Intrarea Maicii Domnului în biserică, prima mare sărbătoare din postul Crăciunului

Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia este sărbătorită de credincioși sâmbătă, 21 noiembrie. Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima mare sărbătoare din postul Crăciunului și prima zi în care este dezlegare la pește.

Prăznuită pe 21 noiembrie, este o sărbătoare a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie. Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, este dezlegare la pește.  Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Vovidenie, termen care provine din slavonă şi se traduce „ceea ce se face văzută”.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este sărbătorită an de an, în data de 21 noiembrie, când se împlinesc multe tradiții care atrag norocul, sporul și sănătatea credincioșilor. Există și restricții în această zi importantă din calendarul creștin ortodox, care vorbește despre momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de 3 ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Anafdre, la Templul din Ierusalim.

Sfinții Ioachim și Ana nu puteau avea copii și și-au îndreptat rugăciunile către Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască un copil, și au promis că dacă acest lucru se va îndeplini, ei îl vor duce la templu și îl vor închina lui Dumnezeu. Rugându-se la Dumnezeu, dorința lor s-a împlinit, un înger spunându-le că vor avea o fată pe care trebuie să o boteze Maria.

Binecuvântați cu un copil, Sfinții Ioachim și Ana s-au ținut de promisiune și când Fecioara Maria a împlinit 3 ani, aceștia au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de 15 ani. La templu, Maria şi-a petrecut întreaga copilărie, crescând în curăţenie sufletească, rugându-se neîncetat şi citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve şi preoţi.

Fecioara Maria a petrecut astfel, 12 ani, până când acelaşi Arhanghel Gavriil, care l-a anunţat pe Ioachim că va avea un copil care se va umple de Duhul Sfânt, a vestit-o că-L va naste pe Iisus, Fiul Domnului. Ca să rămână nepătată în fata lumii, Fecioara Maria părăsit templul şi s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus

Ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Credința populară spune că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, ca și de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe din viața lor.

La țară, fetele care vor să-și afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei.

Credincioșii optează pentru bucate de post și preparate din peşte, care sunt aduse înainte la biserică pentru a fi sfințite. Aceste ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor. În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare.

În memoria acestora se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări sau o candelă.  În anumite localităţi din nordul ţării, pentru cei care au murit fără lumină, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă pentru că, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată, potrivit crestinortodox.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Pur și simplu”, corul unei parohii din județ, duce simplitatea peste hotare: „Prin cor am câștigat copiii, prin copii am câștigat părinții”!

astăzi, 19:30

„Corișorul acesta al nostru este a șasea generație de copii. De 21 de ani, de când am venit în parohie – prima și singura mea parohie – m-am ocupat de copii. Pentru c...

Agenţi de poliţie, poliţişti de frontieră şi inspectori vamali, trimişi în judecată pentru luare și dare de mită!

astăzi, 18:40

În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată, pentru dare de mită, alte 11 persoane fără calitate specială, care transportau mărfuri dinspre Republica Moldova în ţări ale U...

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă, care a reunit sute de participanți din Botoșani și din țară, a ajuns la final! (foto)

astăzi, 18:03

Acest festival ce a reunit 36 de fomații, dintre care 30 din județul Botoșani și 6 din afara județului Botoșani, și care a adunat în total peste 1200 de participanți, a reușit să aduc...