Pe meleagurile natale ale vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, ziua sa de naștere, 7 februarie, a devenit un prilej de pioasă amintire a celui care este cea mai importantă personalitate a Comunei Stăuceni.
Cu binecuvântarea Părintelui Protopop Petru Fercal, în acest an, în Parohia „Izvorul Tămăduirii” din satul Siliștea a avut loc conferința „Patriarhul Teoctist – Viața ca rugăciune”. Activitatea s-a desfășurat în cadrul unui proiect complex realizat alături de Primăria Stăuceni, Parohia Victoria și Corul Misionar al Parohiei „Sf. Ioan Botezătorul” – Botoșani.
În cadrul conferinței, preotul paroh Marius – Ciprian Babiuc a susținut o prelegere cu tema „Rugăciunea - izvor de bucurie cerească, în viziunea Părintelui Patriarh Teoctist”. Punctul de plecare a fost gândul Preafericitului că: „prima mănăstire în care a slujit a fost cea a satului natal”. Astfel, așa cum într-un complex monahal locul central îl are biserica, în mănăstirea satului, locul central îl ocupă familia iar în biserica de acasă, soții sunt chemați să devină slujitori și rugători către Dumnezeu.
Domnul Primar Cozmin Epuraș a prezentat prelegerea despre „Melagurile stăucene în memoria Patriarhului Teoctist” evidențiind faptul că: „el cu multă mândrie vorbea despre țarinile satului natal, amintindu-și denumirile populare ale acestora”. A urmat apoi vizionarea filmului „Patriarhul Teoctist – omul și ierarhul”. Activitatea a continuat cu expunerea domnului bibliotecar al comunei, Gabriel Atănăsoae despre activitatea cărturărească a Preafericitului. Momentul a fost presărat și cu elemente artistice în care poetul Dumitru Petraș a susținut un recital iar corul misionar al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, sub îndrumarea Părintelui Protopop Petru Fercal, a interpretat piese religioase și patriotice.
La final, a avut loc slujba de pomenire la care au participat preoții Andrei Costin, Nicolae Cărăușu și Marius – Ciprian Babiuc alături de invitații și credincioșii prezenți.
(autor: preot Marius-Ciprian Babiuc)