Sfântul Gheorghe, ocrotitorul botoșănenilor, sărbătorit cu un sobor de preoți și sute de credincioși! (Foto, Video)

La slujba de astăzi, oficiată cu ocazia sărbătorii Sfântului Gheorghe, au participat peste 500 de botoșăneni. Vremea a fost prielnică, nici prea cald, dar nici nu a plouat, iar credincioșii au avut răgazul de a se bucura din plin de slujbă. Momentele din cadrul slujbei au fost cu totul emoționante, mai ales atunci când sute de oameni au rostit în cor rugăciunea „Tatăl Nostru”.

 

Sfântul Gheorghe, ocrotitorul botoșănenilor, sărbătorit cu un sobor de preoți și sute de credincioși! (Foto, Video)

   Foto: Știri.Botoșani.Ro/Florin Timofte

Sărbătoarea municipiului Botoșani a continuat miercuri dimineață la Biserica „Sfântul Gheorghe” cu primirea ÎPS Teofan și a celorlalți ierarhi invitați. După acest moment a avut loc săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Teofan, alături de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi.

Slujba a început de la ora 09:00. În acest timp botoșănenii fie au participat la slujbă, fie au stat la rând să se închine la moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, aduse de la Mănăstirea Văratec, din județul Neamț.

 

Și în acest an a participat Preasfințitul Părinte Veniamin Goreanu, cleric al Bisericii Ortodoxe Române, care îndeplinește din 2018 funcția de episcop al Basarabiei de Sud.

Teolog hirotonit în diacon în fața botoșănenilor

Tot în cadrul slujbei de astăzi teologul Mihai Moisii a fost hirotonit în diacon. Tânărul slujește la o mănăstire din județul Iași. În următoarea perioadă urmează să fie sfințit preot pe seama Mănăstirii Șoldana din județul vecin.

Înainte de momentul discursurilor copiii, dar și cetățenii care nu au mâncat nimic, s-au împărtășit și au primit anafură.

ÎPS Teofan: „Înțelegem că nu este nimic mai important în această viață decât sfânta simplitate”

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vorbit în cuvântul de final despre învățăturile Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitor al familiei și al călătorilor.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este numit purtătorul de biruință, stare sufletească și duhovnicească care se cuvine a fi prezentă în viața fiecărui creștin. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască biruință în trei lucruri în mod special. Dumnezeu să ne dăruiască biruință asupra ispitei pe care o avem de al domina cu orice preț pe celălalt, de a ne impune voința și de al îndepărta cât mai mult de noi și de ceea ce trebuie să fie împlinit prin contribuția voinței sale. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască biruință asupra altei ispite, tentație foarte prezentă, biruință asupra conștiinței superiorității personale în fața semenilor noștri. Iar în al treilea rând, Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască biruință asupra tendinței noastre de a crede că suntem cineva, că facem ceva fără ajutorul lui Dumnezeu, neglijând cuvântul Domnului Hristos care a spus: «Fără de Mine nu puteți face nimic»”, a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

ÎPS Teofan a vorbit și despre faptul că noi, oamenii, suntem cu toții pelerini în viață. Însă nu cea de pe pământ, ci în Împărăția Lui Dumnezeu.

Din chipul cel binecuvântat al Sfântului Gheorghe Pelerinul înțelegem, de asemenea, cel puțin trei lucruri: anume că nu se cuvine a iubi altceva și pe altcineva în această lume decât pe Dumnezeu, cum a făcuto Sfântul Gheorghe Pelerinul. În al doilea rând, Îl rugăm pe Dumnezeu să înrădăcineze în ființa noastră adevărul că suntem călători în această lume, suntem pelerini. Patria noastră cea adevărată nu este cea de pe pământ, cu toată importanța care se cuvine a fi dată patriei noastre de pe pământ, ci patria noastră cea adevărată este Împărăția lui Dumnezeu, pe acest pământ fiind călători și pelerini. În al treilea rând, privind chipul binecuvântat al vieții și lucrării Sfântului Gheorghe Pelerinul, înțelegem că nu este nimic mai important în această viață decât sfânta simplitate, sărăcia cea cu duhul și inima neprihănită, stări duhovnicești pe care Sfântul Gheorghe Pelerinul lea avut cu supramăsură”, a conchis ÎPS Teofan, adăugând în final mulțumiri către toți cei care s-au ostenit în organizarea acestor evenimente. Atât Pelerinajul Învierii din a treia zi de Paști, cât și pentru buna organizare a slujbei de astăzi.

Parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”: „Ca în fiecare an, ați umplut curtea bisericii și ne-am rugat împreună”

Preotul paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, părintele Dumitru Mateciuc, le-a mulțumit credincioșilor pentru împreuna rugăciune.

În fiecare ani nu îmi rămâne decât să aduc mulțumiri tuturor celor care au fost prezenți astăzi aici (...) Vă mulțumesc tuturor celor care, ca în fiecare an, ați umplut curtea Bisericii și ne-am rugat împreună, mărturisind credința în Înviere, în Sfinți. La fel, ca în fiecare an, ați venerat sfinte moaște aduse din tezaurul ortodoxiei. Mulțumim și bunului Dumnezeu pentru vremea binecuvântată pe care ne-a dat-o astăzi. Vă doresc o zi binecuvântată și să ne vedem sănătoși la slujbele pe care le oficiem la această sfântă Biserică”, a precizat și pr. Dumitru Mateciuc, paroh Biserica „Sfântul Gheorghe” din Botoșani.

La sfârșitul slujbei, fiecare credincios a primit sarmale, cozonac, suc sau vin din partea Primăriei Municipiului Botoșani.

Sfintele Moaște vor rămâne spre venerare la Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani până la Duminica Tomii, 27 aprilie, ora 19:00.

Scurt istoric despre Biserica „Sfântul Gheorghe”

Biserica „Sfântul Gheorghe din Botoșani este o biserică ctitorită de doamna Elena Rareș (văduva domnitorului Petru Rareș) în anul 1551. Biserica „Sfântul Gheorghe” din Botoșani a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2015, având codul de clasificare BT-II-a-A-01942.01.

Pe pisania acestei biserici se poate citi: „Elena, fiica de despot, doamna răposatului Petru voievod, a zidit acest hram în târgul Botoșanilor, în zilele domnului Io Ștefan voievod și s-a săvârșit în anul 7059 (1551) luna lui octombre.”

Clopotnița care se află în parte de nord a fost construită după demolarea celei din secolul al XVIII-lea și este asemănătoare cu cea de la Popăuți. În curtea bisericii a fost descoperit un cimitir medieval.

Arhitectura bisericii este asemănătoare cu cele construite de Ștefan cel Mare având același pronaos mărit foarte mult, acoperirea cu calotă pe pandativi, dar fără decorul de tip gotic al nervurilor ceramice. Această biserică a fost restaurată de Nicolae Ghika-Budești în anul 1911.














 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Cel mai mare cozonac din România are 25 de metri și este realizat de botoșăneni! (Foto, Video)

astăzi, 16:26

Putem spune că botoșănenii sunt campioni și la cozonac. În urmă cu două săptămâni a fost realizat cel mai mare cozonac din România. Produsul cântărea aproximativ 50...

Târgul Meșterilor Populari: Deschidere în zi de mare sărbătoare pentru botoșăneni! (Foto, Video)

astăzi, 16:00

S-a dat startul Târgului Meșterilor Populari, organizat pe Pietonalul „Unirii” din municipiul Botoșani în perioada 23 – 25 aprilie. Evenimentul organizat de Centrul Jud...

Fata cu acordeonul în fața botoșănenilor, adolescenta care impresionează prin simplitate și cucerește online-ul! (Foto, Video)

astăzi, 15:17

Andreea Gheorghiță, adolescenta din Botoșani care a apărut în videoclipul unei cunoscute artiste din România, a cântat și în fața concetățenilor săi. Tânăra a f...