Botoșăneanul care trăiește între cer și ape: ”A fost o responsabilitate enormă!”

Alături de piloți au descoperit dragostea de zbor și formează echipaje performante ce au îndeplinit cu succes multe misiuni.

Botoșăneanul care trăiește între cer și ape: ”A fost o responsabilitate enormă!”

   Foto: presamil.ro

Aviația navală românească a revenit în forță, iar Grupul 256 Elicoptere din subordinea Comandamentului Flotei ”Viceamiral Vasile Urseanu” este un exemplu clar al succesului și determinării. Cu o experiență vastă, acumulată atât în țară, cât și în misiuni externe, piloții și mecanicii de bord își continuă tradiția, formând echipaje de elită, dedicate siguranței și succesului misiunilor încredințate.

Aviatorii navali, împărțiți între zbor și mare, formează o castă aparte, cu o tradiție militară bogată, scrie presamil.ro. Alături de piloții navali se află mecanicii de bord ai elicopterelor IAR-330 ”Puma” Naval.

Formați ca maiștri militari de marină, au acceptat provocarea numită aviație. Alături de camarazii din echipele tehnice de la sol au grijă de bijuteriile lor de suflet, elicoterele IAR-330 Puma Naval. Alături de piloți, și ei ofițeri de marină, au descoperit dragostea de zbor și formează echipaje performante ce au îndeplinit cu succes multe misiuni.

”Am dovedit din plin că niște marinari militari pot face aviație”

Maistrul militar clasa I Adrian Buruiană este de loc din Botoşani. Are 41 de ani și face parte din promoția 2004 a Școlii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale, specialitatea motoare și instalații electrice navale.

A activat pe corveta 264 din Divizionul 50 Corvete. A urmat, ca și colegii săi, cursul de trecere la aviaţie, la Boboc. Între 2007 şi 2012 a fost încadrat ca specialist celulă motor, echipă ambarcată, apoi a lucrat la hangar. Din 2012 este tehnic de bord şi a adunat peste 1500 ore de zbor cu elicopterul IAR-330 Puma Naval.

”Nu mi s-a părut nimic greu atunci, la început. Acum, privind în urmă pe umerii noștri, ai celor care am început acest drum, a fost o responsabilitate enormă. Cred că am dovedit din plin că niște marinari militari pot face aviație”, a spus maistru militar clasa I Aurel Mustață.

”Am luat-o ca o provocare!”

A urmat cursurile Liceului Militar la Câmpulung Moldovenesc, după care a ales marina militară.

”Am lucrat trei ani la corvete. Acolo am simţit din plin marinăria, cu tot ce înseamnă ea. Acolo mi-am făcut meseria. Nu am întâmpinat greutăţi. Iniţial, la sfârşitul liceului militar, am vrut să mă duc la şcoala de maiştri militari de aviaţie. Peste ani am ajuns tot la aviaţie, dar de această dată navală. A fost foarte mult de învăţat. Am luat-o ca o provocare, am asimilat informaţiile foarte uşor şi datorită instructorilor de aviaţie de la Boboc, care ne-au motivat foarte bine”, spune maistrul militar clasa I Adrian Buruiană.

Aerodromul de la Tuzla și fregatele tip 22 ale Forțelor Navale române sunt locurile de unde decolează și aterizează. A îndeplinit foarte multe misiuni, inclusiv internaționale, mai scrie presamil.ro. Prima sa dislocare în afară țării a fost şi cea mai frumoasă, în 2012, operația UE Atalanta din oceanul Indian, golful Aden și bazinul somalez.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Studenții vor avea reducere de 90% la călătoria cu trenul și în acest an universitar!

astăzi, 14:14

În contextul începerii anului universitar 2024 - 2025, CFR Călători reamintește că studenții în vârstă de până la 30 de ani, înscriși într-o formă de...

Tomberoane incendiate în miez de noapte, o botoșăneancă a fost dusă la Psihiatrie! (Foto)

astăzi, 13:53

În noaptea de sâmbătă spre duminică, la platforma de colectare a deșeurilor din zona TEX, din municipiul Botoșani, o persoană de sex feminin, folosind o brichetă, a dat foc la deșe...

Spitalul de Îngrijiri Paliative din Botoșani rămâne închis, ce spune primarul Cosmin Andrei!

astăzi, 13:39

Spitalul de Îngrijiri Paliative din Botoșani este, în continuare, închis. Clădirea nu poate fi preluată încă de municipalitate pentru a fi dată în folosință din ca...