Povestea eroului-martir din Botoșani împușcat în inimă în fața a 90 de soldați. Făcea parte din Garda de Onoare a României! (Foto)

Avea 30 de ani. Era căsătorit cu Liliana, ofițer și ea, și avea o fiică de numai un an și jumătate, Maria. Făcea parte din Garda de Onoare care primea președinții statelor străine, prim-miniștri și era ambasadorul ofițerului român în relațiile de protocol.

Povestea eroului-martir din Botoșani împușcat în inimă în fața a 90 de soldați. Făcea parte din Garda de Onoare a României! (Foto)

Pe 22 decembrie 1989, Petru Constantin Mesler, la acea vreme locotenent major, Comandant de Companie în cadrul UM 01026, Comandant de Companie, a fost găsit mort în curtea Statului Major al Forțelor Terestre. Împușcat în inimă.

Avea 30 de ani. Născut pe 17 mai 1959 în comuna Hudești, din județul Botoșani, Petru Constantin Mesler urmase liceul militar, apoi școala de ofițeri pe care a absolvit-o în 1981. A fost comandant de pluton mitraliere, iar din anul 1985 era comandant de companie infanterie în Regimentul 30 Gardă. Era căsătorit cu Liliana, ofițer și ea, și avea o fiică de numai un an și jumătate, Maria.

Făcea parte din Garda de Onoare care primea președinții statelor străine!

A căzut în noaptea de 22 spre 23 decembrie luptând pentru apărarea Ministerului Apărării Naționale. A fost împușcat în inimă, în fața a 90 de soldați din subordine și a patru comandanți de plutoane.

”Ne pregăteam împreună să candidăm la Academia Forțelor Armate în 1990. Activitatea lui Petrică Mesler s-a materializat în a-și face datoria față de patrie și să fie un exemplu pentru ofițeri și pentru subordonații săi, participarea la activități ceremoniale și onoruri militare, la paza obiectivelor MAN din București și la alte activități pe care Regimentul de Gardă le avea la apărarea obiectivelor și de primire a șefilor de stat. Petrică Mesler a făcut parte din Garda de Onoare care primea președinții statelor străine, prim-miniștri și era ambasadorul ofițerului român în relațiile de protocol”, spune colonelul în rezervă Vasile Andriciuc.



”Mor pentru Patrie!”

Profesionalismul de care a dat dovadă, dar și calmul, seriozitatea, priceperea, stăpânirea de sine, precum și hotărârile pe care le-a luat l-au ajutat pe Petru Constantin Mesler să ajungă comandant de companie.

„În noaptea de 22 decembrie a spus ”Mor pentru Patrie” și a devenit eroul poporului român”, a adăugat colonelul în rezervă Vasile Andriciuc.

”Mergea cu tata la cosit!”

”Petrică era un copil blajin și cuminte, învăța foarte bine și nu ieșea din cuvântul părinților. Când venea acasă de la liceu sau școala militară, mergea cu tata la cosit, la pădure sau la munca câmpului. L-am văzut ultima oară în octombrie 1989, când a venit acasă împreună cu soția și cu cea mică”, spune Daniela despre fratele său mort în urmă cu 34 de ani.

Petru Constantin Mesler a fost avandat post-mortem la gradul de căpitan.

Comemorare la 34 de ani de la moartea eroică!

La Hudești, locul natal al căpitanului Petru Constantin Mesler, a fost oficiată o slujbă religioasă pentru a cinsti memoria celui care, în urmă cu 34 de ani, a luptat cu prețul vieții.

Potrivit glasulnordului.ro, slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh Eugen Lăzărescu, la comemorare participând locuitori ai satului, primarul comunei Hudești, Viorel Atomei, viceprimarul Constantin Sîsîiac, dar și mama eroului Petru Constantin Mesler. De asemenea, au fost prezenți și col. în rezervă Cheptănaru Valentin și maior în rezervă Chitac Vasile.

La Hudești au rămas să îl plângă tatăl Ioan, trecut la Domnul, mama Eugenia, sora Daniela și nepotul Petru-Adrian, cel din urmă alegând să urmeze pașii eroului său, el devenind subofițer al Batalionului 335 Artilerie “Alexandru cel Bun”.





(Foto: glasulnordului.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

astăzi, 22:03
480

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

astăzi, 21:22
46

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 19:16
59

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...