Doi soți meșteșugari realizează păpuși unice în lume. Personajele întruchipează lumea satului de altădată (fotogalerie)

Doi soți meșteșugari realizează păpuși unice în lume. Personajele întruchipează lumea satului de altădată (fotogalerie)

Doi soţi din localitatea Tocileni, comuna Stăuceni, din judeţul Botoşani, confecţionează păpuşi unice în lume. Georgeta şi Dumitru Silion realizează din ceramică, materiale textile şi lemn personaje care imită lumea de altădată. După o metodă doar de ei folosită, soţii Silion fac păpuşi reprezentând preotul, profesorul, lăutarii, gospodinele sau gospodarii în diferite ipostaze.

Dumitru Simion prelucrează lemnul, fierul sau ceramica folosite la crearea ineditelor păpuşi, iar Georgeta Silion dă forma finală lucrărilor pe care le realizează, îmbrăcându-le în haine tradiţionale specifice zonei Moldovei, scrie Agerpres.

Botoşăneanca, în vârstă de 65 de ani, a lucrat până la 55 de ani la o fabrică de confecţii din Botoşani. După ce a ieşit la pensie anticipat, a făcut, din pură pasiune, nişte păpuşi din materiale mai uşoare, însă, odată cu trecerea timpului, a început să abordeze lucrări din ce în ce mai complexe, ajungând la forma păpuşilor de astăzi.

„Nimeni în familia mea nu a făcut aşa ceva până acum şi nici eu nu credeam că voi face aşa ceva. Am început cu ceva mai mic, cu nişte păpuşi pe care le agăţam pe perete, iar după aia am început să modernizez păpuşile. M-am dus cu ele la Centrul de Creaţie şi cei de acolo mi-au dat avânt. Sunt păpuşi foarte apreciate şi căutate la târgurile meşteşugarilor. O fac ca un hobby, că îmi place", a declarat Georgeta Silion.

Femeia realizează manual fiecare obiect vestimentar al păpuşilor sale, de la ie, bundiţă, batic sau şorţ cu dantelă până la ciorapi, căciulă, iţari şi opinci.

„Toate personajele noastre sunt inspirate din viaţa omului de la ţară. De aceea se spune că sunt miniaturi tradiţionale. Noi ne inspirăm din munca veche a ţăranului de acum 50 sau 100 de ani", susţine Dumitru Silion, ajuns acum la vârsta de 73 de ani.

Realizarea unei lucrări durează până la trei zile, iar munca este una migăloasă. Cu toate acestea, soţii Silion o fac cu maximă plăcere.

Produsele lor sunt puse în vânzare doar în cadrul târgurilor tradiţionale ale meşteşugarilor. De multe ori, păpuşile sunt achiziţionate de oamenii din diaspora, ele ajungând în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii.








 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
62

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
82

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
382

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...