Leon Dănăilă despre ultimele clipe ale soției sale, Alexandrina: ”Nu am încetat să-i duc flori nici când se afla în stare de inconștiență pe patul de spital!” (Foto, Video)

Leon Dănăilă, medicul care a salvat mii de vieți, a trăit o uimitoare poveste de dragoste timp de 46 de ani alături de soția sa, Alexandrina.

Puțini știu că medicul Leon Dănăilă a fost un soț împlinit, un bărbat care și-a iubit și încă își iubește soția, chiar și după moarte.

Cei doi s-au cunoscut la Comănești, în județul Bacău, unde Leon Dănăilă a fost repartizat ca medic stagiar pe o perioadă de trei ani, după facultate. Alexandrina era farmacistă la Policlinica din Comănești, și ea repartizată în aceeași localitate.

S-au căsătorit pe 28 august 1960, iar petrecerea de nuntă a constat într-o masă a celor doi proaspăt căsătoriți, împreună cu un coleg și soția sa, de care s-au bucurat toți patru. „Masa pe care am pregătit-o a constat într-o pâine, o sticlă de vin, jumătate de kilogram de brânză și cafea”, își amintește medicul.

În anul 2006, după 46 de ani de căsnicie, Alexandrina s-a stins din viață, iar medicul Leon Dănăilă a rămas cu regretul pierderii ființei dragi cu care și-a împărțit jumătate de secol cu bune și cu rele.

”Chiar și atunci când soția mea se afla în stare de inconștiență pe patul de spital, nu am încetat să-i aduc flori. Era un gest simplu, dar pentru mine simboliza mult mai mult decât doar un act de iubire. Aduceam flori nu pentru că așteptam să le vadă sau să le simtă, ci pentru a-i arăta că legătura noastră sufletească depășea starea ei fizică. Acele momente, în care nu știam dacă mă mai putea percepe, m-au făcut să reflectez adânc asupra relației dintre suflet și corp, asupra acelei conexiuni care rămâne puternică indiferent de starea fizică”, povestește neurochirurgul Leon Dănăilă.


Această conexiune între suflet și trup, spune celebrul neurochirurg născut la Darabani, l-a determinat să exploreze mai adânc misterele sufletului, un subiect care nu a fost niciodată pe deplin înțeles de medicina modernă. ”Această căutare s-a concretizat în noua mea carte, „Creierul și Misterele Sufletului”, unde mi-am propus să descifrez legătura subtilă și complexă dintre creier, minte și suflet”.

”Așa cum florile pe care le ofeream soției în momentele de suferință simbolizau iubirea și legătura noastră spirituală, sufletul reprezintă o dimensiune esențială a ființei umane, care nu poate fi ignorată atunci când vorbim despre sănătatea fizică și mentală. De aceea, am dorit să explorez acest mister în cartea mea, pentru ca oamenii să înțeleagă cât de important este să își îngrijească nu doar corpul, ci și sufletul”, mai spune medicul Leon Dănăilă.

„Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune!”

După două operații, Alexandrina nu s-a mai putut redresa. Leon Dănăilă destăinuie că a slăbit 15 kilograme din cauza stresului și a tristeții.

„Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune. Nu am mai găsit altă persoană, nici nu am mai căutat. Mi-am dirijat activitatea către a citi, a scrie, către cercetare, am făcut multe descoperiri. Am extrapolat lipsa soției cu activitățile mele profesionale. Fără dragoste nu realizezi nimic nici în profesie, nici în căsătorie”, mărturisea Leon Dănăilă.

La Darabani, în fața casei părintești au fost instalate două busturi, unul aparținând lui Leon Dănăilă și celălalt aparținând soției sale, Alexandrina.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben de inundații în Botoșani, de duminică dimineață până luni seară!

astăzi, 14:02

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au emis un cod galben de duminică, de la ora 06:00, până luni, ...

Ziua și amenzile: Cheflii din Centrul Vechi ”deranjați” de polițiștii locali!

astăzi, 13:28

În ciuda controalelor dese, a monitorizărilor permanente prin intermediul camerelor de supraveghere instalate în zonă, abaterile sunt la ordinea zilei. În cursul zilei de joi, 2...

Biserica nouă de la Mănăstirea Popăuţi va fi în sărbătoare! Ridicată în șase luni, pictată în șapte ani!

astăzi, 10:39

În ziua cinstirii Acoperământului Maicii Domnului, marți, 1 octombrie 2024, Biserica nouă cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“, a Mănăstirii Popăuţi î...