Peisaje de vis în Cheile Bahluiului. Cursul superior al acestui râu străbate și două comune din Botoșani (fotogalerie)

Peisaje de vis în Cheile Bahluiului. Cursul superior al acestui râu străbate și două comune din Botoșani (fotogalerie)

Pârâul Bahlui, aflat în situl Natura 2000 ROSCI0076 Dealu Mare – Hârlău, izvorăște din masivul deluros Platforma Bolohani, prin unirea unor pâraie mici cu debit nepermanent de apă și se varsă în râul Jijia, lângă Chiperești.

Pe teritoriul județului Botoșani, cursul superior al pârâului Bahlui străbate comunele Tudora și Frumușica. Are o albie minoră adâncă, de la ora -1 m la -3,5 m, și lată de 4 – 5 metri, meandrată, săpată în orizonturile dure, gresie și calcare oolitice, din platformă.

Suprafețe însemnate din zona izvoarelor pârâului Bahlui sunt acoperite de depozite mai tinere, formate în urma distrugerii unor depozite mai vechi, în funcţie de acţiunea factorilor de eroziune şi transport externi.

Pe aceste depozite, izvoarele pârâului Bahlui formează, prin eroziune, Cheile Bahluiului, unul dintre locurile cele mai sălbatice si frumoase din județul Botoșani.

Parcurgând albia pârâului, prin chei observăm un perete stâncos alcătuit din gresii nisipoase, în care timpul a creat modele uimitoare. Din loc in loc la baza acestui perete se întâlnesc formațiuni fosile care s-au desprins din masa mare a pereților.

Urcând spre izvoare peretele începe să se stratifice.

Datorită eroziunii, în gresia nisipoasă s-au format mici surplombe - care măresc spectacolul naturii.

Fotografiile sunt realizate de echipa Serviciului Teritorial din Botoșani din cadrul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.







 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul șef al Poliției Locale este oficial membru ATOP Botoșani! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
781

Lucian Deleanu este noul director executiv al Poliției Locale, funcție pe care o exercită cu caracter temporar până când postul va fi scos la concurs. Acesta ocupa funcția de șef Ser...

Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Joi, 25 Aprilie 2024
1292

Joi, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani. Lupta electorală care bate la ușă i-a făcut pe aleșii locali să se trezească din scaune ...

Premieră în CL: Președinte de ședință numit fără scandal! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
508

În ședința ordinară a Consiliului Local din cursul zilei de joi, 25 aprilie, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul ce vizează alegerea unui nou președinte de ședință pentru următoare...