Fostul patriarh Teoctist a fost omagiat la Tocileni la 108 ani de la nașterea sa

Fostul patriarh Teoctist a fost omagiat la Tocileni la 108 ani de la nașterea sa

O slujbă de pomenire a fostului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Arăpaşu, a avut loc, marţi, la casa memorială a acestuia din localitatea Tocileni, comuna Stăuceni, din judeţul Botoşani, cu prilejul împlinirii a 108 ani de la naştere.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Botoşani, Petru Fercal, la care au asistat zeci de localnici, printre care şi primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraş.

„Cu astfel de oameni am putut să menţinem zestrea pe care am primit-o de la străbuni şi să o transmitem mai departe copiilor, dragostea de biserică, dragostea de ţară, dragostea de Dumnezeu, dragostea de oameni", a afirmat, în cuvântul său, protopopul Petru Fercal, potrivit AGERPRES.

La rândul său, primarul din Stăuceni a menţionat că Prea Fericitul Teoctist a fost „cea mai însemnată personalitate a comunităţii".

Patriarhul Teoctist s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, judeţul Botoşani. Părinţii săi, Marghioala şi Dumitru Arăpaşu, erau oameni credincioşi şi evlavioşi. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei.

A intrat în mănăstire fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928. A fost tuns în monahism la Bistriţa, judeţul Neamţ, sub numele Teoctist, la 6 august 1935.

La 16 septembrie 1962 a fost instalat ca episcop la Arad (ales în 28 iulie), unde a păstorit 10 ani, între decembrie 1969 - decembrie 1970. La 25 februarie 1973 a fost înscăunat arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei (ales în 28 ianuarie).

A fost ales în demnitatea de arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Sucevei la 25 septembrie 1977 şi a fost înscăunat la 9 octombrie.

După moartea patriarhului Iustin, 31 iulie 1986, a devenit locţiitor de patriarh.

La 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar la 16 noiembrie a fost întronizat ca arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Ungrovlahiei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veşnice în data de 30 iulie 2007, la vârsta de 92 de ani. A fost cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
5

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
71

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
149

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...