Emoționant: S-a întors la Botoșani, unde viața i-a fost salvată în urmă cu 67 de ani, și a făcut o donație de 10.000 de euro!

În urmă cu 67 de ani, un copil născut prematur era salvat de medicii din Botoșani cu ajutorul unor sticle cu apă caldă, care să mențină trupul vulnerabil la o temperatură constantă.

Astăzi, acel copil a dorit să îmbunătățească șansa la viață a nou-născuților care vin pe lume la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”.

Astfel, prin programul de combatere a mortalității infantile al Organizației Salvați Copiii, persoana respectivă pune la dispoziția medicilor un incubator de înaltă performanță, în valoare de 10.000 de euro.

În 2024, aici s-au născut 1.523 de copii, dintre care 300 au avut nevoie de îngrijire specială în Terapie Intensivă. Cel mai mic nou-născut salvat a avut la naștere doar 660 de grame.

Gestul donatorului, care dorește să rămână anonim, demonstrează cât de crucial este sprijinul persoanelor fizice pentru ca nou-născuții prematur să aibă parte de cea mai bună îngrijire medicală.

Organizația Salvați Copiii România a dotat anterior secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani aparatură medicală în valoare totală de peste 300.000 euro: trei incubatoare, două mese radiante, două ventilatoare, un bilirubinometru, un ecograf, două aparate de ventilație, șase monitoare, opt blendere de aer, o hotă filtrantă cu flux de aer laminar, șase lămpi de fototerapie, 15 injectomate, un kit complet de resuscitare neopuff, două aparate de ventilație CPAP.

„Gestul acestui donator este unul inestimabil, care are potențialul de a ne încuraja să continuăm eforturile de combatere a mortalității infantile și de reducere a decalajelor în ceea ce privește șansa copiilor născuți prematur sau cu anumite patologii medicale complexe de a învinge. Este o dovadă că implicarea în cauze sociale este una dintre cele mai puternice resurse pentru a reforma cu adevărat sistemul medical”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a subliniat importanța încrederii și solidarității sociale.

Totodată, în urma solicitării primite de la medici, Organizația Salvați Copiii România a donat Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași o mașină de spălat și sterilizat biberoane, în valoare de 56.000 euro, indispensabilă pentru sterilizarea instrumentarului pentru pregătirea alimentației copiilor prematuri sau cu probleme în alimențație.

Aici sunt îngrijiți anual în jur de 5.000 de nou-născuți. La maternitatea din Iași ajung aproape un sfert dintre cazurile care impun terapie intensivă. Multe cazuri ajung prin transfer de la maternități insuficient dotate, pentru a salva prematurii cu afecțiuni complexe.

În decursul anilor, Salvați Copiii a făcut dotări importante pentru Secția de Neonatologie II a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă”, cea mai mare din regiunea Moldovei. Astfel, Salvați Copiii România a mai dotat Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași cu două ventilatoare, un aparat de preparare a alimentației Medimix cu 6 canale, un bilirubinometru cutanat, un audiometru, ansamblul laser necesar pentru tratamentul și examinarea oftalmologică în cursul screening-ului pentru depistarea retinopatiei de prematuritate la nou-născuții cu risc. Valoarea totală a acestora se ridică la aproape 178.000 euro.

În regiunea Moldovei, Organizația Salvați Copiii a intervenit în Botoșani, Neamț, Iași și Vaslui pentru facilitarea accesului la servicii socio-medicale pentru gravide, mame și copii până în 5 ani. De asemenea, până la finalul anului, 31 de cabinete de medicină de familie din mediul rural vor fi dotate cu 472 de echipamente medicale și mobilier medical pentru sprijinirea accesului la controale medicale gratuite pentru 8.000 de gravide și copii până în 5 ani.




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La mulți ani! Mesajul ISU Botoșani pentru colegii salvatori: ”Știm că pun suflet în fiecare intervenție și le mulțumim!” (Foto)

astăzi, 15:20

Ei, scafandrii, au nevoie de pregătire, rezistență din toate punctele de vedere și o foarte bună comunicare. ”Știm că pun suflet în fiecare intervenție și, pentru acest lucru, ...

(P) Cum păstrezi mâncarea cât mai mult timp?

astăzi, 14:44

Păstrarea alimentelor proaspete pentru o perioadă cât mai lungă este esențială pentru sănătate, economie și reducerea risipei alimentare. Temperaturile reci joacă un rol crucial î...

Amendă pentru fiecare pasager din mașină! Regula care se aplică nu doar șoferului!

astăzi, 14:28

Centura de siguranță este obligatorie nu doar pentru șoferi și pentru pasagerul din dreapta, ci și pentru pasagerii care stau în spate. Cei care nu respectă regula pot primi o amendă de 4...