Asociația „Pro Car Racing” organizează, în acest weekend, cea de-a doua ediție a evenimentului Demo Drift Show. Anul trecut evenimentul a avut loc în parcarea magazinului Elvila, iar anul acesta s-a mutat în parcarea piscinei de la Cornișa Aqua Park&Sports.
Demo Drift Show a început sâmbătă, de la ora 11:00, iar numărul spectatorilor a fost ridicat. Potrivit organizatorilor, au fost atât botoșăneni pasionați de mașini de curse, cât și simpli amatori sau persoane curioase de ceea ce se întâmplă acolo.
Piloți licențiați și premiați la nivel național
La această ediție participă un număr de 10 piloți licențiați, printre ei numărându-se și un vicecampion național.
Bogdan Iablonschi, președintele Asociației „Pro Car Racing” din Botoșani, spune că acest sport este cumva nou la nivelul județului.
„Acest eveniment este făcut pentru a doua oară în Botoșani. Participă un număr de 10 piloți, toți licențiați. Sunt piloți care participă în campionatul național de Drift, printre ei îl avem și pe vicecampionul național la clasa semipro. Vrem să bucurăm botoșănenii de un sport care a fost privat în județul Botoșani”, a declarat Bogdan Iablonschi, președintele Asociației „Pro Car Racing” din Botoșani.
Intrarea la eveniment este gratuită, însă participanții care doresc să simtă senzațiile tari pe pielea lor vor putea participa la un „Taxi Drift”, dar pentru care se percepe suma de 200 de lei. În acești bani intră două curse, iar copiii sub 10 nu pot participa.
„Foarte multă lume am avut, mesaje de încurajare. Știm că se creează disconfort, dar în același timp credem că este o provocare și este ceva nou. Sunt persoane pasionate și persoane care nu sunt, dar descoperă acum pasiunea. Copiii sunt printre puținii care ies foarte fericiți din mașină. Le creăm și lor o persectivă a acestui sport”, a adăugat Bogdan Iablonschi.
Eveniment cu caracter caritabil
Evenimentul intitulat „Demo Drift Show” are la bază un scop caritabil: acela de a ajuta mămicile care dau viață unor prunci în Maternitatea din Botoșani și care au posibilități materiale limitate.
„Toți cei care vor senzații tari, cum este într-o mașină de drift, pentru competiție, vor achita o taxă, iar toți banii strânși vor fi donați Maternității din Botoșani. Vom ajuta mămicile care nu au posibilități, ele vor primi tot ceea ce au nevoie pentru primele două luni de viață ale copiilor”, a precizat președintele Asociației „Pro Car Racing” din Botoșani.
Toți piloții care participă în acest an la eveniment se bucură că, într-un fel sau altul, prin participarea lor pot ajuta alți oameni.
„În primul rând, mă gândesc că am anumite surse financiare și mă bucur să pot ajuta alți oameni. O fac cu cel mai mare drag”, spune Cosmin Curcă, pilot.
Pasiune transmisă din tată în fiu
Cosmin Curcă, cel mai mic pilot de curse care participă la eveniment, povestește că pasiunea i-a fost transmisă de către tatăl său, care este și cel mai mare susținător al său. Cosmin spune că a început să se pregătească pentru acest sport de la vârsta de 15 ani, iar în prezent are aproximativ 18 ani.
„Am început cu drift-ul de la vârsta de 15 ani cu ajutorul tatălui meu și îi mulțumesc enorm pentru tot ceea ce face pentru mine și pentru faptul că mă susține în continuare. Practic acest sport de 3 ani într-un cadru legal și organizat în Campionatul Național de Drift”, a declarat Cosmin Curcă.
Ușor emoționat, Cosmin povestește că oamenii care au urcat în dreapta sa în mașina de curse sunt speciali, dar mai ales copiii care au fost mult mai curajoși.
„Chiar nu am cuvinte să explic. Oamenii, mai ales copilașii, sunt superbi. Adulții au fost cei mai fricoși, nu prea au avut curaj, dar copiii sunt altfel. Am participat și anul trecut la ediția din parcarea de la Elvila”, a adăugat Cosmin Curcă.
„Nu am voie să am emoții”
Constantin Iacob, un veteran al acestui sport, spune că, până în momentul publicării materialului, evenimentul este un real succes.
Despre oamenii care și-au luat inima în dinți și au vrut să participe la „Taxi Drift”, Constantin Iacob subliniază faptul că unii chiar tremurau când s-au urcat în mașină.
„Din fericire, ceea ce ne interesează cel mai mult este siguranța noastră și a spectatorilor, iar din acest punct de vedere evenimentul a decurs foarte bine. Așa cum ne-am propus. Am văzut persoane care tremurau când intrau în mașină. Când își puneau centura de siguranță vedeam cum tremurau de emoții sau de frică”, a declarat Constantin Iacob.
După ani de experiență, Iacob dezvăluie că nu are nevoie să aibă emoții știind că siguranța persoanei din dreapta este în mâinile sale. Pe de altă parte, în contextul evenimentului de astăzi participanții nu au ce să pățească, doarece viteza de deplasare este mică, iar în momentul în care un pilot ar lua o burdă mașina s-ar opri din inerție.
„Teoretic, la nivelul la care sunt nu am voie să am emoții. Încerc să mă concentrez la traseu, la ceea ce am de făcut ca să nu greșesc. Oricum, viteza de deplasare este foarte mică și chiar dacă aș atinge o bordură sau ceva nu se întâmplă nimic, mașina se oprește instant. Cei din dreapta sunt asigurați cu cască, centură de siguranță în patru puncte sau șase puncte, depinde de mașină”, a completat Constantin Iacob.