Cetățeni și angajați ai unor instituții publice instruiți în folosirea defibrilatorului extern (foto, video)

Acordarea primului ajutor în unele situații poate face diferența și chiar salva viața unui om. De aceea este important să știm să utilizăm anumite instrumente medicale, ori să aplicăm diverse manevre de prim ajutor.

Tocmai din aceste motive, astăzi, de Ziua Europeană a Resuscitării a fost organizată la Botoșani o acțiune cu scop educativ la care au participat zeci de angajați ai unor instituții publice din municipiul reședință de județ, dar și cetățeni dornici să învețe.

Ziua europeană a resuscitării este marcată la 16 octombrie, în vederea educării populaţiei în privinţa acordării primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac. Scopul este de a reduce numărul de decese înregistrat din această cauză.

Activitatea de astăzi s-a axat pe utilizarea defibrilatorul extern automat (AED), care va fi amplasat în patru puncte cheie din municipiu. Acestea sunt Primăria municipiului Botoșani, Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă”, la sediul secundar de la Casa Cărții și la Direcția de Taxe și Impozite.

„Le urez și colegilor din cadrul UPU-SMURD, cât și celor care fac medicină de urgență în spital și prespital „la mulți ani” și să avem cât mai mult succes în ceea ce înseamnă resuscitare. Repet, nu ne dorim să avem atât de multe stopuri, dar să știți că ele există. Ne bucurăm că suntem în top 5 orașe care beneficiază de aceste defibrilatoare și suntem alături de Centrele Universitare. Asta înseamnă că Botoșaniul are ștafeta ridicată sus. Vrem să vă spunem că succesul reușitei în stopul cardio respirator este dependent de utilizarea corectă a acestor defibrilatoare”, a declarat Ramona Guraliuc, șefa UPU-SMURD a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Cetățenii, indiferent de vârstă, au putut învăța cum se folosește acest dispozitiv și ce este stopul cardio-respirator. 

Defibrilatorul extern automat (AED) este un dispozitiv capabil să detecteze automat un ritm cardiac care necesită un șoc. Dacă sunteți în apropiere când cineva are tulburari cardiace (SCA), puteți urma câțiva pași simpli pentru a utiliza un AED pentru a-i salva viața.

Mai multe detalii despre utilizarea acestuia puteți afla din videoclipurile de mai jos.

 

 

 

 













 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Ajutor pentru bolnavii din Botoșani aflați în fază terminală, despre ce este vorba! (video)

astăzi, 12:59

Bolnavii aflați în fază terminală și care nu pot fi îngrijiți acasă pot beneficia de îngrijri medicale în regim de spitalizare continuă la o clinică privată de paliati...

Pacienții care nu vor mai sta pe o listă de așteptare, anunțul șefei CAS Botoșani! „Au fost foarte multe controverse” (video)

astăzi, 12:13

Alina Mustiață, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) din Botoșani, anunță faptul că a fost pus în aplicare din acest an Planul Național de Cancer. În cadrul acestui pl...

Botoșaniul are o nouă stație de monitorizare a calității aerului! (video)

astăzi, 11:00

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural aferentă lunii septembrie, Daniela Mihalache din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani a anunțat faptul că municipiul Botoșa...