În municipiul Botoșani a fost inaugurat un centru pentru promovarea inovării. Este vorba despre un centru educațional unde pot fi testate mai multe invenții, dar mai ales unde sunt promovate alternativele energetice ecologice.
Pe data de 1 martie, Primăria Botoșani a deschis Centrul pentru Promovarea Inovării. Este o structură educațională, unde orice persoană poate testa inovații tehnologice ale secolului al XXI-lea. Aici, cu ajutorul experimentelor practice, sunt prezentate tot felul de alternative energetice ecologice, cum ar fi modelele de motoare, vehicule și locuințe alimentate cu energie solară.
Centru al inovației deschis cu bani europeni
Acest centru inedit este și muzeu, expoziție, dar și centru educațional bazat pe experimente. Structura a luat naștere în urma unui proiect transfrontalier cu fonduri europene. Este vorba despre proiectul „Parteneriat româno-ucrainean pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice”, implementat împreună cu orașul ucrainean Ivano-Frankivsk și Universitatea de Petrol și Gaze din același oraș, scrie ziarul Adevărul.ro.
Valoarea totală a proiectului a fost de peste 200.000 de euro și pe lângă aceste centru de promovare a inovării, va fi deschis, în aceeași sumă și o agenție pentru managementul energiei.
Centrul pentru Promovarea Inovării funcționează într-o clădire de birouri situată pe strada Săvenilor, din municipiul Botoșani, în apropiere de biserica Uspenia.
Un loc pentru testarea inovațiilor și gadgeturilor
Acest Centru pentru Promovarea Inovării are în primul rând un scop educațional prin care sunt promovate inovațiile și descoperirile tehnologice. Centrul poate fi vizitat de oricine și, cel mai important, multe dintre obiectele și instalațiile de experimente fizice pot fi testate, cu ajutorul personalului. Printre altele, în aceste centru oricine poate experimenta realitatea virtuală, realitatea augmentată, inclusiv cu ajutorul unui nisip special.
Dar pot testa și generatoare de forță mecanică în energie electrică, bicicleta statică de generare a electricității, generatoare termoelectrice prin folosirea efectului Peltier-Seebeck și motorul Sterling dar și multe altele. În plus, în cadrul centrului, vizitatorii pot afla și observa noi metode de energie alternativă, în special energie verde.
„Susținem educația pe toate palierele sale și ne bucurăm că putem oferi viitoarelor generații de botoșăneni un spațiu adecvat pentru învățare și inovare, mai ales având în vedere importanța energiei verzi pentru dezvoltarea durabilă a comunității noastre”, a precizat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.