Pelerinii din Botoșani vor putea să se închine, miercuri, la racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Pelerinii din Botoșani vor putea să se închine, miercuri, la racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Sfântul mare mucenic Ioan cel Nou (cunoscut și ca Ioan cel Nou de la Suceava) este un sfânt român din secolul al XIV-lea, pomenit de Biserica Ortodoxă Română la 2 iunie, precum și la 24 iunie (comemorarea aducerii moaștelor sale la Suceava).

Conform monitorulsv.ro, moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, au fost depuse încă de marți dimineață pe baldachinul amenajat în curtea mănăstirii ce-i poartă numele.

La primele ore ale dimineții de marți 1 iunie, racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă în procesiune, prilej cu care s-a înconjurat și Catedrala Arhiepiscopală, apoi a fost depusă, spre închinare, pe baldachinul special amenajat în curtea mănăstirii.

Timp de două zile, marți, 1 iunie, și miercuri, 2 iunie, ziua Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, credincioșii, pelerinii de aproape sau de departe vor putea să se închine la Sfintele Moaște, informează monitorulsv.ro.

Miercuri, 2 iunie, zi de sărbătoare, programul slujbelor este următorul: 07:00 – 09:00  - Miezonoptica, Ceasurile și Slavoslovia mare; 09:00 – 12:00 Sfânta Liturghie arhierească.

După cum au spus reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în cadrul Sfintei Liturghii, după cuvântul de învățătură, va fi prezentată noua ediție a cărții „Viața și Acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” și va avea loc decernarea diplomelor și medaliilor preoților militari invitați. Între orele 16:00 – 17:30, urmează Ceasul IX, Vecernia și Paraclisul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost scoasă în procesiune și cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava (2 iunie) tocmai pentru a da o mai mare importantă acestei zile și Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, după cum a spus Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

De obicei, racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava este scoasă în procesiune de Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, 24 iunie, zi care coincide în calendarul bisericii noastre cu Aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

An de an, pelerini din toată ţara sunt aşteptaţi de Sânziene, pe 23 iunie, în ajunul hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, unde se află racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou, pentru a se închina Sfântului și pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească.

Sf. Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în jurul anului 1300, iar la vârsta de 30 de ani a fost martirizat în Cetatea Albă, din Peninsula Kerson de la Marea Neagră, pentru că nu a renunţat la credința creștină, conform www.basilica.ro.

Lăcaşul de cult a îndeplinit rolul de reşedinţă mitropolitană a Moldovei între anii 1522-1677, iar din 1991 este reședinţă arhiepiscopală. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost aduse în Moldova de Voievodul Alexandru cel Bun în anul 1415 și depuse la Biserica Mirăuți din Suceava, unde au stat până în anul 1589 când au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană.

În prezent, sfintele moaște se află la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Lăcaşul de cult a fost ctitorit în 1514 de Bogdan al III-lea, fiul Sfântului Domnitor Stefan cel Mare. Domnitorul a trecut la cele veșnice în anul 1517, biserica fiind finalizată în anul 1522 de fiul acestuia, Ștefăniță Vodă, conform aceleiași surse.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Anca Savel

Muzeul Județean Botoșani organizează, sâmbătă, evenimentul cultural Noaptea Muzeelor

Vineri, 11 Iunie 2021
321

Muzeul Judeţean Botoşani organizează sâmbătă, 12 iunie 2021, evenimentul cultural Noaptea Muzeelor.Evenimentul cultural se înscrie în cadrul celui organizat anual la nivel e...

Minor reținut pentru complicitate la înșelăciune prin metoda ”accidentul”

Vineri, 11 Iunie 2021
457

Având în vedere cercetările care se efectuează într-un dosar penal privind săvârșirea a două infracțiuni de tentativă la înșelăciune și o infracțiune de înșelăciune, la data de 10 i...

Elevii de clasa a VIII-a încheie vineri cursurile gimnaziului

Vineri, 11 Iunie 2021
239

Elevii de clasa a VIII-a termină, vineri, cursurile ciclului gimnazial, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.Înscrierile pentru susţinerea Evaluării Naţionale au început pe...