Sute de botoșăneni au asistat la ceremonialul dedicat Micii Uniri (foto)

Sute de botoșăneni au asistat la ceremonialul dedicat Micii Uniri (foto)

Manifestările prilejuite de Ziua Micii Uniri au debutat, vineri, de la ora 11:00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului Județean de Poliție, când prefectul județului Botoșani, Valentin-Alexandru Colbu, a trecut garda de onoare în revistă.

După intonarea imnului de stat al României și oficierea serviciului religios, colonelul în rezervă, Sergiu Balanovici, a vorbit despre „Contribuții botoșănene la Unirea Principatelor Române”. Evenimentul a continuat cu depuneri de coroane și jerbe de flori în acordurile Imnului Eroilor la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și intonarea ”Horei Unirii”.

Sute de botoșăneni au asistat la întregul ceremonial, îndurând temperaturile scăzute de afară. La final, cu toții și-au dat mâinile și au format o horă.

Tot vineri, în fața Palatului Administrativ din Piața Revoluției, se desfășoară, de la ora 13:00, un spectacol extraordinar de muzică populară și patriotică, în cadrul căruia vor evolua artiștii Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache, Elena Mandrescu, Petronela Rusu, Alina Hutu, Constantin Petrescu și Loredana Calin. Conducerea artistică este asigurată de maestrul Ioan Cobâlă, în timp ce dirijor este Ciprian Potoroacă.

Întreaga manifestare este organizată de Consiliului Județean Botoșani.

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859. După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.




 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
329

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
349

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
211

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...