Vocea străzii: Tinerii din România, încotro?
BOTOSANI

Majoritatea botoșănenilor intervievați sunt îngrijorați în legătură cu viitorul tinerilor.

Botoșănenii sunt îngrijorați, în general, în legătură cu educația, comportamentul și posibilitățile de a avea un trai împlinit ale tinerilor din România. Cei mai mulți dintre oamenii intervievați au remarat o deviere a tinerei generații de la "drumul bun", cel mai adesea cauzată, se pare, chiar de înaintașii lor. 


"Eh...tinerii... Și eu am fost tânără, dar știam de capul meu. Acum, săracii, nu prea știu ce vor, nu prea știu de ce să se apuce. Clar, sunt și excepții, cunosc eu tineri realizați. Dar în mare parte, e un haos. Atâtea schimbări, atâtea constrângeri și influențe, și mai vin și rețelele astea de socializare, îi zăpăcesc. Dar așa sunt vremurile. Despre respect, pot spune că de mult a scăzut. Partea și mai rea e că în haosul lor, îl uită pe Dumnezeu. Și apucă drumuri rele"Aurica Toporan, croitoreasă.

"Părerea mea e că toți vor pleca departe de România. Educația și comportamentul lor sunt zero" - Mihai Iurac, muncitor.

"Direcția tinerilor e bună, în general, dar are de suferit din cauza plecării în străinătate a părinților... Educația se clădește peste 70% în familie. Din această cauză are de suferit viitorul țării. Școala prea puțin îi educă. Profesorii nu mai au autoritate asupra elevilor, părinții sunt plecați... așa că ei își cam clădesc singuri educația și comportamentul. Din păcate. Mulți părinți vor regreta alegerea făcută"Lucian Ghiviziu, salariat.

"Tinerii se îndreaptă spre alte țări, nu prea au șanse aici. Iar comportamentul lasă de dorit"Cornelia Buciu, 47 de ani, casnică.

"Educația lor lasă foarte mult de dorit. Dacă trec doi tineri pe lângă mine, eu trebuie să le fac loc să treacă. Dar când nu are cine să îi învețe, așa e. Sunt dezamăgită de ce se întâmplă în zilele noastre. Se duc îmbrăcați la școală mai ceva ca profesoarele, cu mașinile pe care le cumpără părinții. Iar părinții sunt vinovați de ce se întâmplă" - Vasilica Archip, inginer pensionat.

"Săracii nu au unde lucra, de aia și pleacă din țară. Sunt și tineri needucați, dar nu la fel de mulți ca ceilalți. Doar că asta e problema, că tinerii educați nu sunt băgați în seamă, pentru că nu ies în față cu ceva strident" Maria Apăteanu, inginer pensionat.

"Tinerii sunt din ce în ce mai imprevizibili. Ar putea lucra un pic la revizuirea comportamentului. Și respectul se diminuează. Cred că mass-media îi influențează mult"Alina, salariată. 

"Spre pușcărie merg mulți, nu vedeți? Plin de drogați... puțini sunt acei tineri care își construiesc un viitor strălucit"Adrian Ciucă, 36 ani.

"Eu zic că tinerii sunt tot mai deștepți, mai independenți, nu fac ceva doar pentru că așa trebuie, ci aleg să acționeze numai dacă ei consideră că e bine. Nu cred că mai sunt atât de ușor de manipulat" Andreea I., 24 de ani.

"Nu știu unde merg tinerii ăștia, dar clar e că se grăbesc. Asta poate fi și de bine, și de rău. Sunt oricum foarte diferiți între ei și noi, ăștia bătrâni, greu îi înțelegem. Ei văd altfel căsătoria, altfel meseria, altfel viața. Sper să nu mai plece așa mulți pe afară, că altfel țara asta o să ajungă mai mică decât Vaticanul" - Vasile Ologu, pensionar, fost contabil.

"E păcat că România nu prea are ce să le ofere tinerilor, pentru că, citeam undeva, chiar sunt mulți cu rezultate foarte bune și la școală, și în viața personală. Cred că ei, dacă iau cumva o postură mai altfel, mai hotărâtă, este doar ca să se apere. Sunt mulți talentați, sunt mulți care inventează lucruri sau servicii, chiar am avea cu ce... dar să negociem cu ei, nu să promitem marea cu sarea și, dincoace, să le dăm cu piciorul"Adela Livinschi, vânzătoare. 
 

 

Spune-ne opinia ta