O încondeietoare renumită din Botoşani a reuşit să facă din coajă de ou adevărate bijuterii ale artei populare. Celica Nistor realizează inele, cercei şi pandative cu modele tradiţionale speciale.
Botoșăneanca este deja o legendă a încondeierii ouălor în nordul Moldovei. Cu o experienţă de peste 20 de ani în acest meşteşug, botoşăneanca originară din Rogojeşti, o comună faimoasă pentru încondeierea ouălor a ajuns să fie cunoscută inclusiv în vestul Europei, participând la ateliere de creaţie chiar şi la Londra, relatează adevărul.ro.
În România este o obişnuită a târgurilor şi concursurilor de artă populară acolo unde uimeşte prin talentul său. În ultima vreme, Celica Nistor a diversificat meşteşugul său, începând să facă bijugerii din coajă de ou, pe care mai apoi le încondeiază.
Cercei, pandative şi inele din coajă de ou
Ideea realizării bijuteriilor din coajă de ou a venit ca o necesitate a inovaţiei spune Celica Nistor. După ce a încercat numeroase tehnici de încondeiere pe aproape toate tipurile de ouă, de la cel de prepeliţă şi până la cel de struţ, Celica Nistor, a început să trasforme efectiv coaja materiei prime în obiecte de artă populară. A început cu coşuleţe, pentru ou, realizată din coaja oului de struţ. Apoi bijuterii.
„De fiecare dată descopăr câte ceva nou. Am început să fac şi bijuterii. Adică cercei, inele, brăţări, pandative. Bijuteriile le realizez din coajă de ou. Din ouă de struţ, de raţă sau de gâscă”, spune Celica Nistor pentru sursa citată.
Botoşăneanca foloseşte fie bucăţile de coajă de ou care se rup întâmplător, fie le modelează în diferite forme. În orice caz, dă asigurări meşterul încondeietor, nu sunt atât de sensibile pe cât par la prima vedere, iar mai ales bijuteriile din ou de struţ sunt foarte rezistente. „Coaja de ou de struţ de exemplu este destul de groasă şi pe deasupra dacă o mai şi prelucrăm cu ajutorul culorii, atunci este şi mai rezistentă”, adaugă Celica Nistor.
„Păstrăm modelele tradiţionale”
Toate bijuteriile din coajă de ou făcute de Celica Nistor sunt încondeiate cu simboluri tradiţionale, la fel ca ouăle. Practic, sunt singurul bijuterii făcute din coajă de ou încondeiat. Multe dintre ele sunt adevărate opere de artă, mai ales cele cu ceară în relief.
„Păstrăm modelele tradiţionale, cele folosite şi la încondeierea ouălor, cu simbolistica aferentă. Adică cele în baie de culoare sau ceară în relief. Bijuteriile se bagă în baie de culoare şi apoi îi dăm luciul. Sunt bijuterii în stil tradiţional. ”, precizează Celica Nistor. Odată ce au fost prezentat la primele târguri, bijuteriile au început să fie tot mai cerute, spune botoşăneanca.
„Avem multe comenzi. Dăm şi în România şi în străinătate. Mai greu acum cu străinătatea, dar tot sunt cerute. În special pandativele”, adaugă meşterul popular. Celica Nistor este originară din Rogojeşti Botoşani şi încondeiază din copilărie. Acum are ucenice de vârste diferite care-i continuă meşteşugul. A fost chiar şi în ţările vest-europene acolo unde a prezentat şi a predat celor interesaţi meşteşugul încondeierii, mai relatează adevărul.ro.
Sursa: Adevărul.ro