Marți, 15 noiembrie, în Biserica Ortodoxă Română începe Postul Nașterii Domnului sau al Crăciunului, care va dura până în data de 24 decembrie inclusiv. Această perioadă de post a fost rânduită de Biserică pentru a‑i pregăti pe creștini să întâmpine cum se cuvine marele praznic al Nașterii după trup a Mântuitorului Iisus Hristos.
Potrivit Ziarului Lumina, postul Crăciunului amintește credincioșilor de patriarhii și drepții din perioada Vechiului Legământ care, petrecând timp îndelungat în nevoință și rugăciune, așteptau venirea lui Mesia, Cel care avea să izbăvească omenirea de moarte, de păcat și de stăpânirea puterilor întunecate. După unii tâlcuitori, durata de 40 de zile a acestui post amintește și de postul Prorocului Moise de pe Muntele Sinai, când aștepta primirea poruncilor dumnezeiești ale Legământului înscrise pe tablele de piatră.
Rânduielile tipiconale prevăd ca în Postul Nașterii Domnului, în zilele de luni, miercuri și vineri să se consume legume și fructe, uscate sau fierte, dar fără untdelemn.
De regulă, marți și joi se consumă mâncăruri cu untdelemn, iar în fiecare sâmbătă și duminică, începând cu 21 noiembrie până la 20 decembrie, se dezleagă la pește, vin și ulei. Dezlegare la pește mai există și în zilele de prăznuire a unor sfinți importanți. În acest an, în Postul Crăciunului avem dezlegare la pește, untdelemn și vin de 14 ori, în zilele însemnate în calendar cu simbolul peștelui.