Dumitru Popescu, directorul unei importante firme de construcții din Suceava, a plecat de acasă (din cătunul de atunci Livada, din Dobârcenii Botoșanilor) cu căruța, până la gară, și a ajuns în Suceava. A urmat școala profesională, unde a intrat al treilea dintre cei peste 1.600 de candidați.
În 1968, pe când avea 17 ani, s-a angajat ca strungar la SUCT Suceava, iar de atunci lucrează neîntrerupt la această societate. Și-a completat studiile, mânat mereu de întrebarea: „Eu de ce nu aș putea?”. A urcat pas cu pas și, în 2004, a ajuns director general al SUCT.
Dumitru Popescu a povestit într-un interviu pentru Monitorul de Suceava cum parcurgea în fiecare zi șapte kilometri pentru a merge la școală, cum, în urma unei compuneri pe care a făcut-o, comuniștii au aflat că tatăl lui ascunsese lucruri la colectivizare, dar și cum a influențat sportul său preferat, voleiul, repartiția la SUCT.
Își amintește cum, în copilărie, a ars casa bunicilor săi. O durere uriașă pentru familie, însă care a rămas întipărită în inima de atunci a lui Dumitru printr-un gest al tatălui său: ”A ars casa părinților tatei. Iar tata, dintr-o grindă rămasă nearsă în exterior, și-a făcut o vioară”. După acea întâmplare, tatăl lui Dumitru Popescu avea să devină lăutarul satului. O pasiune pe care i-a transmis-o și fiului său. ”Tata a fost foarte riguros ca eu să învăț să cânt la vioară”.
În 1962, la școală, a avut de făcut o compunere. ”Au fost lucruri care m-au marcat. Una dintre întrebări a fost despre ce avem noi acasă. Doi cai, semănătoare, plug… Fără să știu că tata le îngropase, pentru a nu le lua comuniștii. Tata dăduse declarații, dar nu declarase totul. După compunere l-au chemat din nou. A venit acasă, m-a fugărit prin porumb, am stat o noapte pe afară! Nu realizam… Eram un om corect cu societatea… I-au luat comuniștii bunurile după acea compunere a mea…”.
Dumitru Popescu nu și-a uitat locurile natale. El este printre ctitorii Bisericii din Dobârceni, care a fost sfințită în septembrie 2022, în prezența IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Cu acel prilej, familia ing. Dumitru și Angela Popescu a fost distinsă cu ”Crucea Moldavă” pentru mireni. Omul de afaceri Dumitru Popescu a suportat cea mai mare parte a cheltuielilor pentru ridicarea noii biserici parohiale, alături de un alt fiu al satului, prof.univ.dr. Vasile Vîntu.