Povestea fascinantă a botoșăneanului care a ajuns director general al firmei în care, la 17 ani, se angajase ca strungar!

Astăzi, este privit ca un exemplu despre cum poți reuși în viață respectând o rețetă ce nu conține prea multe ingrediente: muncă, seriozitate, respect pentru cei din jur și credință în Dumnezeu.

Dumitru Popescu, directorul unei importante firme de construcții din Suceava, a plecat de acasă (din cătunul de atunci Livada, din Dobârcenii Botoșanilor) cu căruța, până la gară, și a ajuns în Suceava. A urmat școala profesională, unde a intrat al treilea dintre cei peste 1.600 de candidați.

În 1968, pe când avea 17 ani, s-a angajat ca strungar la SUCT Suceava, iar de atunci lucrează neîntrerupt la această societate. Și-a completat studiile, mânat mereu de întrebarea: „Eu de ce nu aș putea?”. A urcat pas cu pas și, în 2004, a ajuns director general al SUCT.

 

Dumitru Popescu a povestit într-un interviu pentru Monitorul de Suceava cum parcurgea în fiecare zi șapte kilometri pentru a merge la școală, cum, în urma unei compuneri pe care a făcut-o, comuniștii au aflat că tatăl lui ascunsese lucruri la colectivizare, dar și cum a influențat sportul său preferat, voleiul, repartiția la SUCT.

Își amintește cum, în copilărie, a ars casa bunicilor săi. O durere uriașă pentru familie, însă care a rămas întipărită în inima de atunci a lui Dumitru printr-un gest al tatălui său: ”A ars casa părinților tatei. Iar tata, dintr-o grindă rămasă nearsă în exterior, și-a făcut o vioară”. După acea întâmplare, tatăl lui Dumitru Popescu avea să devină lăutarul satului. O pasiune pe care i-a transmis-o și fiului său. ”Tata a fost foarte riguros ca eu să învăț să cânt la vioară”.

În 1962, la școală, a avut de făcut o compunere. ”Au fost lucruri care m-au marcat. Una dintre întrebări a fost despre ce avem noi acasă. Doi cai, semănătoare, plug… Fără să știu că tata le îngropase, pentru a nu le lua comuniștii. Tata dăduse declarații, dar nu declarase totul. După compunere l-au chemat din nou. A venit acasă, m-a fugărit prin porumb, am stat o noapte pe afară! Nu realizam… Eram un om corect cu societatea… I-au luat comuniștii bunurile după acea compunere a mea…”.

Dumitru Popescu nu și-a uitat locurile natale. El este printre ctitorii Bisericii din Dobârceni, care a fost sfințită în septembrie 2022, în prezența IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Cu acel prilej, familia ing. Dumitru și Angela Popescu a fost distinsă cu ”Crucea Moldavă” pentru mireni. Omul de afaceri Dumitru Popescu a suportat cea mai mare parte a cheltuielilor pentru ridicarea noii biserici parohiale, alături de un alt fiu al satului, prof.univ.dr. Vasile Vîntu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ionuț, tânărul de 22 de ani, pentru care zeci de oameni s-au mobilizat ca să îl salveze, a pierdut lupta cu boala!

astăzi, 11:14

Din nefericire, Ionuț Zamfirescu, tânărul de doar 22 de ani, din Flămânzi, a urcat la ceruri.  Într-o societate frământată de lupte politice, cu ochii ațintiți p...

Locuitorii mai multor străzi din Botoșani rămân, astăzi, fără apă!

astăzi, 10:58

În vederea remedierii unei avarii survenite la nivelul conductei de distribuție, din material OL, cu diametrul de 300 mm, localizată pe strada Peco, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani, anunță ...

Scandal mare în Centrul Istoric din Botoșani, un patron a scos grătarul și s-a luat la harță cu polițiștii!

astăzi, 10:50

În cursul zilei de 1 mai, polițiștii locali au acționat pentru identificarea situațiilor de încălcare a prevederilor Legii nr. 54/2012 și anume desfășurarea activităților de picn...