”Raiul alb” al Botoșaniului, mănăstirea iubită de mii de pelerini. ”Bucuria de a fi, de a trăi clipa, aici și acum, se învață!”

Imediat ce intră pe poarta mănăstirii, orice creștin simte liniștea sufletească, dar și dorința tainică a rugăciunii. Prea puțini pelerini privesc, însă, mai departe de zidurile strașnice, către ”pădurea de argint”, care în aceste zile ne oferă un spectacol regal.

”Raiul alb” al Botoșaniului, mănăstirea iubită de mii de pelerini. ”Bucuria de a fi, de a trăi clipa, aici și acum, se învață!”

   Foto: Facebook / Mănăstirea Vorona

”Timpul e o binecuvântare. Aș dori să țes cu fire de aur în covorul alb a ceea ce avem, de toate minunățiile pe care Dumnezeu ne bucură cu prezența lor. Pentru a aprecia frumusețea simplă a vieții și pentru a găsi bucurie în cele mai mici detalii. Bucuria de a fi, de a trăi, clipa, aici și acum, se învață. Fiecare zi este o luptă, pentru a rămâne în lupta pentru mântuire având modele pe Sfinți”, este mesajul transmis de maicile care se nevoiesc astăzi în Mănăstirea Voronei.

 

Așezată în județul Botoșani, între codrii bogați ai Moldovei, după drumul ce șerpuiește prin pădure, Mănăstirea Vorona este o vatră a vieții monahale românești. Aceasta se înscrie pe pe lista celor mai vechi locașuri de cult din țară, un monument istoric ce a fost construit în secolul al XIX-lea.



Locul este de o frumusețe și liniște aparte, pe care merită să-l vezi măcar o dată în viață. Oamenii de aici spun că pare că seamănă cu Raiul, fiind situată în mijlocul pădurii, împrejmuită de copaci.

A fost ridicată la decizia domnitorului Mihai Sturdza

Domnitorul Mihai Sturdza a fost cel care a decis să se construiască lăcașul de cult, dar încă din secolul al XVI-lea a fost ridicat un schit de lemn de către niște călugări. Acesta este cunoscut astăzi ca ”Sihăstria din Poiana Voronei” și se află în apropierea mănăstirii propriu-zise.

„Cu ajutoriul prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu aciastă sfintă Monastire Vorona sau început la anii 1600 de către părinții ruși veniți din Rosia făcând o biserică de lemn dând și odoară și cumpărând carte de moșie Icușenii apoi a doilea ctitori sânt hatmanul Ilie Jora cu soția sa Fteofana care încă au dăruit o parte de moșie. Iară la anul 1869 dumnealor vornicu Iorgu Vărnav Litianu cu sora dumisalei schimonahia Evpracsia Vărnav și soția lui Anastasia au acoperit aciastă biserică cu tiniche și tot cu a dumnealui cheltuială o au zugrăvit și înlăuntru pre cum și au ferăcat icoana Sfintului Nicolai cu argint din catapetazmă de ceie mari împărătescă, anul 1870 ghenarie 14”, scrie în atestatul mănăstirii.

Aici s-au mai construit alte două biserici, una de zid și una pentru cimitir. Din anul 1968, mănăstirea este locuită de maici și poartă hramul Nașterea Maicii Domnului. Astfel, astăzi, Mănăstirea Vorona este formată dintr-un ansamblu de mai multe elemente: Biserica Nașterea Maicii Domnului, Biserica Adormirea Maicii Domnului și Biserica Sf. Ierarh Nicolae.








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a încheiat ancheta la FC Botoșani după scandalul din cantonament. Iftime: ”Nu a fost un foc chiar atât de mare!”

astăzi, 12:05

Valeriu Iftime, patronul de la FC Botoșani, a oferit detalii despre ancheta internă efectuată la club, în urma scandalului izbucnit între Andrei Miron (31 de ani) și Alexandru Albu (31...

Pietonii, bicicliștii și utilizatorii de trotinete, luați în vizor de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 11:43

La data de 7 iulie 2025, în intervalul orar 09:00-13:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu polițiști de ordine publică au organizat o acțiune, pentru prevenirea și...

Atenție, Cod Galben în Botoșani: Vor fi ploi torențiale, vijelii și va cădea grindină de mici dimensiuni!

astăzi, 11:19

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare tip cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani valabilă astăzi, între orele 12:00-23:00. În interv...