Botoșăneanul care a pus pe picioare o afacere cu struți. ”Ciupesc tot ce strălucește, lovitura cu piciorul este însă foarte periculoasă!”

Toți mai mulți botoșăneni își dovedesc abilitățile antreprenoriale, dezvoltând afaceri dintre cele mai surprinzătoare.

Botoșăneanul care a pus pe picioare o afacere cu struți. ”Ciupesc tot ce strălucește, lovitura cu piciorul este însă foarte periculoasă!”

   Foto: Facebook / Grădina cu struți

Comuna Ibănești se află în nord-vestul județului Botoșani, exact la jumătatea distanței dintre orașul Cernăuți și municipiul Botoșani. Nu este de mirare că în unele zile alarmele antiaeriene din Ucraina străbat până în satele românești aflate aproape de graniță.

Asta nu îi împiedică încă pe săteni să își rostuiască zilele cum știu ei mai bine și chiar să pună pe picioare și câte o afacere.

Asta face și Cătălin Condurache, un tânăr din Ibănești care și-a încropit, la început din pasiune, apoi din dorința de a dezvolta o afacere acasă, o ”grădină cu struți”. Pe aproximativ 30 de ari de teren crește mai puțin de 20 de struți. Nu sunt dificil de întreținut, spune Cătălin Condurache, însă este vorba despre păsări foarte sensibile la gălăgie.

”Sunt păsări semisălbatice la noi în țară. Am început acum doi ani. Aveam în plan de șase ani, dar atunci mi-am pus ambiția. Încă sunt pui, nu au început ouatul, așteptăm ca în 2024 să înceapă ouatul”, spune Cătălin, adăugând că păsările se aclimatizează foarte bine în zona noastră, rezistând până la minus 28 de grade.

Investiția este foarte mare, luând în calcul că la început păsările nu produc niciun venit. În schimb mânâncă mult.

”Cel puțin până la un an și jumătate mănâncă foarte mult. Le dăm șroturi, dar cel puțin 80% din mâncarea lor este lucerna tocată. Eu am început în perioada pandemiei, toate materialele au fost foarte scumpe atunci”, spune proprietarul ”Grădinii cu struți” din Ibănești.

Dar ”merită”, adaugă imediat Cătălin. În ciuda faptului că ”deocamdată nu este niciun beneficiu”.

”Dar așteptăm să înceapă ouatul, ouăle să fie apoi fertilizate. Nu vor fi ouăle fertile, ca să scoată pui, dar vor fi pentru consum. Creștem pentru reproducție: pentru ouă și pui”.

Speră să și vândă bine, pentru că piața de desfacere este una mare. ”Am avut cerere și pentru carne. Momentan am carne doar ce este în plus, pentru că am tăiat masculii care sunt în plus. Pulpa dezosată de struț ajunge la 100 de lei”, explică proprietarul struților.

”Ciupesc tot ce strălucește!”

Botoșănenii pot merge să viziteze grădina cu struți, cu condiția să fie atenți la vestimentație atunci când se apropie de păsări.

”Ciupesc tot ce strălucește”, spune Cătălin, atenționând însă cu privire la picioarele struților. ”Ciupitura nu e dureroasă. Lovitura cu piciorul este însă foarte periculoasă, de trei ori mai puternică decât lovitura calului. Așa am citit. Nu am avut parte de așa ceva”.

O familie este formată din două femele și un mascul, este adevărat că de multe ori se iscă și adevărate lupte în grădină.

Un ou de struț este echivalentul a 25 de ouă de găină, un singur ou ajungând să fie vândut cu 100 de lei bucata.

”Au trei cicluri de ouat pe an, depinde de climă. Încep în martie-aprilie și se opresc în septembrie-octombrie”, spune Cătălin Condurache pentru NewsBucovina.

Cea mai mare pasăre din lume!

Struțul este o pasăre originară din Africa, uşor de recunoscut datorită mărimii sale şi aspectului unic, dat de gâtul şi de picioarele sale lungi, ceea ce o face cea mai mare pasăre din lume. Nu mai puțin de 3 metri înălțime și aproximativ 120 de kilograme au struții de la Ibănești, dă asigurări Cătălin Condurache.

Nu are abilitatea de a zbura, însă este un alergător foarte rapid. Pot alerga cu viteze de până la 70 de km/h. Carnea de struţ, considerată o delicatesă în meniul românilor, este mai săracă în calorii decât carnea de pui, mai bogată în fier şi aduce beneficii multiple anemicilor, femeilor însărcinate şi copiilor.

Având culoarea roşie, carnea de struţ se apropie ca textură şi gust de carnea de vită. Este foarte bogată în proteine, dar săracă în grăsimi, având chiar mai puţine calorii decât carnea de pui. Consumul de carne de struţ este recomandat diabeticilor și hipertensivilor, datorită conţinutului scăzut de sodiu şi a conţinutului înalt de acizi graşi Omega 3,6 şi 9.

Zece luni este vârsta optimă de sacrificare pentru struţ, vârsta la care pasărea ajunge la 100-120 de kilograme. Sacrificarea struţilor şi depozitarea cărnii impun însă condiţii deosebite, spun specialiștii.







 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești proaste pentru elevii de clasa a VIII - a: Broșura pentru admiterea la liceu 2024 nu poate fi publicată!

Luni, 13 Mai 2024
148

Astăzi, 13 mai, inspectoratele școlare ar trebui să publice Broșura pentru admiterea la liceu pentru anul școlar 2024-2025, care conține numărul de locuri la liceele din județ, specializările...

Program social:10.000 de vouchere de la stat vor primi femeile care vor să devină mame, dar nu pot!

Luni, 13 Mai 2024
66

Potrivit un proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică, Ministerul Familiei va da şi în acest an echivalentul a 3.000 de euro pentru 10.000 de proceduri de fertilizare...

24 de agenți economici de la Cornișa, luați la verificat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Luni, 13 Mai 2024
215

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu specialiști din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Comisari...