1 Decembrie la Botoșani: cetățenii au ieșit pentru o paradă „fastuoasă” și s-au ales cu un concert popular pe Unirii (foto, video)

Mult așteptatul eveniment ocazionat de Ziua Națională a României, la Botoșani, le-a lăsat cetățenilor un gust amar.

1 Decembrie la Botoșani: cetățenii au ieșit pentru o paradă „fastuoasă” și s-au ales cu un concert popular pe Unirii (foto, video)

   Foto: Știri.Botoșani.Ro/Florin Timofte

Adunați cu mic, cu mare în Centrul Istoric al orașului, însă într-un număr redus în comparație cu anii trecuți, botoșănenii au participat la momente festive. S-a intonat Imnul României, s-a oficiat ceremonialul religios de un sobor de preoți în frunte cu Protopopul de Botoșani, Petru Fercal, oficialitățile au transmis urările de 1 Decembrie și la final s-au depus jerbe de flori.

Dacă în anii trecuți defilarea detașamentului de onoare avea loc tot în Centrul Vechi, în acest an organizatorii au mutat-o pe strada Cuza Vodă, în fața Palatului Administrativ.

Dragi români, este Ziua Națională a României, sărbătoarea tuturor românilor, o zi în care eu m-aș bucura să ne trăim spiritul unității, care i-a înflăcărat pe înaintașii noștri de acum 105 ani, înfăptuitorii Marii Uniri. Prezentul ne provoacă să facem față unor situații pe care cu greu le-am anticipat cu câțiva ani înainte și care pun o lume întreagă la încercare, iar România nu este ocolită. Istoria și Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unității noastre și avem prilejul cu fiecare nouă provocare a prezentului să demonstrăm că împreună noi, românii, avem puterea de a ne atinge obiectivele (...) La mulți ani tuturor românilor! La mulți ani, România!”, este mesajul transmis de prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Doina Federovici, președintele CJ le-a transmis botoșănenilor o urare în care a vorbit despre curajul și devotamentul înaintașilor noștri în momentul Unirii de la 1918.

Ziua mare și sfântă a neamului nostru a sosit. Astăzi, 1 decembrie 2023, se împlinesc 105 ani de la momentul în care străbunii noștri și-au văzut visul cu ochii: unirea tuturor românilor într-un singur stat. Marea Unire de la 1918 a fost expresia voinței și curajului tuturor românilor și a încununat cu succes procesul unificator declanșat de un botoșănean de-al nostru, la 1859. Nicolae Pisoski, cel care l-a propulsat pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor unic al celor două provincii istorice (...)”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani.

Primarul Cosmin Andrei i-a îndemnat pe botoșăneni să fie mai buni și să uite, măcar în această zi, de neînțelegerile pe care le au unii cu alții.

„Astăzi este una dintre cele mai importante zile din an: Ziua Națională a României. Este una cu semnificații adânci pentru toți românii. Este ziua în care ar trebui să fim mai buni și să uităm de disensiunile care există între noi, să ne aducem aminte de simbolurile noastre naționale. Despre libertatea de care ne bucurăm cu toții, cu tot ceea ce decurge din acest concept (...)”, a precizat și Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Din păcate, evenimentul nu s-a ridicat la așteptările botoșănenilor, care s-au declarat nemulțumiți și dezamăgiți de organizare. Părinții și-au scos copiii din case pentru a urmări parada detașamentului de onoare și a detașamentului cu tehnică militară, însă mulți nu au ajuns la timp. Acest moment a fost anunțat că va începe la ora 10:30, însă a început mai devreme.

De asemenea, cetățenii s-au plâns și de faptul că defilarea a fost foarte scurtă. Unii copii au ieșit din case alături de părinți sau bunici, îndurând frigul, doar pentru acest moment.

Botoșănenii nu au mai avut parte nici măcar de mult așteptata survolare a avioanelor, care ar fi trebuit să fie o surpriză, însă care totuși a fost anunțată în spațiul public.

Reprezentanții Instituției Prefectului județului Botoșani au precizat că survolarea avioanelor ar fi fost împiedicată de vremea nefavorabilă, deși în acel moment cerul era senin.

În plus, sucevenii au anunțat faptul că 200 de militari din Botoșani și Bistrița vor defila în municipiul Suceava.

Dacă botoșănenii nu s-au putut bucura de manifestările organizate cu ocazia zilei de 1 Decembrie, aceștia s-au adunat în număr mare pe Pietonalul „Unirii”, unde au participat la un concert de muzică populară și patriotică, susținut de Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”.

 

 

 




















 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Târgul Liceelor la Botoșani, dedicat elevilor de clasa a VIII-a. Președinte CJE: „Totdeauna să vă urmați pasiunea și să credeți în voi” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
1195

Vineri a debutat ediția 2024 a Târgului Liceelor la Botoșani și Dorohoi. Evenimentul s-a desfășurat în două locații în același timp: în Sala de Sport a Colegiului Tehni...

Bursa locurilor de muncă la Botoșani, sute de șomeri au fost prezenți! Director AJOFM: „Sperăm să aveți un statut schimbat pe piața muncii!” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
663

Vineri dimineață, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani s-a desfășurat Bursa Locurilor de Muncă.Evenimentul este organizat de Agenția Județeană pentru...

Unul dintre microbuzele școlare electrice destinate elevilor din mediul rural a fost prezentat, marți, la Botoșani! (foto, video)

Marţi, 14 Mai 2024
915

Marți dimineață, în Piața Revoluției din municipiul Botoșani a fost făcută prezentarea unuia dintre microbuzele școlare electrice care vor ajunge în comunele din județul Botoșan...