Tocmai din aceste motive, astăzi, de Ziua Europeană a Resuscitării a fost organizată la Botoșani o acțiune cu scop educativ la care au participat zeci de angajați ai unor instituții publice din municipiul reședință de județ, dar și cetățeni dornici să învețe.
Ziua europeană a resuscitării este marcată la 16 octombrie, în vederea educării populaţiei în privinţa acordării primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac. Scopul este de a reduce numărul de decese înregistrat din această cauză.
Activitatea de astăzi s-a axat pe utilizarea defibrilatorul extern automat (AED), care va fi amplasat în patru puncte cheie din municipiu. Acestea sunt Primăria municipiului Botoșani, Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă”, la sediul secundar de la Casa Cărții și la Direcția de Taxe și Impozite.
„Le urez și colegilor din cadrul UPU-SMURD, cât și celor care fac medicină de urgență în spital și prespital „la mulți ani” și să avem cât mai mult succes în ceea ce înseamnă resuscitare. Repet, nu ne dorim să avem atât de multe stopuri, dar să știți că ele există. Ne bucurăm că suntem în top 5 orașe care beneficiază de aceste defibrilatoare și suntem alături de Centrele Universitare. Asta înseamnă că Botoșaniul are ștafeta ridicată sus. Vrem să vă spunem că succesul reușitei în stopul cardio respirator este dependent de utilizarea corectă a acestor defibrilatoare”, a declarat Ramona Guraliuc, șefa UPU-SMURD a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Cetățenii, indiferent de vârstă, au putut învăța cum se folosește acest dispozitiv și ce este stopul cardio-respirator.
Defibrilatorul extern automat (AED) este un dispozitiv capabil să detecteze automat un ritm cardiac care necesită un șoc. Dacă sunteți în apropiere când cineva are tulburari cardiace (SCA), puteți urma câțiva pași simpli pentru a utiliza un AED pentru a-i salva viața.
Mai multe detalii despre utilizarea acestuia puteți afla din videoclipurile de mai jos.