Preotul din Botoșani care tămăduiește prin rugăciune: „Aceasta este o biserică a plânsului și a jalei!” (Foto)

Ziua de lucru a părintelui începe la ora 6:00 dimineața, când vine să-i împărtășească pe bolnavii pe care i-a spovedit cu o zi înainte.

Preotul din Botoșani care tămăduiește prin rugăciune: „Aceasta este o biserică a plânsului și a jalei!” (Foto)

   Foto: Ziarul Lumina

Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”, ridicată în curtea Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, deservește atât această unitate medicală, cât și enoriașii unei parohii din preajmă.



Aici, multe cadre medicale își încep ziua cu un moment de rugăciune sau participă dimineața devreme la sfintele slujbe.

”Colaborăm foarte bine cu preotul acestui spital”

Aici slujește părintele Cristian Buhaciuc. Printre medicii care trec, adesea, pragul acestui edificiu este și Laura Parascheva Puiu, medic specialist geriatrie și gerontologie în ambulatoriul spitalului. De 17 ani, doctorița Puiu se află în slujba bolnavilor, tratând trupul și sufletele lor cu conștiința că modul în care își îndeplinește profesia reprezintă și răspunsul pe care îl va da pentru talantul pe care l-a primit.

„Pentru a avea o imagine obiectivă și clară asupra problemelor de sănătate ale unui pacient e nevoie de timp, răbdare, empatie și desigur multă dragoste pentru oameni și pentru această profesie. Colaborăm foarte bine cu preotul acestui spital, rolul său fiind unul foarte important. În urmă cu 25 de ani, la absolvirea Facultății de Medicină, lucrarea de licență pe care am realizat-o s-a numit ”Preotul, medicul și pacientul, implicați în evoluția bolii”. Atunci am făcut un studiu practic pe un lot de bolnavi dintr-o secție de oncologie și cred că acele concluzii ale cercetării sunt valabile și astăzi. Pe lângă intervenția medicală, pacientul are nevoie și de îndrumare duhovnicească. E adevărat că resimt mai pregnant acest lucru oamenii care se raportează la boală și din perspectivă religioasă. Oamenii care au legătură cu Biserica înțeleg că într-o mare măsură boala poate să fie consecință a păcatului și atunci Taina Spovedaniei, care dezleagă de păcate, reprezintă un aspect fundamental în vindecarea sufletului și a trupului și în dobândirea liniștii sufletești. Sunt mulți pacienți care suferă până la moarte, dar se spovedesc constant și își duc crucea bolii cu mare responsabilitate și unii chiar cu bucurie”, a spus dr. Laura Parascheva Puiu.

”O biserică a plânsului și a jalei!”

Părintele Cristian Buhaciuc, aproape la fiecare pas, este oprit fie de un cadru medical, fie de un bolnav sau un aparținător. Toți îi cer sfat și rugăciune.


(Preotul Cristian Buhaciuc, foto: Ziarul Lumina)

„Aceasta este o biserică a plânsului și a jalei, căci mereu găsesc, în interior, aparținători care se roagă pentru cineva drag adus în stare gravă la Urgențe. Colaborarea cu corpul medical este una foarte bună, formăm o mare familie care lucrează pentru același scop: binele bolnavilor. În primul rând, medicii, asistenții și infirmierii au o legătură strânsă cu Dumnezeu, fiind oameni credincioși, căci într-un spital de urgență constați repede că resursele omenești, medicale și personale se epuizează ușor și Cel care poartă de grijă tuturor este Bunul Dumnezeu. Fiecare secție are un hram și un sfânt protector, în acea zi facem agheasmă și stropim secția, rostim rugăciuni pentru bolnavi și pentru personalul medical, pomenim medicii și asistenții care au trecut la Domnul. Este o zi a ”curățeniei” duhovnicești și a iertării”, a relatat pr. Cristian Buhaciuc.

Ziua de lucru a părintelui Cristian Buhaciuc începe la ora 6:00 dimineața, când vine să-i împărtășească pe bolnavii pe care i-a spovedit cu o zi înainte. Face aceasta înainte ca medicii să înceapă tratamentele pacienților. Răspunde în continuare solicitărilor celor șapte secții ale Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, precum și Secției de Boli Infecțioase.

Aproape fiecare secție a primit un hram și a fost pusă sub protecția unui sfânt tămăduitor. Astfel, Secția de Chirurgie are hramul Sfântului Luca al Crimeii - cunoscut medic și chirurg, iar Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul este protector pentru Secția de Oncologie. Alți sfinți care poartă de grijă bolnavilor și cadrelor medicale din acest spital sunt Sfântul Efrem cel Nou, Sfântul Nicolae, Sfântul Ierarh Spiridon pentru Secția de Terapie Intensivă.

Citeste integral în Ziarul Lumina…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Show total făcut de Edy Florescu și George Miron la Polivalentă! (Foto)

astăzi, 13:28

Tandemul Florescu-Miron, care a jucat pentru FC Botoșani, a învins cu 5-2 pe Farul Constanța, echipă reprezentată de gamer-ul Anduu și Mădălin Șerban, membru al trupei 5Gang. Partida a f...

Elisabeta Lipă, după câștigarea mandatului de deputat: ”Vom transforma Botoşaniul într-un centru al sportului”

astăzi, 12:55

Fosta campioană promite că va transforma Botoșaniul într-un centru regional al sportului, cu ajutorul autorităților locale. „Împreună, vom transforma Botoşaniul într-...

Marcel Ciolacu va rămâne cu siguranță în fruntea PSD, spune Victor Negrescu. „Există sprijin pentru domnia sa”!

astăzi, 12:40

Euro deputatul Victor Negrescu a declarat luni,2 decembrie, la RFI, că se așteaptă ca în ședința PSD din această seară social democrații să decidă ca Marcel Ciolacu să rămână ...