Eclipsă de Lună. Astrul nopții va deveni roșiatic în timpul unei eclipse totale în noaptea de duminică spre luni

Eclipsă de Lună. Astrul nopții va deveni roșiatic în timpul unei eclipse totale în noaptea de duminică spre luni

O parte dintre pământeni vor putea să vadă o eclipsă totală de Lună în noaptea de duminică spre luni. Luna se va colora treptat într-o nuanță roșiatică, scrie Antena3.ro.

Eclipsa va fi vizibilă în regiuni ale continentelor american, european şi african, între răsăritul şi apusul Lunii. Acest fenomen se produce aproximativ de două ori pe an, atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, iar Luna se află în faza sa plină.

Luna intră în umbra Terrei, care blochează atunci razele solare

Luminozitatea sa nu dispare însă complet. Pământul continuă să trimită spre Lună o parte din lumina Soarelui, prin intermediul razelor solare, care vor căpăta o tentă roșiatică în urma unui proces de „refracție atmosferică", a explicat Florent Deleflie, astronom la Observatorul Paris-PSL.

„Este foarte interesant să vezi o Lună albă şi strălucitoare căpătând în decurs de doar câteva minute o tentă roșiatică şi palidă", a mai spus el. Vizibil cu ochiul liber sau cu ajutorul unui binoclu, fenomenul poate oferi celor pasionați posibilitatea de a face „fotografii spectaculoase", atunci când condițiile atmosferice sunt favorabile.

Eclipsa va dura aproximativ cinci ore. Această eclipsă va fi vizibilă în totalitate în America de Sud, America Centrală și pe coasta estică a Americii de Nord.

În România, fenomenul va fi vizibil timp de aproximativ o oră spre sfârșitul nopții de duminică spre luni, informează site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu". Eclipsa începe când Luna se apropie de apus, la ora 04:31, iar faza cea mai spectaculoasă are loc în timp şi după ce Luna apune în România. Începând cu ora 04:31, discul lunar va deveni mai puțin strălucitor, începând cu partea de stânga-sus. De la ora 05:28, pasionații de astronomie vor putea să vadă cum Luna începe să se înroșească în partea din stânga. Din acel moment va începe cea mai interesantă parte a fenomenului, intrarea Lunii în umbra Pământului. La numai 20 de minute după aceea, Luna va apune la București.

Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc în noiembrie 2022, însă va fi vizibilă din mijlocul Oceanului Pacific.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cîmpeanu: „Vom face ca opţiunea de a lucra şi studia în România să rămână o alternativă viabilă pentru fiecare student”

astăzi, 14:53
35

Opţiunea de rămâne în România pentru a lucra şi studia trebuie să rămână o alternativă viabilă pentru fiecare student, a afirmat, sâmbătă, ministrul Educaţiei,...

„Cu viața mea apăr viața”, concurs dedicat elevilor de gimnaziu și liceu (fotogalerie)

astăzi, 14:40
49

28 de elevi au participat, sâmbătă, la concursul cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa”. Organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Ni...

Atelierele de creație „Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor”, ediția a IV-a

astăzi, 10:49
68

Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, organizează, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Bucecea, atelierele de creație intitulate „Simbol și meșteș...