Psihiatru botoșănean, despre sănătatea mintală a copiilor aflați în izolare: „Sentimentul de panică este riscul cel mai mare”

Autoizolarea din cauza epidemiei de coronavirus poate avea efecte negative asupra psihicului adulţilor, dar mai ales al copiilor. Medicii specialişti în psihiatrie spun că totul depinde de felul în care privim autoizolarea, felul cum tratăm veştile despre epidemie, dar şi cum gestionăm timpul împreună.

Statul în casă din cauza epidemiei de coronavirus poate avea efecte negative asupra psihicului. Mai ales atunci când zilele se adună. Expuşi diferitelor tulburări psihice cauzate de izolare socială pot fi şi copiii. De altfel, aceştia suferă cel mai mult că nu se pot juca afară cu ceilalţi copii, mai ales pe vreme însorită, scrie Adevărul.

„Este o perioadă de criză, şi această criză poate avea repercursiuni foarte grave asupra copilului dacă nu suntem atenţi la nevoile lui. Dacă sesizăm la copil o modificare de comportament, stări de agitaţie, simptome somatice, dureri de burtică, de cap, sau insomnii, coşmaruri, probleme de comportment, trebuie să stăm de vorbă cu aceştia, să vedem ce se întâmplă, cu ce se confruntă. La copilul mic, prin desenele acestuia ne putem da seama care este suferinţa lui”, spune Laura Jijie, medic primar de psihiatrie pediatrică.   

Panica, principalul inamic  

Specialiştii spun că panica poate face cel mai mult rău psihicului mai ales în această perioadă. Adulţii panicaţi vor transmite acest sentiment copiilor. La rândul lor cei mici vor simţi lipsa de siguranţă inspirată de adult şi vor absorbi frica acestuia. Pot dezvolta stări depresive, anxietate, stări care pot lăsa urme. Tocmai de aceea, specialiştii în psihiatrie recomandă părinţilor autocontrol. 

„Sentimentul de panică este riscul cel mai mare la care pot fi expuşi copii mai ales prin atitudinea de panică a părinţilor. Părinţii sunt modele iar dacă aceştia inspiră sentimentul de încredered şi de autoritate, că totul este sub control şi că împreună putem depăşi această perioadă dificilă, atunci copii vor fi reasiguraţi. Mediul familial nu trebuie să fie un mediu ostil, mediul familial pe care-l redescoperă acum trebuie să fie un mediu familial securizant”, precizează Laura Jijie. 

Totodată, copii trebuie feriţi de ştirile care induc panică şi mai ales cele de tip ”fake news” care pot spori sentimentul de nesiguranţă.

„Sentimentul de frică este unul absolut normal dar pe care părintele trebuie să ştie să-l gestioneze pentru a nu-l transmite copiilor. Şi asta se poate face prin protejarea copilului de ştirile care seamănă panică”, adaugă specialistul pentru sursa citată. 

„Autoizolarea nu trebuie percepută ca ceva impus cu forţa”  

Specialiştii în psihiatrie spun că de fapt statul în casă pe vreme de COVID-19 este o bună perioadă de reconciliere, redescoperire dar depinde de modul cum privim lucrurile. Pentru părinţi şi copii ar trebui să însemne o perioadă în care pot suda legăturile şi se pot descoperi.

„Distanţarea socială şi autoizolarea nu reprezintă însigurare ci poate şansa de reconectare la valorile familiei. O redescoperire a intimităţii şi a celorlalţi membrii ai familiei. Totodeauna părinţii s-au plâns că nu au suficient timp pentru copii, pentru a petrece timp cu copii. Iată că această posibilitate s-a ivit acum şi părinţii ar trebuie să profite de această perioadă de stat acasă în care autoizolarea nu trebuie perecepută ca ceva interzis şi impus forţat, fiindcă atunci ar putea să apară sentimentul de revoltă, ci ca o măsură de acceptare, de siguranţă pentru fiecare dintre noi”, spune Laura Jijie pentru Adevărul.   

Statul în casă şi distracţia   

Specialiştii spun că de fapt sunt o mulţime de lucruri de făcut în casă, părinţii cu copiii, pentru a suplini lipsa de socializare directă, resimţită în această perioadă plină de interdicţii. Trebuie multă inventivitatea spun specialiştii dar mai ales un program zilnic bine pus la punct. 

Dacă vorbim de şcolari este bine ca în cadrul familiei să se stabilească un program zilnic de activităţii. Activităţi comune, de gospodărire şi chiar solitare. Fiecare membru al familiei are nevoie de activităţi pentru sine. Şcolarii trebuie să-şi păstreze acel program de şcoală. Dacă vorbim de preşcolari sunt foarte multe activităţi pe care părinţii le pot descoperi prin intermediul internetului, creatice, de ingeniozitate, pentru a petrece timpul împreună cu copii. Fiecare zi trebuie începută cu întrebarea ”haideţi să vedem ce facem astăzi” şi să fie lăsaţi copiii să-şi exprime dorinţele pe care le au.  Este şi momentul de inventivitate şi ingeniozitate. Putem inventa sau crea jocuri. Totodată este ocazia de a organiza petreceri în pijamale, de a organiza concursuri de genul ”cine ştie, câştigă”. De a juca jocuri de societate. Sunt atâtea lucruri de făcut în casă încât nu ar trebui să gândim că suntem constrânşi în casă ci că este un moment prielnic să profităm la maxim de timpul petrecut cu copiii”, adaugă Laura Jijie.

La rândul lor adolescenţii pot fi responsabilizaţi în această perioadă şi determinaţi de starea de fapt să asaneze conflictele între generaţii. 

„Adolescenţii pot să traverseze o perioadă dificilă de revoltă, dar ei trebuie să devină şi mai responsabili. Eu mereu, la medierea conflictelor între generaţii, le propun să-şi imagineze că sunt pe un vapor, pe timp de furtună. Ce facem atunci? ne certăm unii cu alţii sau ne ocupăm să ne salvăm”, spune specialistul botoăşănean.

Totodată, specialistul Laura Jijie, precizează că trebuie atenţie sporită la folosirea în exces a gadgeturilor, computerelor, consolelor pentru gaming şi că mai degrabă familiile ar trebui să se concentreze pe activităţi petrecute împreună, pe jocuri de societate şi care implică o socializare sporită.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reprezentanții RAR, despre rezervorul GPL al mașinii: „După această dată butelia trebuie înlocuită”

astăzi, 14:13

Reprezentanții Registrului Auto Român atrag atenția cu privire la „perioada de valabilitate” a rezervorului GPL, de care puțini români țin cont. Tu știi când &bdq...

FC Botoșani și-a aflat programul și orele de disputare a partidelor din următoarele trei runde din SuperLigă!

astăzi, 13:41

În runda a XXIII-a „roș-alb-albaștrii” se vor deplasa la Ploiești pentru a înfrunta Petrolul. Confruntarea de pe „Ilie Oană”, se va disputa luni, 27 ianuarie, d...

Schimbarea permisului auto în 2025. Documentele obligatorii pentru toți șoferii!

astăzi, 13:30

Permisul auto se va schimba mai ușor în 2025. Titularii pot beneficia de platformele online care le permit să facă programări pentru a evita statul la cozi și să plătească inst...