Un stejar secular din pădurea Voronei, la umbra căruia ar fi poposit însuşi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a devenit punct de atracţie pentru botoşăneni, dar şi pentru turiştii care vizitează zona.
„Stejarul lui Cuza” este amplasat într-o poieniţă aflată la mai puţin de doi kilometri de Mănăstirea Vorona din localitatea cu acelaşi nume. Accesul în zonă se face pe un drum forestier atât din drumul judeţean care leagă Botoşaniul de Vorona, cât şi din drumul mănăstirilor, care duce la Mănăstirea Vorona şi la Sihăstria Voronei.
Primarul din Vorona, Aurel Ştefan, fost profesor la liceul din comună, este unul dintre localnicii care cunosc cel mai bine legenda „Stejarului lui Cuza”, pe care o spune ori de câte ori are ocazia pentru a creşte gradul de atracţie în zonă.
„Avem o frumoasă legendă precum că ar fi ajuns şi la noi, aşa cum a obişnuit, să vadă cum se înfăptuiesc legile, reformele întreprinse de dânsul prin legile adoptate. Ar fi poposit în marginea pădurii de la Vorona, sub un stejar falnic, lăsând calul să pască într-o suprafaţă de trifoi din vecinătatea stejarului. La scurt timp, a venit paznicul, unul de încredere al mănăstirii, care, supărat că se strică trifoiul din parcela respectivă, l-ar fi luat cu forţa pe drumeţ, pentru că domnitorul era îmbrăcat în haine de negustor, şi l-ar fi dus şi l-ar fi închis în beciul mănăstirii. Seara, când normal era să i se ducă un blid de mâncare celui închis, atunci când a ajuns acolo, omul mănăstirii s-ar fi speriat de ce a văzut. A văzut un bărbat chipeş, îmbrăcat într-o uniformă strălucitoare, s-ar fi speriat, ar fi scăpat blidul cu mâncare jos şi ar fi fugit îngrozit să spună ce s-a întâmplat părintelui stareţ. Părintele stareţ, om înţelept, a spus ce avea să se întâmple şi s-a grăbit să ajungă şi să ceară iertare domnitorului pentru fapta nechibzuită săvârşită de paznic. Domnitorul ar fi apreciat gestul înţelept al stareţului şi ar fi încheiat cu sfatul să aibă mai multă înţelegere pentru ţăranii din jur”, a povestit primarul din Vorona, conform Agerpres.
În imediata vecinătate a „Stejarului lui Cuza” a fost montat un panou de informare despre valoarea istorică a copacului, fiind amenajat şi un loc de popas cu bănci din lemn.
Locul a fost inclus, recent, într-un traseu tematic creat de Direcţia Silvică Botoşani, cu scopul de a oferi celor interesaţi informaţii despre speciile de arbori, păsări şi insecte specifice zonei, dar şi despre cum se hrănesc animalele în fondul forestier.
Vorona, care este una dintre cele mai atractive comune din judeţul Botoşani, se află la puţin peste 20 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ.