Schelet uman vechi de peste 3.000 de ani, descoperit în urma unor săpături arheologice la Drăgușeni (fotogalerie)

Schelet uman vechi de peste 3.000 de ani, descoperit în urma unor săpături arheologice la Drăgușeni (fotogalerie)

Un schelet uman vechi de peste 3.000 de ani a fost descoperit în urma unor săpături arheologice efectuate, recent, pe raza comunei Drăguşeni din judeţul Botoşani, a declarat şefa Secţiei de arheologie a Muzeului Judeţean Botoşani, Adela Kovacs.

Scheletul aparţine începutului Epocii bronzului, respectiv culturii Yamnaya, şi a fost identificat după explorarea unui tumul de mari dimensiuni din comuna Drăguşeni.

„Cercetările de la Drăguşeni s-au axat pe mai multe perioade şi în mai multe situri. Începând din anul 2018 efectuăm cercetări de suprafaţă în zonă şi cu ocazia unei vizite în teren, împreună cu colegi de la Institutul de arheologie din Iaşi, am identificat urmele a doi tumuli, două monumente funerare de mari dimensiuni, destul de aplatizate din cauza agriculturii şi pe care am decis, recent, să îi studiem, având în vedere că ei se deteriorează în fiecare an tot mai mult. Am urmărit recuperarea informaţiei ştiinţifice, în cea mai mare parte, precum şi documentarea urmelor lăsate, identificând deocamdată un singur schelet. Scheletul aparţine începutului Epocii bronzului, respectiv culturii Yamnaya care este cunoscută destul de puţin pe teritoriul judeţului Botoşani", a afirmat Adela Kovacs, pentru AGERPRES.

Săpăturile de la Drăguşeni au fost realizate de o echipă formată din arheologi de la Muzeul Judeţean Botoşani, în parteneriat cu arheologi şi antropologi de la Institutul de arheologie din Iaşi, precum şi arheologi de la Universitatea din Opava şi de la Muzeul Sileziei din Cehia.

Specialiştii în arheologie susţin că scheletul „aduce informaţii foarte valoroase cu referire la ritualurile funerare practicate în acea perioadă".

„Scheletul păstrează urme de ocru roşu, o substanţă care a fost pusă pe defunct, în zona capului şi în zona picioarelor, pentru a sublinia un rit legat de renaştere, de sânge, de lumea cealaltă. Poziţia corpului este una chircită. Iniţial, a fost aşezat pe spate, cu genunchii aduşi către piept, care sugerează poziţia fetală. Această poziţie a bebeluşului reprezintă redarea pământului pentru o viitoare naştere", a adăugat şefa Secţiei de arheologie a Muzeului Judeţean din Botoşani.

Aceasta precizează că judeţul Botoşaniul dispune, pe teritoriul său, de un număr mare de tumuli.

„Întreg judeţul Botoşani are numeroşi tumuli. Zona Drăguşeni în mod deosebit este preferată de către anumite comunităţi preistorice pentru a-şi înhuma conducătorii probabil, pentru că aceşti tumuli sunt elemente de prestigiu funerar. Faptul că o anumită comunitate sapă groapa şi construieşte aceste morminte şi le acoperă cu adevărate dealuri artificiale, probabil semnalizau şi altor populaţii faptul că acolo se află o căpetenie de top sau persoane importante ale comunităţii", a mai precizat Kovacs.

Scheletul a fost ridicat şi transferat la Iaşi, unde, în urma unei analize, antropologii urmează să stabilească cu exactitate vârsta acestuia, sexul, dieta sau alte elemente antopologice.





 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii dintr-un oraș din Botoșani și-au dat „întâlnire” cu jandarmii!

astăzi, 15:54
17

Elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir" din Darabani au participat, marți dimineață, la o activitate preventivă desfășurată de jandarmii botoșăneni.Discuțiile cu liceenii s-au...

Candidații pentru funcțiile de primar și consilieri locali în comuna Mihai Eminescu și-au depus candidaturile!

astăzi, 15:31
107

Verginel Gireadă, candidatul din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pentru funcția de primar al comunei Mihai Eminescu, și-a depus candidatura la Biroul Electoral de ...

Copil de trei ani rămas blocat în apartament. Bunica a chemat urgent pompierii! (Foto)

astăzi, 14:50
224

Într-o clipă de neatenție, un copil de trei ani, din municipiul Dorohoi, a rămas blocat într-un apartament situat la etajul IV. La fața locului au ajuns, în cel mai scur...