Secretul rețetei unui desert de Crăciun, dezvăluit de o familie din Botoșani

 Produsul tradițional, preparat după o veche rețetă, nu lipsește  de pe masa de Crăciun a botoșănenilor.

Secretul rețetei unui desert de Crăciun, dezvăluit de o familie din Botoșani

   foto: Adevărul

Bucătăria românească a suferit  de-a lungul secolelor numeroase influențe. Însă în comunitățile rurale din nordul Moldovei există păstrate câteva rețete medievale care arată delicioasele festinuri românești de acum câteva secole, cu ocazia Crăciunului. De altfel, în acea perioadă oamenii sărbătoreau mai degrabă Nașterea Domnului decât „Crăciunul“. Din acest motiv unele preparate tradiționale aveau și o semnificație religioasă.

În județul Botoșani se păstrează câteva rețete, de sărbători, vechi de câteva sute de ani. Printre acestea sunt faimoasele sarmale cu crupe, claponii umpluți, cozonacii domnești, dar și „tortul țărănesc“ cu semnificații religioase aparte.

”Tortul țăranului moldovean și scutecele Maicii Domnului”

Una dintre cele importante preparate culinare gătite în ținuturile Botoșaniului de astăzi era julfa. Nimeni nu mai știe ce înseamnă acest cuvânt. Cert este că fără julfă nu era Crăciun adevărat în casele țăranilor botoșăneni, fie că erau din zona Ripiceni, Mitoc, Călărași sau Dângeni.

Julfa era efectiv un „tort“ al țăranului, făcut din foi de turtă coapte pe vatră și acoperite cu o pastă făcută din cânepă. După ce turtele erau pătrunse de cremă, julfa era numai bună de mâncat.

Sonia și Maricel Apalaghiei din cătunul Hulub, comuna Dângeni, județul Botoșani, încă mai fac julfă de Crăciun, un obicei pe cale de dispariție. Ei spun că acest fel de mâncare are câteva sute de ani și este o tradiție moștenită din generație în generație, scrie adevarul.ro.

„Din moşi-strămoşi se face julfa. Se folosesc turte din făină, fără drojdie, miere, seminţe de cânepă, nucă şi cam atât. Este autentic românească. Cu astea ne-am trezit şi nu închipuim Crăciun fără ea“, spune Sonia Apalaghiei.

Detalii despre modul de preparare în Adevărul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Senator Cristian Achiței: Așternerea straturilor asfaltice, finalizată pe întreaga lungime a DN 28B Botoșani-Tg. Frumos (Foto)

astăzi, 10:21
4

Coșmarul de zeci de ani de pe drumul care leagă Botoșaniul de Tg. Frumos a luat sfârșit. Zeci de politicieni au promis vreme de două decenii repararea drumului care ne leagă județul de re...

România are platformă de promovare a turismului cultural, Botoșaniul figurează pe trei rute!

astăzi, 10:08
15

Turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie din țara noastră, cu ajutorul platformei locale multimedia România Atractivă.Programul România Atrac...

Andone, înaintea meciului cu Mioveni: ”Trebuie să rămânem în Liga 1, indiferent de rezultat, indiferent de evoluție! Nu mă interesează!”

astăzi, 09:37
46

Va întâlni astăzi pe CS Mioveni în dublă manșă, iar turul va avea loc astăzi, de la ora 20:00, sperând și la un public numeros, care să împingă jucătorii de la s...