A început recensământul berzelor. Cum poate contribui oricine, printr-o aplicație

A început recensământul berzelor. Cum poate contribui oricine, printr-o aplicație

Vineri începe recensământul berzelor din România. Pentru că sunt păsări protejate, ornitologii vor să afle, pentru al șaselea an consecutiv, câte sunt și unde cuibăresc.

Vor ști astfel cum să le protejeze. Dacă vreți să-i ajutați pe cercetători, puteți semnala cuiburile, până pe 10 iulie, prin aplicația „Uite barza!”. Cei care vor recenza cele mai multe păsări vor fi premiați.

Jurnaliștii de la știrileprotv.ro scriu că, numărul berzelor a scăzut constant în secolul trecut, dar s-a stabilizat în ultimele decenii. Populația din România reprezintă un procent important din cea înregistrată în Europa, iar pentru a putea ajuta această pasăre protejată prin lege, specialiștii de la Societatea Ornitologică Română adună și vara aceasta date despre numărul cuiburilor din țară, dar și al puilor.

„Cu aceste date putem apoi crea măsuri de conservare. Avem nevoie de toți oamenii să facem această recenzare. Vorbim de oricine. Nu trebuie să fie expert în recenzare a berzelor. Trebuie doar să descarce această aplicație de pe telefonul mobil”, a declarat Andreea Oprea, de la SOR.

În 2020 de exemplu, cele mai multe cuiburi de berze au fost semnalate în judeţele Tulcea, Dolj, Constanța, Harghita și Suceava. Ultimele date arată că sunt aproximativ 6.000 de perechi care și-au făcut la noi în țară cuiburi.

„Sunt sate în Transilvania unde putem vedea zeci şi zeci de cuiburi de berze. De obicei, cuibăresc aceleaşi cuiburi, ani la rând. Este o specie monogamă, adică se împerechează pe viaţă. Se formează cupluri şi rămân împreună toată viaţa”, a declarat Alexandru Ștrugariu, cercetător științific UAIC.

Peste 10.000 de români au descărcat până acum aplicaţia şi au ajutat la recenzare.

„În momentul în care ajungem aproape de un cuib de barză, trebuie să oprim maşina şi să ne dăm jos. Este foarte important să fim aproape de cuib. În momentul în care ajungem în faţa cuibului de barză deschidem GPS-ul apoi datele pe care ni le cere sunt legate de câte păsări sunt în cuib. Câte păsări adulte şi câţi pui. Adulţii au ciocul roşu, iar puii au ciocul negru. După ce băgăm datele trebuie să facem şi o poză cuibului”, a mai precizat Andreea Oprea.

Tot pe aplicaţie se pot semnala și incidentele în care sunt implicate berzele albe, precum electrocutări, coliziuni sau cuiburi care pun în pericol viața păsărilor. Folosind datele de localizare din aplicaţie, angajaţii companiilor de electricitate pot interveni rapid pentru salvarea păsărilor.

La finalul recenzării, cei care au adăugat cele mai multe berze în aplicaţie vor fi recompensaţi cu binocluri şi tricouri.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziția de grafică ”Biserici şi mănăstiri din Moldova medievală” va fi vernisată la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:28
5

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, vă invită luni, 22 aprilie 2024, ora 12:00, la vernisajul expozi...

A plătit 2.000 de lei după ce a refuzat să achite taxa pentru toaletă într-o autogară din Botoșani!

astăzi, 11:46
110

Deoarece apelantul reclama producerea unei stări conflictuale, operatorul 112 a direcționat un echipaj de jandarmerie în vederea aplanării acesteia și luării măsurilor legale.Jandarmii...

Un nou proiect transfrontalier pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:43
79

Consiliul Județean Botoșani a depus spre finanțare europeană un nou proiect transfrontalier, Este vorba de proiectul „Creșterea absorbției fondurilor UE prin consolidarea capacității ins...