Secretul rețetei unui desert de Crăciun, dezvăluit de o familie din Botoșani

 Produsul tradițional, preparat după o veche rețetă, nu lipsește  de pe masa de Crăciun a botoșănenilor.

Secretul rețetei unui desert de Crăciun, dezvăluit de o familie din Botoșani

   foto: Adevărul

Bucătăria românească a suferit  de-a lungul secolelor numeroase influențe. Însă în comunitățile rurale din nordul Moldovei există păstrate câteva rețete medievale care arată delicioasele festinuri românești de acum câteva secole, cu ocazia Crăciunului. De altfel, în acea perioadă oamenii sărbătoreau mai degrabă Nașterea Domnului decât „Crăciunul“. Din acest motiv unele preparate tradiționale aveau și o semnificație religioasă.

 

În județul Botoșani se păstrează câteva rețete, de sărbători, vechi de câteva sute de ani. Printre acestea sunt faimoasele sarmale cu crupe, claponii umpluți, cozonacii domnești, dar și „tortul țărănesc“ cu semnificații religioase aparte.

”Tortul țăranului moldovean și scutecele Maicii Domnului”

Una dintre cele importante preparate culinare gătite în ținuturile Botoșaniului de astăzi era julfa. Nimeni nu mai știe ce înseamnă acest cuvânt. Cert este că fără julfă nu era Crăciun adevărat în casele țăranilor botoșăneni, fie că erau din zona Ripiceni, Mitoc, Călărași sau Dângeni.

Julfa era efectiv un „tort“ al țăranului, făcut din foi de turtă coapte pe vatră și acoperite cu o pastă făcută din cânepă. După ce turtele erau pătrunse de cremă, julfa era numai bună de mâncat.

Sonia și Maricel Apalaghiei din cătunul Hulub, comuna Dângeni, județul Botoșani, încă mai fac julfă de Crăciun, un obicei pe cale de dispariție. Ei spun că acest fel de mâncare are câteva sute de ani și este o tradiție moștenită din generație în generație, scrie adevarul.ro.

„Din moşi-strămoşi se face julfa. Se folosesc turte din făină, fără drojdie, miere, seminţe de cânepă, nucă şi cam atât. Este autentic românească. Cu astea ne-am trezit şi nu închipuim Crăciun fără ea“, spune Sonia Apalaghiei.

Detalii despre modul de preparare în Adevărul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sănătate cu termen de valabilitate. „Am plătit 1.300 de lei pe analize pentru că bunica nu mai putea aștepta trei luni”

astăzi, 20:30

Calvar pentru pacienţii care au nevoie de analize sau de investigaţii imagistice la jumătatea lunii. Copiii şi adulţii sunt amânaţi săptămâni sau luni bune din cauza fondurilor ins...

AJPIS Botoșani a alimentat încă 5.400 de conturi pentru plata facturilor de energie!

astăzi, 19:20

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Social (AJPIS) Botoșani a efectuat ultima tranșă de plată pentru încă 5.400 de beneficiari de tichete de energie, în valoare totală...

Jandarmeria Botoșani, în doliu: Un fost plutonier s-a stins la doar 52 de ani!

astăzi, 18:35

Comunitatea jandarmilor din Botoșani este în doliu după ce plutonier adjutant (în rezervă) Borhan Ionuț a încetat din viață la vârsta de 52 de ani. Anunțul trist a fo...