O operă de importanță muzeală, „Vas cu garoafe”, semnată cu pensula legată de braț de către primul pictor român modern, Ștefan Luchian, este scoasă la vânzare.
Licitaţia urmează să aibă loc pe data de 11 iunie, iar preţul de pornire este de 80.000 de euro.
Celebrul tablou a fost realizat între anii 1910-1913 de către pictorul botoșănean Ștefan Luchian şi s-a realizat în perioada în care artistul a marcat atingerea maturităţii. Povestea tabloului este una emoţionantă, ţinând cont că a fost realizat între anii 1910-1913, exact în perioada în care marele artist nu a ieşit din casa pentru că era împiedicat de o gravă boala. În perioada aceea, pictorul a realizat mai multe tablouri. Stând în fotoliu, cu pensula legată de mâna care își pierduse dexteritatea, Luchian picta ore în șir flori, așezate în vase populare, printre care celebra capodoperă, ce pleacă în licitație de la un preț de pornire de 80.000 de euro.
Proprietarul picturii este fondatorul dermato-venorologiei româneşti, doctorul Mihai Petrini-Galatzi. Acesta a fondat prima catedră de dermatologie din România şi, împreună cu Ioan Cantacuzino, a înfiinţat spitalul Marius Nasta din Bucureşti. În 1901, doctorul a devenit directorul Serviciului Sanitar Roman.
Opera a fost prezentă de-a lungul ultimelor decenii în expozițiile retrospective care au reunit faimoasele picturi cu flori semnate de Ștefan Luchian, precum expoziția din 1957 a Muzeului de Artă al Republicii Socialiste România, care a oferit o deplină imagine a creației pictorului, în care „Vas cu garoafe”, prezent, astăzi, în licitație, figură la categoria 149.