Iulia a ajuns la spital la Botoșani la începutul lunii iulie, de aici fiind tranportată cu un elicopter SMURD la Iași, pentru ca ulterior să fie transferată la o clinică în Turcia.
Amănunte din ultima lună de viață a Iuliei a oferit Dana Husman, cea care a povestit în special despre cum a fost tânăra tratată în spitalele din România. Iulia Cantolariu s-a stins în urmă cu câteva zile, în clinica din Istanbul.
Redăm integral postarea de pe Facebook:
”Nu întreabă când vine, nu-ți dă de veste, nu te lasă să te pregătești ca în sesiune. Nu o poți fenta nici dacă fugi de ea până la Iași cu elicopterul SMURD, nici dacă fugi în Istanbul cu aeronava medicală. Nu o îndupleci nici cu o comisie de profesori doctori care se străduiesc din răsputeri 10h și alte 8 să te salveze. Nu contează câți te iubesc, câți te admiră, cât rup din ei pentru tine, cât de gros șiroi de sânge donează județele vecine pentru că ești fragilă și în plinătatea vârstei. Lucrarea divină nu se reîntregește nici cu ajutorul unei Românii întregi.
Ea doar vine și ia totul, fără să-i pese de tinerețea ta, de gândurile tale că nu ai trăit așa cum trebuia, de mama, de chinul tău pentru nota mare de la bac, de aniversările prietenelor tale la care nu mai ajungi.
Spitalele turcești - pline de contraste ca Bosforul. Ai altora nu-s mai buni decât ai noștri. Nu prescriu zilele pe rețetă. Oricât de pierduți, mințiți, primitivi ne-am simți, avem medici ROMÂNI care au operat 8, 10 sau 12 ore cu toate cele cinci simțuri în alertă pentru a o salva pe Iulia. Au întors proporțiile de la 1% șanse de viață la 99. Iulia a avut o lună în plus pentru a vedea cât este de iubită. Medici ROMÂNI măreți într-un sistem medical prea mic. Aproape că au reclădit un om.
Ultima suflare a Iuliei se pierdu la clinică în Istanbul, și odată cu ea, un capitol dintr-o viață frumoasă, dar puțină. În Istanbul, unde pe 3 iulie Iulia sărbătorea viața și faptul că s-a născut.
Iulia, un mare suflet sensibil ca o insulă vie, un pic prea mult iubită de toți, aici poate a greșit. Putere și echilibru, Tudor! Ai fost fericire și pansament demn de literatură pentru iubita ta Iulia Cantolariu.
Rar ne oprim să apreciem calitatea oamenilor și ajutorul celor care fac diferența în comunitățile noastre. Avem un climat în care arătăm cu degetul când cineva greșește, indiferent câte vieți a salvat până atunci. Poate începem să cultivăm o cultură a recunoștinței și a apreciativității pentru cei care salvează vieți.
Se înclină un județ întreg în fața unor mari OAMENI de stat care au lăsat deoparte convulsiile sociale și au oferit tot ajutorul pentru viața prietenei noastre. Mihai Tudose, Alexandru Rafila, Ion Marcel Vela, Alexe Costel, mulțumim!
Prof. Dr. Cristian Dumitru Lupașcu, Dr. Constantin Pleșca, Dr. Bogdan Viziteu, Dr. Adi-Ionuț Ciumanghel, Dr. Ana-Maria Trofin au alungat moartea ca pe un musafir la pragul unei case cinstite”.