Pe data de 25 noiembrie este marcată Ziua Internațională de Luptă Împotriva Violenței asupra Femeilor.
Prin intermediul unui comunicat de presă, Instituția Prefectului și Consiliul Județean (CJ) din Botoșani își exprimă sprijinul pentru persoanele de sex feminin afectate de acest fenomen și atrag atenția întregii societăți asupra problemei și a consecințelor.
Astfel, pe 25 noiembrie, Clădirea Palatului Administrativ din Botoșani și sediul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) vor fi luminate în portocaliu, începând cu ora 17:00.
Acțiunea vizează creșterea vizibilității și atragerea atenției opiniei publice și a factorilor de decizie asupra fenomenului violenței domestice și a violenței împotriva femeilor, subliniind totodată preocuparea constantă pentru implementarea politicilor publice necesare în scopul prevenirii și combaterii violenței domestice.
”Ne alăturăm luptei împotriva tuturor formelor de violență asupra fetelor și femeilor. În această perioadă de pandemie, eforturile noastre trebuie să fie mai concentrate, mai ferme. Vă asigurăm în continuare de tot sprijinul nostru pentru că violența împotriva femeilor continuă să fie, din păcate, o problemă socială. Dar, acest tip de violență poate fi eradicat. Prevenția este esențială în această luptă contracronometru. Iar noi trebuie să depunem toate eforturile pentru a o stopa”, a declarat prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor.
„Din păcate, violența bazată pe gen este omniprezentă și de aceea suntem datori să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a elimina violența împotriva femeilor. La nivel local, prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului asigurăm o locuință protejată pentru victimele violenței domestice. Aici, acestea primesc îngrijirile și consilierea necesare să treacă peste traumele pe care le-au suferit și să înceapă o nouă viață. Din păcate, numărul femeilor care s-au adresat acestui serviciu este încă redus, multe victime ale violenței domestice alegând să trăiască în teroare. Sfatul nostru este ca ele să aibă curaj și să se adreseze consilierilor de la DGASPC care le vor ajuta să revină la o viață normală, din care violența să nu mai facă parte”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean din Botoșani.
Începând din 1981 activiștii pentru drepturile femeii au sărbătorit ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenței. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, la ordinele președintelui Rafael Trujillo, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană.
În cadrul celei de-a IV-a Conferințe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violența asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalității, a dezvoltării și a păcii și aduce atingeri drepturilor omului și libertăților fundamentale.
ADUNAREA GENERALĂ a desemnat ziua de 25 noiembrie drept Zi internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și a invitat guvernele, organizațiile internaționale si neguvernamentale să organizeze în această zi activități menite să trezească conștiința publică în fața acestor probleme.