Mica Unire, sărbătorită de elevii și profesorii din Viișoara (fotogalerie)

,,Unirea națiunea a făcut-o” avea să declare Mihail Kogălniceanu în 1862. Ei bine, după 164 de ani, ,,națiunea” tânără de la Școala Gimnazială „Dimitrie Brândză” din Viișoara a marcat acest moment important în istoria țării noastre prin cântec, joc și voie bună. Au fost alături de elevii viișoreni invitați de seamă: Cosmina Văcăreanu și Ansamblul Cordăreanca.

Activitatea dedicată Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859 a avut loc la Căminul Cultural, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local din Viișoara. Domnul primar Laurențiu Rîmbu a fost, trup și suflet, alături de copiii comunei Viișoara.

Când vorbim de Mica Unire de la 24 ianuarie 1859, vorbim despre marele domnitor Al. I. Cuza. Pentru comuna Viișoara acest moment istoric este cu atât mai important, deoarece unul dintre satele componente ale comunei poartă numele CUZA – VODĂ. Mândria s-a simțit în sufletele acestor copii, care, prin cântecele, poeziile, dansurile prezentate au reușit să ne emoționeze și să ne facă să înțelegem că numai prin voință, perseverență și muncă putem deveni MAI BUNI și MAI UNIȚI.

Elevii Școlii Gimnaziale Dimitrie Brândză Viișoara, coordonați de doamnele Epure Violeta, Galan Adriana, Ceică Cristina Luminița au reușit, prin intermediul acestor copii minunați, să pună în scenă o activitate demnă de strămoșii noștri, cei care au reușit să pună bazele României Moderne la 24 ianuarie 1859.

„Am voit să arătăm lumii ceea ce toată țara dorește”, Unirea mică – jurământul lui Cuza și discursul lui Kogălniceanu, la fel și elevii viișoreni doresc să arate lumii că doar uniți putem fi puternici.












(Articol de prof. Cristina Luminița Ceică)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

Saturday, 5 July 2025

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

Saturday, 5 July 2025

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

Saturday, 5 July 2025

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...