Lacul de Acumulare Stânca-Costești reprezintă o arie de protecție specială avifaunistică și se clasează pe locul doi la nivel național ca volum util al lacului de acumulare, după Porțile de Fier, potrivit Arii Naturale Protejate din Botoșani.
Astăzi, 22 martie este celebrată, la nivel mondial, Ziua Apei, fiind instituită în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, în 1992, pentru conștientizarea necesității protejării resurselor de apă.
Pe cursul râului Prut, care izvorăște din Carpații Păduroși, din Ucraina, la 576 de kilometri de vărsarea acestuia în Dunăre, în dreptul localității Stânca, din județul Botoșani, și a localității Costești, din județul Bălți, Republica Moldova, a fost construit Nodul Hidrotehnic Stânca-Costești.
În Registrul Român al Marilor Baraje, în prezent, cu un total de 247 de baraje, cel de la Stânca-Costești figurează pe locul doi ca volum util al lacului de acumulare, după Porțile de Fier.
Reprezentanții de la Arii Naturale Protejate mai scriu că amenajarea are folosință complexă, pentru combaterea inundațiilor, dezvoltarea irigațiilor, alimentare cu apă, producție de energie și piscicultură.
Lacul de acumulare Stânca-Costești reprezintă totodată și arie de protecție specială avifaunistică, desemnată în scopul conservării speciilor de păsări sălbatice de interes comunitar, menținerea/restaurarea statutului favorabil de conservare a acestora și a habitatelor specifice.