Peste 70 de copii și adolescenți veniți din toate colțurile țării vor cunoaște, timp de o săptămână, ce înseamnă viața militară și sportul airsoft, participând la a VII-a ediție a Taberei Militare de Airsoft de la Agafton.
Tabăra a început astăzi, 7 august, într-un mare stil pentru participanți. Au fost treziți din somn de jandarmii botoșăneni, alături de care și-au continuat ziua participând la diferite activități și aflând curiozități despre viața de jandarm.
Aceștia au învățat tehnici de autoapărare, l-au văzut în acțiune pe câinele Pih sau Țuțu, așa cum este alintat de conductorul său, și au învățat despre echipamentele jandarmilor. Aceștia le-au răspuns cu entuziasm întrebărilor copiilor și adolescenților, care erau curioși să afle cât mai multe despre această profesie. Unii au spus chiar că și-ar dori să profeseze în acest domeniu.
Potrivit organizatorilor, în acest an sunt înscriși 74 de copii și adolescenți din București, Botoșani, Vaslui, Iași, Alba, Cluj, Constanța și Ilfov.
„Este a VII-a ediție a Taberei Militare de Airsoft în care copii din aproape toată țara s-au întrunit aici pentru un program puțin mai deosebit față de o tabără de odihnă. O tabără în care vin să își manifeste pornirile spre o viață poate militară și credem că programul pe care noi îl avem aici de atâția ani se potrivește foarte bine cu ceea ce își doresc ei”, a declarat Radu Humelnicu, directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) din Botoșani.
În următoarele zile aceștia vor învăța atât partea teoretică, cât și cea practică a sportului airsoft, vor coborî în rapel de pe una dintre clădirile Centrului de Agrement „Codrii de Aramă” de la Agafton, vor organiza joculețe și vor socializa.
„În primul rând, este un regim militar în această tabără. Au trezirea la 6 dimineața, fac înviorare, învață să își facă curățenie în cameră, să își facă patul, să aibă o disciplină cât de cât specifică vieții militare, fac în primul rând atât pregătire teoretică, cât și practică în ceea ce privește sportul airsoft. După care, utilizând replicile din sportul airsoft facem și aplicații militare”, a adăugat Radu Humelnicu.
Dacă milităria și acest tip de sport par să fie mai mult dedicate băieților, aici și fetele sunt interesate. Organizatorii spun că în fiecare an numărul fetelor este aproape egal cu cel al băieților. Ca și categorie de vârstă, sunt participanți cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani, dar mai sunt și câțiva copii care încă nu au împlinit 10 ani.