Manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale s-au încheiat în această seară la Muzeul județean Botoșani

Manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale s-au încheiat în această seară la Muzeul județean Botoșani, cu o serie de proiecții dedicate poetului Mihai Eminescu.

La ora18:00, oficialitățile botoșănene și reprezentanți ai instituțiilor culturale, s-au adunat în fața Muzeului Județean pentru a-l omagia pe Luceafărul poeziei românești.

Consiliul Județean Botoșani a fost reprezentat de președintele Doina Federovici, alături de cei doi vicepreședinți, Dorin Birta și Bogdan Dăscălescu.

De asemenea, au fost prezenți Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani, Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești, Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean, și scriitorul Vasile Iftime.

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, a vorbit despre importanța culturii în viața românilor dar și despre  situația dificilă provocată de coronavirus, prin care trece acum România.

„De zece ani, pe 15 ianuarie, sărbătorim cultura. A fost aleasă această zi și pentru că aici, la Botoșani, pe 15 ianuarie 1850, s-a născut Mihai Eminescu, cel care avea să devină omul deplin al culturii românești. Pandemia a făcut victime colaterale, blocând pe alocuri accesul la cultură.

Dar, de-a lungul istoriei sale, omenirea a găsit soluții la piedicile pe care ni le-au pus vremurile. Acum soluția se numește, așa cum observăm cu toții, online. Viața noastră se desfășoară mai mult în acest mediu virtual, chiar și copiii noștri sunt nevoiți să învețe online. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că educația și cultura ne sunt salvarea noastră ca neam.

Educația e cultura caracterului, cultura e educația minții, spunea nimeni altul decât Mihai Eminescu. Cultura este  cea care ne poate reapropia. Împreună vom trece și peste această încercare destul de grea și vom reumple bibliotecile, muzeele și sălile de spectacol. Așa să ne ajute bunul Dumnezeu!”, a transmis președintele CJ, Doina Federovici.

Managerul Direcției de Cultură, Dănuț Huțu, a transmis mesajul lui Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii:

„Botoșaniul a fost și trebuie să rămână prima capitală culturală a României. Putem să sperăm că Botoșaniul poate candida la statutul de capitală culturală europeană, pentru că are cu ce se mândri, pentru că formează baza culturii naționale și a națiunii române.

În mod simbolic, anul acesta Ministerul Culturii a ales ca la ora 18:00, în mai multe puncte esențiale din țară, dintre care și la Botoșani, să fie iluminate în mod simbolic clădiri de importanță locală și națională

Să sperăm că timpurile ne vor permite să revenim la acțiunile noastre. Să păstrăm și învățămintele acestui an, că putem să ne ducem viața și în condiții mai grele, dar putem să ne atingem și scopurile pe care le avem”, a declarat Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta