Botoșanii uitați: Odaia Veche și prezentul tot mai tăcut! (Foto, Video)

La 79 de ani, Constantin Burcă, din Gârbești, face naveta zilnic, aproximativ 25 de kilometri la pas. Este paznic la o livadă privată din apropierea Odăii, cam 12-14 ore. Restul zilei e pe drum.

-Tataie, ai rucsac, de ce nu îți iei mâncarea în rucsac să nu mai mergi până acasă la amiază?

-Muierea mea face mâncare caldă. Are 77 de ani, dar e vrednică. Am zece copii, cinci băieți și cinci fete, mă duc acasă, mănânc și mă întorc la livadă până se ascunde soarele, spune nenea Constantin.

Povești din Odaia Veche

Odaia Veche, o fostă moșie boierească, în gloria comunistă era cunoscută drept ferma Todireni. În prezent este tot o fermă, dar cu o capacitate mult mai mică. Trecătorii care ajung prin zonă găsesc un loc tăcut și invadat de vegetație, care păsuiește liniștea din prezent și amintește de câteva secvențe ale unei copilării din trecut.


În catagrafia vistieriei Moldovei încă de prin anii 1820, se vorbește despre "odăile și câșlele" din acele vremuri ca așezări de bejenari, oameni neplătitori de biruri care se ocupau de creșterea vitelor și oilor pe moșiile boierești și mănăstirești.

Aceste odăi se regăseau mai ales în zonele slab populate, însă cu islazuri întinse și surse de apă. Aceste odăi au fost înființate de stăpânii de moșii după 1812, când cererea de vite și oi la export a crescut, deoarece Moldova putea, ca urmare a unor noi raporturi cu poarta otomană, se exporte și în afara Imperiului Otoman.

Odăile erau pentru creșterea vitelor, iar câșlele pentru creșterea oilor. Ca origine etnică a celor care munceau în câșlele de oi sau în odăi, în majoritate, erau originari din Ucraina și Imperiul Țarist, mulți ruși, polonezi, dar și ardeleni (ungurii în catagrafie).

 La acea dată ei veneau în Moldova pentru că viața era mai bună decât în Imperiul Țarist sau Austriac. Pe râul Jijia, în acele timpuri existau mai multe odăi - Odaia lui Mihai Grecu de pe moșia Ciornohal, cunoscută ca și Odaia Veche de la Hlipiceni, care peste 80 de ani în Marele Dicționar Geografic (Lahovary) figura ca sat, Odaia lui Iani Grecul din Zlătunoaia, dar și cele trei odăi de pe moșia Todireni, una a vistiernicului Sandu Sturza, Odaia protopopului Mithodie (Metehadie) de Hârlău, alături de cea a lui Pavel Dărângu.


Sursa text și Video: BOTOȘANI - Atracții și trasee turistice (0ficial)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Trilogie autumnală”, expoziție de pictură și grafică pe simezele Colecției de Artă Botoșani!

Thursday, 17 October 2024

Lucrările etalate pe simeze au ca tematică principală peisajul, respectiv ilustrarea toamnei, în maniera în care anotimpul a fost perceput și redat cromatic, în tehnica preferat...

Se schimbă legea pentru șoferii în vârstă: Ce intenționează Uniunea Europeană!

Thursday, 17 October 2024

Un nou proiect de lege îi vizează pe șoferii cu vârsta de peste 70 de ani. Se discută dacă aceștia mai au abilitățile necesare pentru a conduce. Noul regulament aflat în dezba...

Ajutați câinii din Adăpostul Public Botoșani să câștige un tir cu mâncare!

Thursday, 17 October 2024

Momentan aproximativ 650 de patrupede se află la padocul municipiului, iar donațiile sunt singura lor sursă de hrană. Pentru a câștiga, avem nevoie încă o dată de sprijinul comunit...