Expoziţia de pictură "Ia - valenţe contemporane" - FOTO

Expoziţia de pictură "Ia - valenţe contemporane" - FOTO

Ia face parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri, iar rădăcinile sale își au originea în portul tracilor, geților și dacilor, aşa cum se poate observa în basoreliefurile de demult, care îi înfățișează pe strămoşii noştri purtând cămăși cu mâneci lungi, cu o croială de tip tunică, albă și lungă, dintr-o singură bucată și pantaloni strâmți și lungi.

Brâul sau chimirul şi opincile completau portul. Femeile se îmbrăcau cu  o cămaşă de pânză, poale şi catrinţă (valnic, fotă sau opreg), pe cap purtau marame (năframe, cepse sau cununi), iar bărbații aveau căciuli. Odată cu trecerea vremii, costumul bărbaților și al femeilor s-a diferențiat tot mai mult, iar tunica, pe care o purtau cândva ambele sexe, a început să capete caractere distincte. Veșmântul femeiesc s-a transformat astfel în ia românească tradițională, aşa cum o cunoaştem noi astăzi.

Elevii Liceului de Artă „Ştefan Luchian” s-au aplecat mereu cu răbdare, curiozitate şi respect asupra frumuseţii inegalabile a portului popular românesc şi au transfigurat-o prin prisma propriei percepţii şi sensibilităţi. 

Ideea transformării expoziţiilor de la finalul fiecărui an şcolar într-un proiect-concurs, la care să fie invitaţi şi elevi din judeţ şi din ţară (Baia Mare, Bacău, Brăila), a condus la organizarea celei de-a patra ediţii a Expoziţiei de pictură „Ia - valenţe contemporane”, al cărei vernisaj a avut loc sâmbătă, 18 mai 2019, la Muzeul de Etnografie Botoşani, în cadrul „Nopţii muzeelor”, organizatoii fiind Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, în colaborare cu Asociaţia Culturală „Fioravante” şi Muzeul Judeţean Botoşani-Muzeul de Etnografie.

Coordonaţi de profesorii Adina Strugariu, Genoveva Dolhescu şi Ciprian Andruşcă, expozanţii, elevi ai claselor a IX-a A, a X-a A şi a XI-a A, profil Arte Plastice - Grafică, Pictură şi Design vestimentar,  aduc în faţa publicului o viziune inedită asupra portului popular românesc, fascinantă prin îmbinarea tradiţiei cu modernitatea, prin reactualizarea unor expresii tradiţionale turnate în tipare moderne şi prin transpunerea unor aspecte care păstrează aura de vechime, reuşind astfel să creeze un periplu captivant prin istorie. În cadrul proiectului sunt expuse şi lucrări ale elevilor participanţi la Concursul interjudeţean cu acelaşi nume, aflat anul acesta la cea de-a doua ediţie.

„Îmi închipui că motivul pentru care a fost iniţiată această expoziţie, la fel ca şi cele din anii precedenţi, expoziţie care de fapt este o etapă finală a unui proiect, a unui concurs interjudeţean care poartă acelaşi nume „Ia - valenţe contemporane”, îmi închipui, deci, că mobilul organizării concursului a fost nu numai dorinţa de a promova tinerii talentaţi de la Liceul de Artă, cât mai ales intenţia de a-i apropia pe ei, cei tineri, în primul rând, de arta populară românească”, a afirmat doamna Laura Tocariu, muzeograf şef-secţie la Muzeul de Etnografie, gazdă a expoziţiei. 

„Pe viitor, ar fi o idee să fie  organizată o expoziţie realizată şi de elevii absolvenţi. Merită de gândit”, a precizat doamna profesor Genoveva Dolhescu, felicitând expozanţii pentru implicare şi pentru valoarea lucrărilor, valoare care o depăşeşte calitativ pe cea din anii precedenţi. Precizarea merită să fie remarcată, întrucât la ediţia de acum trei ani, doamna profesor a promis că va încerca organizarea unui Concurs, promisiunea materializându-se, ca o încununare binemeritată de expozanţi, concurenţi, coordonatori şi, mai ales, de public.

Domnul inspector Laurenţiu Palade, prezent la vernisaj, a îndemnat tinerii să se apropie de arta populară românească, izvor de inspiraţie pentru arta cultă, temelie a redefinirii frumosului, a cărui „veşnicie s-a născut la sat”, aşa cum scria Lucian Blaga, şi a felicitat expozanţii şi coordonatorii, mulţumind organizatorilor şi gazdei, Muzeul de Etnografie Botoşani şi exprimându-şi dorinţa de a promova şi susţine Liceele vocaţionale, care contribuie la păstrarea, promovarea şi redefinirea Artei, în toate formele ei.

Remarcăm prezenţa la expoziţie a doamnei profesor Mihaela Livadaru, fost director al Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, şi a doamnei profesor Angela Hreniuc, invitat de suflet, care a realizat în câteva cuvinte o radiografie a expoziţiei, surprinzând aspectele esenţiale, încurajând expozanţii şi cadrele didactice coordonatoare în demersul de a oferi publicului frumosul în forme redefinite cu sensibilitate, trudă şi talent: „Sunt lucrări, sincer, [...] despre care foarte bine ai putea să spui că aparţin unor studenţi din anii II, III, sau poate chiar unor absolvenţi. [...] Vă doresc să rămâneţi aşa frumoşi şi curaţi la suflet. [...] Munca voastră este deosebit de nobilă. [...] În orice domeniu veţi lucra, veţi găsi în arta populară o sursă de inspiraţie.”

Organizatorii vă invită să vizitaţi Expoziţia, care va fi deschisă publicului timp de două săptămâni, timp bogat în sărbători ale culturii şi civilizaţiei româneşti de pretutindeni.

Mihaela Arhip
Responsabil Comisia de promovare a imaginii Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani



















 

Fotografii: Dragoş Delibaş

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Olimpicii fotbaliști din Botoșani, pe podium la faza zonală a competiției! (Foto)

astăzi, 07:34
60

Echipele reprezentative ale județului Botoșani, care s-au calificat la această fază a competiției, s-au întors acasă cu rezultate remarcabile.”Atât băieții, cât și...

Pecheziții la AJOFM: Trei agenți economici din Botoșani în vizorul Parchetului European!

astăzi, 07:18
177

Organele de cercetare, sub coordonarea procurorilor Parchetului European, în baza unui ordin de percheziţie domiciliară la sediul AJOFM Botoşani, au ridicat documente care au stat la baza fin...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfinţit Mucenic Pafnutie

astăzi, 07:00
19

În Pustia Palestinei, aproape de Ierusalim, se afla o frumoasă aşezare călugărească întemeiată de Sfântul Hariton şi se numea Lavra Veche, întrucât sfântul o...