Conform calendarului creștin ortodox, Sfânta Împărăteasa Teodora este cinstită la data de 11 februarie. Împărăteasa Teodora, alături de împărăteasa Irina, sunt cele care au stabilit în urmă sinoadelor cinstirea sfintelor icoane.
Împărăteasa Teodora s-a născut în jurul anilor 810-815 în orașul Elissa din Paflagonia (o regiune din nordul Asiei Mici), din părinți creștini. Teodora a mai avut doi frați și trei surori.
Este aleasă soție de împăratul Teofil (829-842) datorită răspunsului primit în urmă darului făcut de acesta.
Amintim că împăratul dăruise un măr fiecărei din cele șapte fete alese de trimișii lui spre căsătoria să. Chemate la palat a două zi și întrebate ce au făcut cu mărul primit, cele șase au răspuns că l-au mâncat, în vreme ce Teodora a adus cu sine două mere, grăind: "Mărul cel dintâi, talantul pe care Dumnezeu l-a sădit în mine, ți-l înapoiez neatins: este fecioria mea. Cel de-al doilea, asemenea dinarilor, este fiul pe care ți-l voi dărui".
Se căsătorește cu împăratul Teofil pe 4 mai 830. Au avut șapte copii: cinci fete și doi băieți. Pentru că Teodora aducea cinstire sfintelor icoane, iar Teofil era împotriva cinstirii lor, apar neînțelegerile între ei.
Teofil va emite două edicte împotriva cinstitorilor sfintelor icoane, primul în anul 831, al doilea în anul 838, care aveau menirea de a distruge icoanele și de a-i pedepsi aspru pe iubitorii icoanelor. Îl numește patriarh de Constantinopol pe Ioan Gramaticul (837-843), un iconoclast radical și prezidează un sinod în Biserica din Vlaherne, în care se aruncă anatema asupra tuturor celor ce venerează sfintele icoane.
Împăratul Teofil moare pe 22 ianuarie 842. După moartea să, prigoană împotriva iubitorilor de icoane ia sfârșit. Pe tron ajunge Teodora, pentru că fiul ei, Mihail al III-lea, nu avea vârstă potrivită conducerii imperiului.
Dorind să restabilească cultul sfintelor icoane, Teodora a convocat în luna martie 843, un sinod în Palatul Kanikleion (sediul cancelariei imperiale) din Constantinopol. Este ales un nou patriarh de Constantinopol: Metodie. Acesta a alcătuit un document cu denumirea de Synodicon, care cuprindea învățătură ortodoxă a Bisericii și condamnă toate ereziile și pe toți ereticii. Astfel, pe 11 martie 843, la Constantinopol, a fost restabilit cultul sfintelor icoane.
Pentru că sinodul de la Constantinopol s-a ținut în ajunul primei duminici a Postului Mare, s-a stabilit că prima duminică din Postul Mare să fie numită Duminică Ortodoxiei și să amintească de biruință Bisericii asupra ereziilor.
Mai tâziu, Teodora este silită să între în Mănăstirea Gastrion, unde va primi chipul îngeresc. Sfânta Teodora a rămas în mănăstire până la trecerea ei la cele veșnice, la 11 februarie 867.
Sursă: Crestinortodox.ro