Doi soți meșteșugari realizează păpuși unice în lume. Personajele întruchipează lumea satului de altădată (fotogalerie)

Doi soți meșteșugari realizează păpuși unice în lume. Personajele întruchipează lumea satului de altădată (fotogalerie)

Doi soţi din localitatea Tocileni, comuna Stăuceni, din judeţul Botoşani, confecţionează păpuşi unice în lume. Georgeta şi Dumitru Silion realizează din ceramică, materiale textile şi lemn personaje care imită lumea de altădată. După o metodă doar de ei folosită, soţii Silion fac păpuşi reprezentând preotul, profesorul, lăutarii, gospodinele sau gospodarii în diferite ipostaze.

Dumitru Simion prelucrează lemnul, fierul sau ceramica folosite la crearea ineditelor păpuşi, iar Georgeta Silion dă forma finală lucrărilor pe care le realizează, îmbrăcându-le în haine tradiţionale specifice zonei Moldovei, scrie Agerpres.

Botoşăneanca, în vârstă de 65 de ani, a lucrat până la 55 de ani la o fabrică de confecţii din Botoşani. După ce a ieşit la pensie anticipat, a făcut, din pură pasiune, nişte păpuşi din materiale mai uşoare, însă, odată cu trecerea timpului, a început să abordeze lucrări din ce în ce mai complexe, ajungând la forma păpuşilor de astăzi.

„Nimeni în familia mea nu a făcut aşa ceva până acum şi nici eu nu credeam că voi face aşa ceva. Am început cu ceva mai mic, cu nişte păpuşi pe care le agăţam pe perete, iar după aia am început să modernizez păpuşile. M-am dus cu ele la Centrul de Creaţie şi cei de acolo mi-au dat avânt. Sunt păpuşi foarte apreciate şi căutate la târgurile meşteşugarilor. O fac ca un hobby, că îmi place", a declarat Georgeta Silion.

Femeia realizează manual fiecare obiect vestimentar al păpuşilor sale, de la ie, bundiţă, batic sau şorţ cu dantelă până la ciorapi, căciulă, iţari şi opinci.

„Toate personajele noastre sunt inspirate din viaţa omului de la ţară. De aceea se spune că sunt miniaturi tradiţionale. Noi ne inspirăm din munca veche a ţăranului de acum 50 sau 100 de ani", susţine Dumitru Silion, ajuns acum la vârsta de 73 de ani.

Realizarea unei lucrări durează până la trei zile, iar munca este una migăloasă. Cu toate acestea, soţii Silion o fac cu maximă plăcere.

Produsele lor sunt puse în vânzare doar în cadrul târgurilor tradiţionale ale meşteşugarilor. De multe ori, păpuşile sunt achiziţionate de oamenii din diaspora, ele ajungând în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii.
 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Depozit mistuit de flăcări în urma unui scurtcircuit (fotogalerie)

Sâmbătă, 25 Martie 2023
370

O clădire folosită de locatarii unui bloc din localitatea Vorona pentru a-și depozita lemne de foc și alte bunuri a fost cuprinsă de flăcări, în această dimineață. Incendiul s-a extins...

Ora Pământului. Diseară se sting luminile în zona centrală a municipiului Botoșani

Sâmbătă, 25 Martie 2023
151

Primăria municipiului Botoșani se alătură uneia din cele mai mari acțiuni voluntare – Ora Pământului!Astăzi, pe 25 martie 2023, timp de o oră, de la 20.30 până la 21.30,...

Șofer drogat lăsat fără permis și cercetat penal

Sâmbătă, 25 Martie 2023
309

La data de 25 martie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani - Biroul Rutier au oprii pentru control, pe strada Mihail Kogălniceanu, un autoturism condus de un tânăr&nbs...