La doar câteva zile de la Crăciun, românii au aglomerat din nou piețele și supermarketurile, pentru că își fac ultimele provizii pentru masa de Revelion. De la pește, brânză și vin, până la sfeclă și țelină, coșurile și sacoșele se umplu rapid. La mare căutare pentru masa de Revelion sunt peștele, șampania, strugurii sau rodiile, scrie digi24.ro.
„Dacă Crăciunul e foarte restrictiv și există un meniu prescris, ca să zic așa, de la care nu prea te abați, pentru că nu toată lumea își poate asuma privirile acre ale soacrei sau ale prietenilor mai conservatori, Revelionul e un debușeu, ne lasă să facem ce vrem, e foarte permisiv și mai mult decât atât, pentru că este o sărbătoare mult mai recentă și laică, se pretează foarte bine să punem pe masă lucruri mai speciale”, spune Adriana Sohodoleanu, specialist în istorie culinară, pentru digi24.ro.
Românii au pregătit pentru masa de Revelion „salată, piftie, sarmale, supă cu găluști”. Acestea sunt preparatele pe care o femeie le-a pregătit pentru masa din Noaptea dintre Ani.
Potrivit digi24.ro, la galantarele de lactate s-a făcut coadă. Clienții fac ultimele cumpărături pentru masa Revelion, iar din farfurii nu pot lipsi brânzeturile.
Mulți dintre cetățeni și-au făcut din timp listă de cumpărături, pentru a nu pierde foarte mult timp prin magazine și pentru a ști cu exactitate meniul pentru masa de Revelion.
Mulți clienți au venit cu liste de cumpărături, pentru că știu exact meniul pentru masa de Revelion.
De-a lungul timpului au apărut mai multe superstiții și obiceiuri legate de masa de Revelion. De pe masa dintre ani nu trebuie să lipsească peștele, spune tradiția.
„La noi se păstrează tradiția, se mănâncă pește, se zice să fii mai ușor sau mai suplu. Eu, fiind și pescar, îmi păstrez din peștele pe care l-am prins pe parcursul anului”, mărturisește un bărbat.
La un magazin cu păstrăvi, comenzile au curs în ultimele zile. Un kilogram costă 27 de lei.
„Tot întreabă lumea și am încercat să ne aprovizionăm, sperăm să ajungă”, spune un comerciant.
„Așa știm de la părinți, că în noaptea de Anul Nou, în ziua de Anul Nou trebuie să mănânci pește, să-ți fie mai bine”, explică o clientă.
„Încă o superstiție la noi, așa am moștenit eu de la părinții mei, este să ai un loz sau să joci la 6 din 49. Noi luăm câte un loz, îl răzuim și vedem dacă suntem norocoși sau nu”, spune un bărbat.
„Pește, 12 boabe de struguri și să ne îmbrăcăm cu ceva nou. Nu pui, că se zice că râcâie, se duce norocul”, detaliază o femeie alte câteva superstiții.
„Un pește ușurel și fructe, iar spre zi, sana sau iaurt”, dezvăluie un domn ce va mânca de Revelion.
„S-a creionat în ultimii zeci de ani un meniu de Revelion: ouă umplute, salată boeuf. Avem pește, pentru că se spune că peștele înoată prin apă și așa am putea și noi înota printre probleme și necazuri, fără să ne atingă. Mai există curcan sau cel puțin în meniurile interbelice exista foarte mult curcan. Ce este obligatoriu este să ai tort și șampanie la miezul nopții și să porți ceva roșu și - mai nou - să ai bani asupra ta. Înainte, erau boabele de grâu, ca să te păzești de foamete în anul care vine”, detaliază Adriana Sohodoleanu, specialist în istorie culinară.
Pentru masa de Revelion, românii trebuie să scoată din buzunare sute sau chiar mii de lei. Câteva sute de lei lasă fiecare cumpărător la casele de marcat. Un sondaj recent arată că majoritatea românilor aveau de gând să cheltuie cel mult 500 de lei pentru masa de Revelion, 12 la sută estimau că vor cheltui între 500 și 1.000 de lei și doar 4 la sută aveau de gând să aloce mai mult de 1.000 lei.
Magazinele vor rămâne deschise inclusiv pe 31 decembrie, însă vor avea program redus. În prima zi din an, toate hipermarketurile vor fi închise.
Cine vrea să stea mai puțin în bucătărie zilele acestea comandă, însă, meniul de Revelion la firmele de catering sau speră să prindă unul dintre ultimele locuri la restaurant, unde singura grijă va fi ținuta.
Autoritățile au eliminat restricțiile de Revelion, astfel că petrecerea poate continua până dimineață.