Botoșanii uitați: Odaia Veche și prezentul tot mai tăcut! (Foto, Video)

La 79 de ani, Constantin Burcă, din Gârbești, face naveta zilnic, aproximativ 25 de kilometri la pas. Este paznic la o livadă privată din apropierea Odăii, cam 12-14 ore. Restul zilei e pe drum.

-Tataie, ai rucsac, de ce nu îți iei mâncarea în rucsac să nu mai mergi până acasă la amiază?

-Muierea mea face mâncare caldă. Are 77 de ani, dar e vrednică. Am zece copii, cinci băieți și cinci fete, mă duc acasă, mănânc și mă întorc la livadă până se ascunde soarele, spune nenea Constantin.

Povești din Odaia Veche

Odaia Veche, o fostă moșie boierească, în gloria comunistă era cunoscută drept ferma Todireni. În prezent este tot o fermă, dar cu o capacitate mult mai mică. Trecătorii care ajung prin zonă găsesc un loc tăcut și invadat de vegetație, care păsuiește liniștea din prezent și amintește de câteva secvențe ale unei copilării din trecut.


În catagrafia vistieriei Moldovei încă de prin anii 1820, se vorbește despre "odăile și câșlele" din acele vremuri ca așezări de bejenari, oameni neplătitori de biruri care se ocupau de creșterea vitelor și oilor pe moșiile boierești și mănăstirești.

Aceste odăi se regăseau mai ales în zonele slab populate, însă cu islazuri întinse și surse de apă. Aceste odăi au fost înființate de stăpânii de moșii după 1812, când cererea de vite și oi la export a crescut, deoarece Moldova putea, ca urmare a unor noi raporturi cu poarta otomană, se exporte și în afara Imperiului Otoman.

Odăile erau pentru creșterea vitelor, iar câșlele pentru creșterea oilor. Ca origine etnică a celor care munceau în câșlele de oi sau în odăi, în majoritate, erau originari din Ucraina și Imperiul Țarist, mulți ruși, polonezi, dar și ardeleni (ungurii în catagrafie).

 La acea dată ei veneau în Moldova pentru că viața era mai bună decât în Imperiul Țarist sau Austriac. Pe râul Jijia, în acele timpuri existau mai multe odăi - Odaia lui Mihai Grecu de pe moșia Ciornohal, cunoscută ca și Odaia Veche de la Hlipiceni, care peste 80 de ani în Marele Dicționar Geografic (Lahovary) figura ca sat, Odaia lui Iani Grecul din Zlătunoaia, dar și cele trei odăi de pe moșia Todireni, una a vistiernicului Sandu Sturza, Odaia protopopului Mithodie (Metehadie) de Hârlău, alături de cea a lui Pavel Dărângu.


Sursa text și Video: BOTOȘANI - Atracții și trasee turistice (0ficial)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime: „Mă bucur că am reușit să contribui la sprijinirea unei familii pentru care orice ajutor face diferența”! (Video)

astăzi, 13:14

„Tot ce le-a mai rămas este o comunitate unită, care nu vrea să rămână indiferentă la durerea lor și face tot posibilul să dea o mână de ajutor. Tot ceea ce vedeți &icir...

Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani, nemulțumit de sporul pentru activitatea desfășurată în zilele libere și sărbători legale!

astăzi, 11:52

Prin acțiunile desfășurate în acea perioadă s-a reușit eliminarea unei serii de pierderi. De partea pozitivă poate fi reținut faptul că angajații din sănătate au în continuar...

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...