Pelerinajul la raclele cu moaștele Sfintei Parascheva și Sfântului Paisie de la Neamț a continuat cu un flux constant de pelerini și pe parcursul zilei de ieri, în ciuda faptului că organizatorii estimau că vârfurile vor fi în weekenduri (8-9 octombrie, 15-16 octombrie) și în zilele de 13 și 14 octombrie, când este hramul Sfintei.
Ritmul a fost mai scăzut în cursul dimineții, fiind momente în care rândul de pelerini încăpea integral în curtea interioară a Catedralei, inclusiv cu tronsonul care trece prin parcarea din fața noului cămin al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, inaugurat lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă. La ora 08:00 dimineața, spre exemplu, erau 400 de oameni care așteptau să se închine.
Fluxul a fost însă constant de circa 1.000 – 1.200 de pelerini pe oră, la ora 17:00 fiind înregistrați oficial aproape 70.000 de oameni care s-au închinat la moaște de sâmbătă dimineață, de la ora 06:00, când au fost așezate în baldachin, iar alții 2.000 așteptau la rând. Estimările autorităților făcute și pentru perioada de după închiderea ediției arătau că până la finalul zilei au fost circa 77.000 de credincioși care au reușit să se închine.
Ritmul a început să fie mai alert odată cu încălzirea vremii, pelerinii bucurându-se și de o vreme răcoroasă, dar cu mult soare, pe tot parcursul zilei. Spre exemplu, în jurul prânzului, coada se întindea pentru mai mult de un kilometru, pe aproape 20 de stâlpi, după „unitatea” oficială, pe străzile care coboară de la Mitropolie și malul râului Bahlui. Un grup de femei venite din Vrancea pentru prima dată la Sf. Parascheva au spus pentru „Ziarul de Iași” că nu credeau că vor găsi vreme bună în capitala Moldovei.
„De două săptămâni ne tot uităm la vreme pentru că am văzut în ultimii ani că erau și cozi de 20 de ore. Dar noi am stat doar 2 ore, a fost cald, frumos, și sigur o să mai venim”, a spus una dintre acestea.
În continuare, autoritățile vorbesc despre un rând care ar duce la un timp de așteptare la peste 20 de ore în zilele de 13 și 14 octombrie, de aceea recomandarea este pentru cei care doresc și pot să vină este să o facă în zilele acestea, când presiunea și aglomerația sunt mai reduse.
În orice moment ar veni, pelerinii vor fi întâmpinați la Iași de peste 500 de voluntari ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, coordonați de 200 de preoți, care vor asigura o permanență la nivelul rândului 24/24 de ore, cât și de jandarmi, care rămân non-stop la posturi pentru a se asigura că nu vor exista probleme.
De altfel, nu au fost înregistrate până în prezent incidente majore, în ciuda numărului record de pelerini atât la pelerinajul Calea Sfinților, cât și în rând, la raclă.
Sursa Foto: Ziaruldeiași.ro.