Ioan Grosu, preot într-o localitate din județul Botoșani, luptă cot la colt cu medicii pentru a-i convinge pe săteni să se vaccineze împotriva virusului SARS-COV-2, scriu reporterii ziarului adevărul.ro
Potrivit sursei citate, părintele a fost dat ca exemplu și de către specialiștii în domeniu, dar și de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, după ce a reușit performanta de a creste foarte mult rata de imunizare în comună.
Comuna Știubieni avea în vară o rată de vaccinare infimă, iar ca și în alte localități din mediul rural, și aici oamenii tratau cu scepticism campania de imunizare, la fel ca și epidemia de Covid-19.
Totul s-a schimbat însă în momentul în care preotul din sat, Ioan Grosu, un membru respectat al comunității, a început o amplă campanie de informare pro-imunizare, așa că, la începutul lunii noiembrie, spun autoritățile locale, aproape 40% dintre săteni erau deja vaccinați.
Preotul Ioan Grosu slujește de o viață. A văzut și a auzit multe, a sfătuit mii de credincioși în tot soiul de probleme. Epidemia de COVID-19 s-a dovedit însă una dintre cele mai grele încercări și pentru preotul paroh, dar și pentru comunitatea pe care o păstorește.
Știubieni a fost anul acesta în scenariul roșu, adică una dintre comunele cu indicele de infectare de peste 3 la mie și una dintre localitățile cel mai puternic lovite în valul al treilea al pandemiei de COVID-19.
Inclusiv preotul Ioan Grosu s-a infectat cu SARS COV 2 și a fost nevoit să stea în spital nouă zile. Din acel moment, preotul din Știubieni s-a dedicat trup și suflet promovării măsurile de protecție, a vaccinării mai ales în rândul populației vârstnice și, în plus, a colaborat cât de poate de strâns cu medicul de familie din comună.
„Mi-am dat seama că treaba este cât se poate de serioasă și avem de-a face cu o situație periculoasă, pentru care trebuie să ne unim eforturile ca să o biruim. Numai împreună putem face asta. Mai sunt care spun că-i o răceală, că-i ceva așa simplu. Ei bine, nu este. Este o boală cât se poate de serioasă. Am înmormântat prea mulți oameni bolnavi de COVID. M-a cutremurat că au fost și mulți tineri. Oamenii trebuie să înțeleagă că este în joc viitorul copiilor noștri, să ne unim și să trecem și peste hopul acesta, cu mare iubire de semeni”, spune preotul din Știubieni.
Preotul Ioan Grosu mărturisește că de când a înțeles cu adevărat pericolul reprezentat de COVID-19 face tot ce-i stă în putință pentru a-i convinge pe enoriași să se păzească de virus. Preotul o consideră o datorie morală față de enoriașii săi și un efort pentru a reduce numărul deceselor și al cazurilor grave.
„La slujbă sau în cadrul diferitelor servicii religioase eu le vorbesc oamenilor despre ce măsuri de protecție să folosească. Îi îndemn să pună masca, mai ales când este aglomerație, să se dezinfecteze pe mâini. Totodată, le spun să se vaccineze fiindcă este o șansă să nu mai pierdem oameni dragi”, spune Ioan Grosu.
Nu în ultimul rând, preotul botoșănean își îndeamnă enoriașii să asculte doar de medici, de specialiști, și nu de zvonurile de pe internet.
„Sunt tot soiul de oameni care vin să dezinformeze, pe internet, pe la televizor, și asta ne costă. Eu încerc să-i conving pe oameni să asculte doar de glasul specialiștilor. Doar ei știu cel mai bine, mai ales în domeniul medical, un domeniu de viață și de moarte. Am o colaborare foarte bună și cu medicul de familie din comună, Cornelia Lebădă, dar și cu asistenta Paula Vâlcu”, a mai spus preotul botoșănean.
La rândul său, primarul din comună spune că datorită efortului medicului, profesorilor, dar mai ales al preotului, rata de vaccinare a crescut considerabil, iar, de exemplu, în luna octombrie, timp de cel puțin jumătate de lună nu a mai fost înregistrat niciun caz de COVID-19 la Știubieni.
„A fost o colaborare pe toate planurile la noi în comună. Toată lumea știe de măsuri de protecție aici”, spune edilul Paul Ștefanache.
Efortul preotului din Știubieni a fost remarcat atât de către medicii specialiști, cât și de către reprezentanții DSP.
„Este foarte important ajutorul preotului în comunitățile rurale. La țară, oamenii ascultă de preot. Acolo unde avem sprijinul preotului și al primarului, rata de vaccinare este în creștere”, precizează Monica Adăscăliței.