Fostul patriarh Teoctist a fost omagiat la Tocileni la 108 ani de la nașterea sa

Fostul patriarh Teoctist a fost omagiat la Tocileni la 108 ani de la nașterea sa

O slujbă de pomenire a fostului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Arăpaşu, a avut loc, marţi, la casa memorială a acestuia din localitatea Tocileni, comuna Stăuceni, din judeţul Botoşani, cu prilejul împlinirii a 108 ani de la naştere.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Botoşani, Petru Fercal, la care au asistat zeci de localnici, printre care şi primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraş.

„Cu astfel de oameni am putut să menţinem zestrea pe care am primit-o de la străbuni şi să o transmitem mai departe copiilor, dragostea de biserică, dragostea de ţară, dragostea de Dumnezeu, dragostea de oameni", a afirmat, în cuvântul său, protopopul Petru Fercal, potrivit AGERPRES.

La rândul său, primarul din Stăuceni a menţionat că Prea Fericitul Teoctist a fost „cea mai însemnată personalitate a comunităţii".

Patriarhul Teoctist s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, judeţul Botoşani. Părinţii săi, Marghioala şi Dumitru Arăpaşu, erau oameni credincioşi şi evlavioşi. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei.

A intrat în mănăstire fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928. A fost tuns în monahism la Bistriţa, judeţul Neamţ, sub numele Teoctist, la 6 august 1935.

La 16 septembrie 1962 a fost instalat ca episcop la Arad (ales în 28 iulie), unde a păstorit 10 ani, între decembrie 1969 - decembrie 1970. La 25 februarie 1973 a fost înscăunat arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei (ales în 28 ianuarie).

A fost ales în demnitatea de arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Sucevei la 25 septembrie 1977 şi a fost înscăunat la 9 octombrie.

După moartea patriarhului Iustin, 31 iulie 1986, a devenit locţiitor de patriarh.

La 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar la 16 noiembrie a fost întronizat ca arhiepiscop al Bucureştilor, mitropolit al Ungrovlahiei şi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veşnice în data de 30 iulie 2007, la vârsta de 92 de ani. A fost cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Trupul copilului dispărut în apele Siretului a fost găsit la câteva sute de metri de mal! (video)

astăzi, 20:26
676

Căutările copilului de 10 ani, dispărut în apele Siretului, de pe raza orașului Liteni, au început joi seară. Salvatorii din Suceava au continuat până la lăsarea serii, î...

Polițiștii din Botoșani caută un bărbat plecat la muncă în Cehia și despre care familia nu mai știe nimic!

astăzi, 20:02
209

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 56 de ani, din comuna Mihai Eminescu, care în luna noiembrie 2023 a părăsit domiciliul pentru a se deplasa...

Sute de persoane evacuate din mall-ul din Botoșani, după ce un bărbat a simțit miros de gaz și a sunat la 112! (foto)

astăzi, 19:32
716

Vineri seară, peste 300 de persoane au fost evacuate dintr-un mall din municipiul Botoșani, din cauza unei posibile scurgeri de gaze. Un bărbat a sunat la 112 și a anunțat că se simte un puterni...