că  familia poate fi și altceva decât cea pe care o cunoaștem, că bătrânii pot să fie asistați să se sinucidă sau bărbații să devină femei și femeile să devină bărbați.

Asupra acestor lucruri creștinul de astăzi este chemat să fie biruitor. Pentru a fi biruitor, creștinul are nevoie de liturghie, de scriptură și de rugăciune. Dumnezeu să ne dăruiască putere să fim biruitori asupra păcatului din noi, să fim biruitori asupra mândriilor din noi și prin duh de pocăință să mergem pe același drum pe care a mers  Sfântul și Mare Mucenic Gheorghe.

Îmbrățișându-vă pe toți cu dragoste multă îl rog pe Dumnezeu să vă dăruiască tuturor celor de față, ani, pace și binecuvântare și multă răsplătire pentru răbdarea și frigul pe care le-ați îndurat astăzi.

Să vă dăruiască Dumnezeu sănătate și să ne bucurăm și pentru ploaia cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu și pentru că este sărbătoarea Sfântului Gheorghe, când mergeți acasă, un vin fiert sau o țuică fiartă cu binecuvântare și dezlegare, ca să vă încălziți puțin”, este mesajul transmis de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Imediat după ceremonialul religios, au fost împărțite 100 de pachete cu alimente puse la dispoziție de Primăria municipiul Botoșani. Pachetele au constat în 5 sarmale, o chiflă și o felie de cozonac. 

Slujba s-a oficiat cu respectarea normelor sanitare impuse de autorități.








 

 

 

Spune-ne opinia ta