Începând de vineri, 2 februarie, și până miercuri, 7 februarie, orașul Stuttgart din Germania devine centrul universului gastronomic, găzduind, Culinary Olympics, considerată a fi cea mai longevivă, vastă și variată competiție culinară la nivel global.
De aproape 125 de ani, această competiție reunește bucătari talentați, ce se întrec în creativitate și abilitate, aducând pe masă o multitudine de arome și texturi care captează simțurile și imaginația.
Echipele naționale de bucătari ale României, atât de seniori, cât și de juniori, sunt formate din membri ai Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, având fiecare propria abordare.
Echipa de seniori este condusă de Emanuel Mocan, multiplu câștigător a numeroase competiții naționale și internaționale, iar cea de juniori va merge sub îndrumarea căpitanului Munteanu Dadiana, câștigătoare a competiției Arena Bucătarilor.
Din Echipa Națională de Juniori a României face parte și Andrei Miron, absolvent al Școlii Profesionale de Cooperație Botoșani.
”Suntem tare mândri de absolventul Școlii Profesionale de Cooperație, Andrei Miron, care va reprezenta România la Olimpiada Culinară de la Stuttgart, făcând parte din Echipa Națională de Juniori, unde bucătari talentați se întrec în creativitate și abilitate. Andrei, ești un model de perseverență, ambiție, seriozitate și talent! Îți ținem pumnii și îți dorim mult succes în dovedirea creativității și a măiestriei culinare! Perseverenţa să-ţi fie motor şi speranţa combustibil”, au transmis reprezentanții Școlii Profesionale de Cooperație din Botoșani.
Echipa națională de seniori: Emanuel Mocan (Căpitan), Marinică Bejenaru, Marian Zăncianu, Alexandru Vreme, Alin Murariu, Georgian Țufa, Daniel Nistor, Florin Ciobanu, Mihai Ciprian Necula, Flavian Dobre și Dragoș Bercea (Manager Echipă).
Echipa națională de juniori: Munteanu Dadiana (Căpitan), Paul Antohi, Filip Adam, Mihai Petre, David Toader, Andreea Buzatu, Andrei Miron și Bogdan Cozma (Manager Echipă).
În cadrul Olimpiadei Culinare, echipele își vor desfășura activitatea într-o bucătărie de 7/7 m îngrădită de pereți transparenți, astfel încât să fie observabil și cel mai mic detaliu al competitiei.
„Vor fi două probe pentru fiecare echipă, prima probă fiind „Restaurantul Națiunilor”, în cadrul căreia echipele de seniori și juniori vor pregăti un meniu format din trei feluri pentru 110 persoan și respectiv 70 de persoane. A doua probă se numește „Chef’s Table” și presupune ca bucătarii concurenți să gătească un meniu de gastronomie fină cu șapte feluri, pentru o masă de 10 persoane”, a precizat Laurențiu Mâță, director de comunicare și evenimente ANBCT România.
Olimpiada Gastronomică de la Stuttgart pune împreună mai mult de 1200 de bucătari și patiseri din peste 55 de țări, organizați în 89 de echipe (24 de echipe naționale, 19 echipe naționale de juniori, 22 de echipe de catering comunitar, 24 de echipe regionale) și peste 500 de bucătari profesioniști participanți la probe individuale. Vor fi puse la dispoziție, în cadrul competiției, 17 bucătării complet echipate.
Prima participare a României la acest concurs a avut loc în anul 1972.