Zeci de nereguli găsite în centrele pentru bătrâni și copii; o bucătărie plină cu mucegai și igrasie a fost închisă

Au fost verificate șapte centre rezidențiale autorizate, dintre care patru de stat și trei private, unul destinat persoanelor vârstnice, unul persoanelor adulte cu dizabilități și cinci destinate copiilor.

Zeci de nereguli găsite în centrele pentru bătrâni și copii; o bucătărie plină cu mucegai și igrasie a fost închisă

Astăzi dimineață, la sediul Instituției Prefectului județului Botoșani a avut loc o ședință de lucru cu membrii comisiilor de verificare a centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale destinate adulților cu dizabilități și celor pentru copii. Astfel, au fost prezentate rezultatele verificărilor efectuate în cursul zilei de vineri.

Au fost verificate șapte centre rezidențiale autorizate, dintre care patru de stat și trei private, unul destinat persoanelor vârstnice, unul persoanelor adulte cu dizabilități și cinci destinate copiilor.

Potrivit reprezentanților Instituției Prefectului județului Botoșani, în cadrul unui centru a fost găsit un bloc alimentar situat la demisol, care avea igrase și mucegai, igienă necorespunzătoare în toate spațiile existente, fără a fi asigurat un circuit funcțional și fără respectarea condițiilor de depozitare a materiilor prime. De asemenea, produsele alimentare erau depozitate neconform, iar altele aveau depășită data durabilității minimale.

În acest sens, a fost emisă o Ordonanță de interzicere a activității de preparare a meniurilor, s-au distrus 43 de kilograme de produse de origine non-animală și s-a sechestrat în vederea redirecționării către neutralizare o cantitate de 8,4 kilograme de carne.

Mai mult decât atât, au fost constatate nereguli la asigurarea pazei, nefiind implementate cerințele minimale pe categorii de unități. Inspectorii ITM au mai găsit nereguli privind lipsa copiilor contractelor individuale de muncă, unii angajați nu aveau efectuate evaluările SSM, iar alții nu aveau în fișa postului răspunderile privind SSM și centrul în cauză nu avea autorizație pentru electrician.

De asemenea, o unitate se află în procedură de reautorizare sanitară, deoarece sursele potabile de apă sunt nepotabile la corpurile de cazare. Potrivit sursei menționate anterior, unitatea este racordată la sistemul centralizat de apă potabilă, dar nu este definitivat contractul cu operatorul.

Un alt centru nu era dotat cu suficiente materiale de curățenie și produse de dezinfecție, aerisirea spațiilor nu se făcea corespunzător, personalul nu are vestiar adecvat și sunt porțiuni de zidărie netencuită.

În plus, au mai fost găsite centre care au încălcat normele de prevenire și stingere a incendiilor, una dintre locații nefiind autorizată.

În timpul verificărilor efectuate reprezentanții instituțiilor care fac parte din comisia mixtă de control au aplicat 43 de sancțiuni, în valoare de 17.000 de lei. Dintre acestea, 4 sunt amenzi, iar 39 doar avertismente.

La nivelul județului Botoșani funcționează 68 de centre rezidențiale autorizate destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor, dintre care 57 finanțate din sistemul public și 11 private. Până acum au fost verificate 62 de centre, 52 finanțate din sistemul public și 10 private.

Verificările se efectuează în baza atribuţiilor specifice fiecărei instituții, în perioada 10.07.2023-16.07.2023, cu posibilitatea prelungirii activității până la finalizarea verificării tuturor unităților de profil existente la nivelul județului Botoșani.

Activitatea comisiilor mixte este coordonată de către Corpul de control al Prefectului din cadrul Instituţiei Prefectului-judeţul Botoşani.






 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09
8

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
125

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
178

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...