Activități de cunoaștere a istoriei și specificului local, încheiate cu un spectacol de gală pentru cercetașii din județ

În cinstea Unirii Principatelor Române de la 1859, în perioada 22-24 ianuarie, a.c. Centrul Județean de Voluntariat Botoșani alături de cercetași, tineri și voluntari din județele Botoșani și Argeș, membri ai Centrelor locale „Cutezătorii” Botoșani și „Aventura” Pitești din cadrul Organizației Naționale „Cercetașii României”, au inițiat și realizat o serie de activități comune în cadrul proiectului „Stejarul Unirii”.

Principalii parteneri au fost Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani, Asociația „Car-Pates”, Asociația „Scut Botoșănean”, Asociația „Prometeu” și Asociația ,,Arlechin”. 

Stejarul Unirii este un proiect al cercetaşilor şi tinerilor voluntari din judeţul Botoşani care se desfăşoară anual în perioada 24 ianuarie - 1 decembrie şi are ca principal scop asigurarea unui cadru optim de realizare a campaniei de împădurire, plantare și toaletare de stejari și copaci în localități reprezentative pentru istoria și cultura poporului român, precum și promovarea principalelor evenimente istorice, obiective culturale, trasee turistice, tradiții și obiceiuri strămoșești, din judeţul Botoşani. Prin realizarea acestui proiect, se doreşte a se transmite ideea unirii şi a sentimentului de român autentic care va prinde rădăcini în sufletele multor copii, elevi, tineri şi cetăţeni cu dragoste de neam și ţară”, a declarat Flavius Alin Damean, vicepreședinte Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani.

Activitățile realizate în cadrul proiectului „Stejarul Uniri” sunt încărcate de simbolismul autentic al poporului român și au menirea de a insufla mai-tinerilor cercetași și voluntari dragostea față de trecutul țării noastre.

Forumul copiilor și tinerilor cercetași „Dialog între generații” a fost prima activitate, din acest an, realizată în data de 22 ianuarie, a.c, în cadrul proiectului ,,Stejarul Unirii” sub forma a două sesiuni de dezbateri.

Prima sesiune de dezbatere s-a desfășurat la Casa Tineretului Botoșani - sala sporturilor „Addys Gym” și a fost moderată de d-ul Sebastian Stanciu, membru din 1996 al Organizației Naționale „Cercetașii României”, în prezent, conducător al cercetașilor de la  Centrului local ,,Aventura – Pitești” având ca principală temă  „Comportamentul cercetașilor în comunitate”.

A doua sesiune de dezbatere s-a desfășurat la la Palatul Copiilor Botoșani – cercul de orientare turistică și a fost moderată de d-ul prof. Șuliuc Ghiță și d-na prof. Iuliana Damian,  având ca temă principală de dezbatere „Istoricul cercetășiei în județul Botoșani”. În cadrul dezbaterilor au fost trecute în revistă activitățile cercetășești realizate de diferitele grupări și organizații din județul Botoșani, după cum urmează: 1914 -1930, cercetașii conduși de colonelul Constantin Petală și prof. Nicolae V. Adam; 1988-2020, cercetașii conduși de prof. Șuliuc Ghiță și voluntarii asociației  „Car-Pates” Botoșani; 1995-2003, cercetașii conduși de liderii Ariciuc Cristi, Sorel Albu, Cristi Maxim, Florin Popovici, Costel Balan; 2020 – prezent, cercetașii conduși de liderii, Sebastian Gheorghiu, Monica Aruxandei, Ghiță Șuliuc, Flavius Damean, Viorel Hrițcu, Liviu Andrușcă, Anamaria Hazaparu, Manuela Sorohan, Simon Marcu.

„Paleta de activități realizate de cercetașii din Botoșani nu ar fi fost atât de bogată fără sprijinul firmei Elegant Glob, director Aioanei Ion, Belvedere, director Ionuț Tudose, Victoria Perfect Cleaning, director Dan Olaru, SC KR-Games, director Ady Robert Duduc, ADMIR, administrator Ionel Roșu și a autorităților publice, printre care primăriile din Săveni, Bucecea, Botoșani, Dorohoi, Darabani, Flămânzi, Ștefănești reprezentante, în ordine, de edilii Relu Petru Tîrzioru și Călin Angel Iulian , Angel Gheorghiu și Dan Avătămăniței, Cosmin Andrei, Dorin Alexandrescu, Alin Gârbaci, Dan Oloeriu, Florin Buțura. O considerație deosebită se cuvine pentru doamna Doina Federovici, primul președinte de Consiliu Județean care nu doar a susținut, ci a și participat la acțiuni ale societății civile din Botoșani, dar și Cristinei Kashyap, directorul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu”, a declarat Oana Onciu, președintele Centrului Județean de Voluntariat Botoșani.

Activitățile realizate în data de 23 ianuarie, a.c. în cadrul proiectului ,,Stejarul Unirii”, au început cu vizita la Mănăstirea Vorona, unde participanții s-au închinat și au primit binecuvântare, apoi au continuat deplasarea în pas cercetășesc până la Stejarul lui Cuza unde s-au  prins cu toții în Hora Unirii. În partea a doua a zilei au vizitat Casa Memorială ,,Mihai Eminescu” de la Ipotești. Spre seară cu toții au ajuns la Pensiunea ecologică ,,Fata Verde” de la Șoldănești, unde au socializat și au participat la activități instructiv-educative specifice cercetașilor.

„După cum se știe, cercetăşia nu este numai pentru copii și tineri. Alături de micii și tinerii cercetași sunt adulții și voluntarii care sprijină organizația în funcție de timpul disponibil pe care îl pot aloca pentru implicarea în activitățile și proiectele cercetașilor, experiența personală și aptitudinile pe care le-au dobândit în cariera lor profesională. Încă de la început alături de colegii mei adulți voluntari, Monica Aruxandei, Flavius Damean, Ghiță Șuliuc, Iulian Rotaru, Bogdan Caliniuc, Vali Catargiu, Ionuț Haidău, Bogdan Cărăușu, Vasile Halasanu, Liviu Andrușcă, Anamaria Hazaparu, Filip Mihaela, Roxana Bidalac, Simona Acsente, Ema Chitic Ciurciun, Miruna Andreea Moruzi, Iuliana Damian, Adrian Lupu, Radu Humelnicu, Mihaela Epure, Emil Ivasuc, Ducu Bucșinescu, Onciu Oana, Roxana Aiacoboei, Carmen Munteanu, Loredana Ciubotariu, Oana Mihaela Rusu, Manuela Sorohan, Sorin Ioan Ciobanu, Bianca Ionel, Simona Budăi Ungureanu, Magda Dediu, Marian Horodincă, Ionela Petianu, Simon Marcu, am reușit să ajutăm tinerii și copii cercetași să-și atingă potențialul și să deprindă noi abilități de relaționare, adaptare și cunoaștere a mediului înconjurător. De asemenea în realizarea activităților beneficiem de expertiza specialiștilor din Organizația Națională „Cercetașii României” și a mai multor instituții și autorități publice centrale și locale”, a declarat Sebastian Gheorghiu, director al Centrului local „Cutezătorii” Botoșani.

Activitățile realizate în data de 24 ianuarie, a.c. în cadrul proiectului „Stejarul Unirii”, au început cu participarea voluntarilor și a tinerilor cercetași la manifestările organizate în orașul Săveni cu prilejul sărbătoririi a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, realizată sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Au continuat cu vizita grupului de cercetași la Mănăstirea „Sfânta Treime”, Știubeni, unde părintele stareț Melchisedec Sandu a prezentat într-un cadru colocvial istoria lăcașului de cult.  

În după-amiaza aceleași zile la Casa de Cultură a Tineretului Botoșani s-a desfășurat ceremonia solemnă în care mai mulți cercetași au depus jurămăntul și au participat la spectacolul de gală.

(Comunicat de presă)



















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la drum, meteorologii au emis Cod Galben în această dimineață. Localitățile vizate!

astăzi, 07:40

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un Cod galben de ceață până la ora 10:00, pentru o parte din județul Botoșani.  Din această cauză, pe drumurile din localitățile ...

Casă distrusă de o explozie: O persoană rănită, cazul a ajuns în atenția Poliției! (Foto, Video)

astăzi, 07:27

Un bărbat, în vârstă de 72 ani, a suferit arsuri după ce în casa unde locuia s-a produs o explozie. S-a întâmplat în această dimineață, în localitate...

Ce a pățit o femeie la volan care se ghida după șoferul din față? (Foto, Video)

astăzi, 07:15

O femeie la volan, pe o ceaţă densă, se ghidează după poziţiile maşinii din faţă. La un moment dat tipul din faţă frânează brusc şi femeia, desigur, intră în spatele maşi...