Sute de botoșăneni au asistat la ceremonialul dedicat Micii Uniri (foto)

Manifestările prilejuite de Ziua Micii Uniri au debutat, vineri, de la ora 11:00, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului Județean de Poliție, când prefectul județului Botoșani, Valentin-Alexandru Colbu, a trecut garda de onoare în revistă.

După intonarea imnului de stat al României și oficierea serviciului religios, colonelul în rezervă, Sergiu Balanovici, a vorbit despre „Contribuții botoșănene la Unirea Principatelor Române”. Evenimentul a continuat cu depuneri de coroane și jerbe de flori în acordurile Imnului Eroilor la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și intonarea ”Horei Unirii”.

Sute de botoșăneni au asistat la întregul ceremonial, îndurând temperaturile scăzute de afară. La final, cu toții și-au dat mâinile și au format o horă.

Tot vineri, în fața Palatului Administrativ din Piața Revoluției, se desfășoară, de la ora 13:00, un spectacol extraordinar de muzică populară și patriotică, în cadrul căruia vor evolua artiștii Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache, Elena Mandrescu, Petronela Rusu, Alina Hutu, Constantin Petrescu și Loredana Calin. Conducerea artistică este asigurată de maestrul Ioan Cobâlă, în timp ce dirijor este Ciprian Potoroacă.

Întreaga manifestare este organizată de Consiliului Județean Botoșani.

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859. După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.




 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

Saturday, 5 July 2025

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

Saturday, 5 July 2025

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

Saturday, 5 July 2025

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...