Povestea familiei Iacinschi. Meșteșugul olăritului ceramicii de tip Kuty, păstrat de la o generație la alta

Județul Botoșani, deși nu pare, ascunde în cele mai apropiate și, totodată îndepărtate localități, meșteri de seamă și artiști desăvârșiți, care au dus numele județului chiar și peste hotare. Din categoria meșterilor face parte regretata și apreciata Sonia Iacinschi, o artistă care în anul 2000 a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani, pentru meritele deosebite în promovarea valorilor spirituale și imaginii pe plan național și internațional.

Sonia Iacinschi și-a început activitatea de meșter odată cu angajarea la atelierul din fostul cartier Barbu Lăzăreanu, care aparținea Cooperativei „Progresul”, ulterior devenind „Artizanatul”. Începând din anul 1978, a urmat Școala Populară de Artă din Botoșani, pe Secția de Artă și Pictură, din care doi ani de ceramică și trei ani de pictură.

A participat la manifestarea cu caracter internațional „Luna culturii Românești”, susținută de Comunitatea Europeană la Strasbourg în 2006, pentru a individualiza specificul culturii tradiționale românești.

Odată cu dispariția acesteia, cultura tradițională a județului Botoșani a pierdut un meșter popular de seamă, un meșter care a avut grijă să lase o zestre ce va rămâne în timp și peste timp. Astăzi, meșteșugul olăritului ceramicii tip Kuty este dus mai departe de urmașii doamnei Sonia.

Este vorba despre Eusebiu Iacinschi, fiul Soniei Iacinschi, care este un cunoscut meșter popular, renumit pentru realizarea cu înaltă măiestrie a ceramicii de tip Kuty care datează din perioada Evului Mediu (secolul XIII).

Vasele sale sunt cunoscute în întreaga lume pentru că se caracterizează printr-o bază cromatică specifică, compusă doar din trei culori de pământ: verde, galben și brun (maro). Decorul se individualizează prin tehnica „sgrafitto”, care presupune desenarea unor simboluri/motive, prin incizarea mai fină sau mai adâncă a obiectelor din lut. Acest tip de ceramică impresionează și printr-o gamă largă de motive utilizate: motive geometrice, avimorfe, zoomorfe și antropomorfe.

Atelierul din Botoșani, Kuty Ceramics, pe care îl conduce este singurul din țară unde se mai produce ceramică de Kuty, unicul moștenitor al acestei ceramici bizantine fiind băiatul său Ciprian Iacinschi, absolvent și el al Școlii Populare de Arte din Botoșani în anul 2006.

Principalele premii și distincții de la cele mai importante târguri și expoziții din țară:

Premiul Special al Juriului la Târgul Olarilor „Ochiul de Păun” Rădăuți (1998);

Diploma de onoare a „Târgului Meșterilor, Meseriașilor și Artizanilor Populari” Botoșani (2001);

Diploma de Excelență la „Târgul Meșterilor Populari” Vatra Dornei (2008);

Premiul I „Ion Diaconu” – al Târgului Național de Ceramică Tradițională „Cucuteni 5000” Iași (2011, 2014, 2017, 2019).

Întreaga poveste a ceramicii de Kuty poate fi urmărită accesând link-ul de mai jos:

https://www.centrulcreatieibt.ro/mesteri/sonia-si-eusebiu-iacinschi/

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Gafa unui funcționar din urmă cu 40 de ani i-a dat viața peste cap unui botoșănean. „S-a mers din greșeală în greșeală”

astăzi, 12:25

Un bărbat din județul Botoșani se află într-o situație complicată. S-a întâmplat chiar înaintea sărbătorilor de iarnă când a fost nevoit să își schimbe b...

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...