Cum a reușit un asistent social de la Protecția Copilului să transforme arta în terapie. „Ne eliberăm sufletul”

Cum a reușit un asistent social de la Protecția Copilului să transforme arta în terapie. „Ne eliberăm sufletul”

O asistentă socială de la Protecția Copilului, din județul Botoșani, pasionată de folk, învață zeci de copii să cânte la chitară, să se exprime artistic și mai ales să își dea frâu imaginației și sentimentelor. Propriu-zis, îi învață cum să comunice și să își vindece sufletul cu ajutorul artei, scrie ziarul Adevărul.

Valentina are 11 ani și trăiește în municipiul Dorohoi, un oraș mic din județul Botoșani, nordul extrem al României. În fiecare weekend, copila de clasa a V a își ia chitara și pleacă să se întâlnească cu Ana Camelia Andrieș Mihăilă, o asistentă socială din cadrul DGASPC Botoșani, care, în timpul liber se transformă, din pură pasiune în „profa de chitară”, pentru zeci de copii care iubesc muzica.

Împreună învață să-și exprime sentimentele, să-și deschidă sufletul, cu ajutorul muzicii, să comunice și să se bucure de frumos.

„Este cel mai fericit moment al săptămânii. Putem să vorbim despre tot ceea ce ne apasă, prin muzică, și efectiv să ne eliberăm sufletul. Este mai mult decât o lecție la chitară. Este terapie”, mărturisește Ana, o altă elevă care vine la întâlnirile săptămânale din cadrul grupului de folk „Doro Folk” întemeiat de Camelia Andrieș.

Camelia Andrieș are 46 de ani și lucrează de mult timp în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială din Botoșani și este asistent social, la bază, dar și instructor de educație.

În timpul liber se dedică pasiunilor ei. Mai precis, confecționării de păpuși hand-made, dar mai ales muzicii. Este pasionată de muzica folk și de cântatul la chitară, evident pe aceleași ritmuri ale muzicii libere.

Dragostea pentru folk o are din adolescență, pe atunci când mergea în parcul din municipiul Dorohoi și cânta alături de alți tineri, inclusiv de unul dintre membrii, de mai târziu, ai trupei „Fără Zahăr”.

„Visul s-a născut în inima mea în urmă cu aproape 23 de ani, atunci când împreună cu câțiva temerari cum ar fi Bobo Burlăcianu, Olivian, Avva Ciprian, Sebastian Adam, Răzvan T. și mulți alții, ne întâlneam în parcurile din jurul primăriei, atât de tineri, entuziaști și plini de idealuri, ne întâlneam cu emoție și trăire de fiecare dată, atât de fericiți când descopeream noi acorduri sau trucuri la chitară. Acei copii visători care acum sunt nume sonore, au dat viață proiectului meu de a duce mai departe folk-ul în starea lui pură”, își aduce aminte Camelia Andrieș de începuturile pasiunii sale.

Încă de atunci dorea să realizeze un grup de folk, dedicat tinerilor, în municipiul Dorohoi, care să învețe să comunice și să simtă cu ajutorul muzicii. În 2013, și-a văzut visul cu ochii.

A lansat proiectul „Folkul de Vară” și a început, ca odinioară să creeze și să simtă acordurile în parcuri, alături de tineri pasionați de muzică, mai ales dintr-o dorință de a transmite mai departe ”microbul” folk.

„Povestea Folkului de Vară a început în 2013, când împreună cu o mână de tineri și adolescenți visători am avut îndrăzneală  să cântăm în Parcul Cholet, chiar dacă pentru mulți părea o nebunie. Parcul, pe atunci neasfaltat, nu ne-a împiedicat deloc să cântăm, să ne bucurăm, să simțim muzica pe acorduri de chitară”, povestește Camelia Andrieș. 

Mai apoi, grupul închegându-se, Camelia Andrieș a reușit să facă un grup de tineri pasionați de muzică. S-a numit „Doro Folk”, de la orașul Dorohoi și pasiunea ce-i lega pentru muzica folk. Au venit copii și adolescenți de toate vârstele.

Mulți erau pasionați de muzică, dar nu știau să cânte. Camelia Andrieș i-a învățat și să cânte la chitară, dar și să simtă muzica. Doar din pasiune și din dorința de a învăța lumea să comunice și să-și aline sufletul prin artă.  

„Am avut multe generații de copii care au trecut prin mâna mea. Începem cu câteva acorduri după care continuăm să cântăm la foc de vară. Cei mai mici membrii sunt două fetițe care au venit de la șase ani, de la grupa pregătitoare și am avut curajul să le înscriu. Acum sunt în clasa a V a și vin în continuare”, adaugă dorohoianca.  

Lucrurile au devenit cât se poate de serioase, mai ales că întâlnirile „Doro Folk” au început să aibă loc săptămânal, de obicei sâmbăta.

Toată lumea cânta, învăța noi acorduri, noi melodii, devenind tot mai buni. Așa cum spun și membrii grupului, nu cântă pentru premii sau trofee la diverse competiții muzicale, ci doar pentru plăcerea a cânta, de a simți.   

Pentru membrii grupului „Doro Folk” este mai mult decât lecții la chitară, este un nou mod de a comunica, o terapie prin muzică, în care fiecare își exprimă sentimentele cele mai adânci, nestingherit, fără să fie judecat.

Sunt foarte mulțumită că pot să-i ajut să descopere frumusețea artei. Să implementăm în sufletul lor pasiunea pentru muzica bună. Să ne bucurăm împreună de aceste sentimente minunate”, spune coordonatorul grupului.

În plus, vara, copiii și tineri din grupul „Doro Folk” trăiesc liberi, prin artă. Cu chitarele în spate, prin parcuri, la focuri de tabără, comunică cu ceilalți, cu sine, cu ajutorul muzicii.  

De la câteva întâlniri în parc sau la sala de repetiții, grupul „Doro Folk” a devenit deja foarte cunoscut la nivelul județului, iar Camelia Andrieș, o profesoară de chitară căutată.

Membrii grupului au cântat la multe evenimente publice, au colindat, au participat la proiecte frumoase, cu sprijinul unor asociații culturale. 

„Ne întâlnim săptămânal și ne pregătim pentru evenimentele care urmează. Avem parteneriate cu asociații, cu diferite instituții, unde cântăm, desfășurăm programe artistice. Am două clase de chitară la o școală privată. Se ridică mulți copii talentați”, conchide Camelia Andrieș.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum se distribuie gratuit pastilele cu iod și de unde pot fi ridicate

Marţi, 9 August 2022
183

După cum s-a stabilit în iunie, persoanele cu vârsta de până la 40 de ani pot primi comprimate cu iodură de potasiu, ce vor putea fi utilizate în cazul apariției unor accid...

Gheorghe Hagi, categoric după remiza din FC Botoșani – Farul: „Meritam să câștigăm! A fost unul dintre cele mai bune meciuri”

Marţi, 9 August 2022
136

Gheorghe Hagi, managerul tehnic al echipei Farul Constanța, s-a declarat mulțumit de atitudinea elevilor săi în meciul cu FC Botoșani, însă este de părere că echipa sa ar fi meritat...

Marcel Ciolacu amenință cu alegeri anticipate dacă nu ajunge prim-ministru la vară

Marţi, 9 August 2022
82

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți, într-o conferință de presă la Parlament, că dacă nu se va face rotativa în ceea ce privește premierul, „nu e altă variantă...