Duminică, 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, prăznuim sărbătoarea cu numele de „Soborul Maicii Domnului."
Cuvântul bisericesc, „sobor" însemnează „adunare de oameni" și în împrejurarea de acum el vrea să spună două lucruri: întâi, cuvântul acesta este o chemare către cei credincioși, să ne adunăm astăzi, în cinstea Maicii Domnului, aici pe pământ; dar, pe de altă parte, cuvântul „sobor" ne aduce aminte că Maica Domnului se află preaslăvită, fără de asemănare, în mijlocul tuturor Sfinților fericiți din ceruri și că, așa fiind, adunarea noastră de astăzi, de pe pământ este, de fapt, o împreună - prăznuire a noastră cu cetele tuturor Sfinților și Îngerilor din ceruri.
Această sărbătoare mare din calendarul ortodox este încărcată cu nenumărate tradiții, dar și obiceiuri.
Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria și totodată una dintre cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria, care datează încă din secolul al V-lea.
Mai exact, în cea de a doua zi de Crăciun, vizitele sunt cele mai importante. Astfel, atât rudele îndepărtate, cât și cele prin alianță trebuie să se strângă laolaltă și să petreacă împreună momente frumoase și liniștite.
Tot în această zi se dau mesaje, dar și felicitări pentru rudele care nu sunt aproape. O altă tradiție în a doua zi de Crăciun spune că oamenii se duc „cu colacul” la nași. Acest colac tradițional constă din șapte pâini, două sticle cu țuică, trei sticle de vin, un cocoș, trei pui, o coastă de porc și șapte coți de trandafiri (cârnați) sau alte mărunțișuri.
De menționat este faptul că Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu reprezintă mai are o semnificație. Acesta se referă la adunarea credincioșilor în cinstea Maicii Domnului, la Biserică.
Potrivit tradiției, după care a doua zi după marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au contribuit la eveniment sau sunt în directă legătură cu el. De aceea, în această zi este prăznuită Fecioara Maria, cea care l-a născut cu trup pe Cel care a adus mântuirea lumii.
Totodată, datinile spun că nu se muncește pe 26 decembrie, iar persoanele care vor lucra de Soborul Maicii Domnului nu vor mai avea nicio zi liberă pentru tot restul anului. Treburile casnice sunt și ele interzise în ziua de 26 decembrie.
Mai exact, tradiția spune că gospodinele trebuie să evite spălatul rufelor, întrucât datina străveche spune că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor. În casele în care fetele nu sunt încă măritate nu se toarce și nu se coase, pentru ca acestea să nu rămână singure tot restul vieții.